Почетна / Блог / Са нама на путу #крозсрбију / Са нама на путу до Златибора

Са нама на путу до Златибора

Планина у самом срцу Србије живи током целе године, јер захваљујући многобројним садржајима овде, можете да ,,напуните батерије” и примените потпуну антистрес терапију, због којег ће вам ваше тело рећи: ,,Хвала!”

Златибор је од Београда удаљен 230 километара, од Новог Сада до Златибора има 330 километара, а од Ниша око 250 километара. Овакав положај Златибор чини лако доступним за туристе из целе Србије.

Адути Златибора су многобројни – повољна клима и чист планински ваздух, лепота природе, одлични услови за рекреативце и спортисте, адреналински садржаји, током лета много опција за купање, а током зиме скијашке стазе, традиционално гостопримство и увек добра српска кухиња.

Уз то, Златибор нуди и безброј опција за смештај, било да желите да сте у самом центру или мало удаљени од центра ако сте више љубитељ мира и тишине.

Златибор је ваздушна бања, знате и сами овде се укрштају ветрови са све четири стране, тако да је ово извор здравог ваздуха. Ко дође овде напуни се црвеним крвним зрнцима и буде јак, и пре свега, буде здрав и врати се кући расположен

каже нам Бојан Шукиловић, власник ски-школе ,,Professional” на Златибору.

Скијање и санкање на Златибору

Скијашки центар Торник, на највишем врху планине (1.496 метара), нуди неколико стаза за скијашке професионалце, као и стазе намењене почетницима и деци која тек уче да скијају. Торник има пет скијашких стаза различите тежине и дужине (има и тежих ,,црних”, неколико средњих ,,црвених” и две лакше ,,плаве” стазе).

Видео

Са нама на путу до Златибора

У подножју скијалишта можете изнајмити сву неопходну опрему за зимске спортове – скије, санке, моторне санке, сноубордове… На врху Торника можете и да предахнете у кафићима уз топле напитке, па онда опет на стазе.

У центру Златибора је скијалиште Обудојевића, које је идеално за децу и почетнике. Једна од ски-школа која нуди услуге онима који желе да науче да скијају је ,,Профессионал” чији нам је власник, Бојан Шукиловић, рекао да око 20 инструктора у јеку сезоне обучава кандидате од 3,5 године па навише.

,,Колико је потребно времена да би неко научио да се сналази на скијама?”, питали смо Бојана.
,,За једног почетника потребно је пет сати скијања на полигону и на ски-лифту. За тих пет сати обуке може да савлада основне ствари скијања: паралелни завој и већ иде на ски-лифт и учи паралелну технику на стази…У суштини, лакше је радити са децом. Одрасли су мало стегнути, више су у грчу, па је много лакше радтити са децом и она лакше прихватају ауторитет”, рекао је Бојан Шукиловић.

Шетање, излети, садржај за децу, адреналински спортови

Златибор својим посетиоцима пружа много могућности за активан одмор и уживање у чистом планинском ваздуху. Пре свега, гости се могу упутити у шетњу неком од познатих пешачких стаза, а најпознатија је она која води до Шаматног брда на којем се налази камен споменик – обелиск стрељаним партизанским рањеницима. Ово место је један од најлепших златиборских видиковаца, са којег пуца поглед на брдо Чиготу.

Ако сте авантуристичког духа, можете да кренете великим пространствима ливада и пашњака у дуге шетње кроз ове оазе нетакнуте природе. Једно од таквих места је викенд насеље Водице, најпопуларније излетиште ове планине, који ће вас оставити без даха својом бајковитом лепотом.
Уколико волите изазове, препоручујемо вам вожњу санкама (зими) и квадова (може и зими и на пролеће или лети).

Јахање коња, вожња фијакером

Богдан Милинковић, млади ветеринар, после школовања у Београду, пробао је да са супругом, Београђанком, остане у српској престоници. Нешто му је недостајало… Био је скучен у стану, а желео је оно на шта је навикао – пространство.

Одлучио је да се врати тамо одакле и потиче – на Златибор. Он сада има школу јахања, а ако се одлучите за романтичну вожњу фијакером по Златибору, можете да их пронађете у центру Златибора, изнад пијаце.

Богдан је, заправо, наставио посао својих предака. Има 13 коња, брдско-планинских, који су укрштени са племенитим сортама погодним за јахање и златиборске терене. Он има и руту од Златибора до Мокре Горе, за оне који би да ,,глуме” Џона Вејна или неког од познатих ,,каубојаца”.

Јахање коња је могуће и зими, али он препоручује топлије месеце. Али, ту је и вожња фијакером. Има и оних који су одлучили да им веридба буде употпуњена вожњом фијакером на санкама које вуку коњи, а има и оних који наруче вожњу фијакером кад излазе из кафане.

,,Ово треба помагати, јер је скуп спорт и треба олакшати чињенице и околности да се развија, јер је научно доказано да коњи јако добро утичу на одрастање људи, саме социјалне јединке, детета, у развоју моторике, осећаја да се брину о некоме

каже нам Богдан и каже да људи из градова воле да дођу овде на јахање.

Јахање коња је могуће и зими, али он препоручује топлије месеце. Али, ту је и вожња фијакером. Има и оних који су одлучили да им веридба буде употпуњена вожњом фијакером на санкама које вуку коњи, а има и оних који наруче вожњу фијакером кад излазе из кафане.

Међу овим момцима је и 12-годишњи Кристијан Радовић, деран из овог краја, који је од како је проходао научен да се дружи и брине о коњима. Његова су два – Вихор и Бисер. Понекад, јашући их, дође тако у школу, на радост другара.

Мој дан изгледа тако што се бавим коњима... Прва обавеза је да их нахраним, напојим, да тимарим. Моји коњи се зову Бисер и Вихор, то су коњи који иду у фијакер сваки дан. Од кад сам се родио увек сам са њима, слушају ме, играм се са њима, дружим се са њима

каже нам овај симпатични дечак који, за разлику од многих вршњака, зна чиме ће се бавити у животу.

Управо коњима!

Питамо га шта туристи који би да се возе фијакером кажу или учине када виде њега за уздама.

Препадну се и изненаде кад виде овако неког малог, али ја им кажем да сам возио баш доста људи

одговара Кристијан уз осмех.

Златиборски специјалитети

Наравно, када сте на Златибору, грех је не пробати неко од локалних специјалитета, а има их толико да заслужују посебан текст. Традиционална златиборска трпеза је незамислива без: сира и кајмака, комплет лепиње, говеђе и свињске пршуте, чварака, пите савијаче са сиром, јагњећег печења и љубишке пастрмке. Наравно, све то треба ,,залити”, а ако волите ракију на правом сте месту да пробате домаћу шљивовицу (немојте да претерујете!)

Један од најаутентичнијих специјалитета, свакако, јесте комплет лепиња. Комплет лепиња се припрема тако што се помешају млади златиборски кајмак и јаја, па благо запеку да би се на крају преко тога сипао претоп.
Пршута – краљица златиборске трпезе

Ако сте љубитељ сухомеснатих специјалитета, на Златибору нема дилеме – Мачкат, који се налази на 24 километра од центра Златибора. Ово златиборско село важи за постојбину најквалитетније свињске и говеђе пршуте, сланине и чајне кобасице у целој Србији. Током нашег боравка на Златибору имали смо срећу да закачимо и традиционалну манифестацију ,,Пршутијада”, где под великим шатором имате велике муке – како се, у том океану мириса који вас запахне, одлучити за добар комад сушене говедине и свињетине?

Шта је потребно за добру пршуту?

Добра сировина, добра испаша, квалитетна храна и квалитетна обрада и сушење. Све се то састави, пракса, искуство, дугогодишња традиција и то је то. Око месец и по дана до два траје процедура, од клања, саламурења, сушења, зрења до продаје. Дакле, минимално месец и по дана. Говеђа пршута мора да буде умерено слана. Не постоји неслано месо које може да се осуши. Со је главна супстанца која чува месо од кварења и које му продужава трајност

каже нам Милош Радовановић, један од излагача на сајму.

Ако не погодите време ,,Пршутијаде” у Мачкату, не брините – пршуте има на многим местима, довољно је да покуцате на врата неког домаћина.

Само дођите на Златибор и нема лоше пршуте код нас малих произвођача

једноставан је савет нашег саговорника.

Лепа је ова наша Србија, богата историјским наслеђем и предивном природом која као да нам поручује да имамо шта да чувамо, да имамо у чему истински уживамо и чиме се поносимо.

Зато путујте са нама и после нас, обиђите Србију и њене драгоцености. А већ за две недеље водимо вас у нову авантуру.

Корисни савети за пут

  • Понесите са собом разноврсну одећу, преко дана температура зна у зимском периоду да буде и до 15 °Ц, док ноћу зна да буде и до 10-15°Ц испод нуле..
  • Због све већег броја туриста из године у годину, гужве на улицама Златибора су велике, па пазите на пешаке, али и где ћете паркирати аутомобил.
  • Наравно, без фотоапарата не полазите на пут, веома је много прелепих предела које можете фотографисати и снимити.
Share: