Početna / Blog / Sa nama na putu #krozsrbiju / Sa nama na putu do Zlatibora

Sa nama na putu do Zlatibora

Planina u samom srcu Srbije živi tokom cele godine, jer zahvaljujući mnogobrojnim sadržajima ovde, možete da ,,napunite baterije” i primenite potpunu antistres terapiju, zbog kojeg će vam vaše telo reći: ,,Hvala!”

Zlatibor je od Beograda udaljen 230 kilometara, od Novog Sada do Zlatibora ima 330 kilometara, a od Niša oko 250 kilometara. Ovakav položaj Zlatibor čini lako dostupnim za turiste iz cele Srbije.

Aduti Zlatibora su mnogobrojni – povoljna klima i čist planinski vazduh, lepota prirode, odlični uslovi za rekreativce i sportiste, adrenalinski sadržaji, tokom leta mnogo opcija za kupanje, a tokom zime skijaške staze, tradicionalno gostoprimstvo i uvek dobra srpska kuhinja.

Uz to, Zlatibor nudi i bezbroj opcija za smeštaj, bilo da želite da ste u samom centru ili malo udaljeni od centra ako ste više ljubitelj mira i tišine.

Zlatibor je vazdušna banja, znate i sami ovde se ukrštaju vetrovi sa sve četiri strane, tako da je ovo izvor zdravog vazduha. Ko dođe ovde napuni se crvenim krvnim zrncima i bude jak, i pre svega, bude zdrav i vrati se kući raspoložen.

kaže nam Bojan Šukilović, vlasnik ski-škole ,,Professional” na Zlatiboru.

Skijanje i sankanje na Zlatiboru

Skijaški centar Tornik, na najvišem vrhu planine (1.496 metara), nudi nekoliko staza za skijaške profesionalce, kao i staze namenjene početnicima i deci koja tek uče da skijaju. Tornik ima pet skijaških staza različite težine i dužine (ima i težih ,,crnih”, nekoliko srednjih ,,crvenih” i dve lakše ,,plave” staze).

Video

Sa nama na putu do Zlatibora

U podnožju skijališta možete iznajmiti svu neophodnu opremu za zimske sportove – skije, sanke, motorne sanke, snoubordove… Na vrhu Tornika možete i da predahnete u kafićima uz tople napitke, pa onda opet na staze.

U centru Zlatibora je skijalište Obudojevića, koje je idealno za decu i početnike. Jedna od ski-škola koja nudi usluge onima koji žele da nauče da skijaju je ,,Professional” čiji nam je vlasnik, Bojan Šukilović, rekao da oko 20 instruktora u jeku sezone obučava kandidate od 3,5 godine pa naviše.

,,Koliko je potrebno vremena da bi neko naučio da se snalazi na skijama?”, pitali smo Bojana.

,,Za jednog početnika potrebno je pet sati skijanja na poligonu i na ski-liftu. Za tih pet sati obuke može da savlada osnovne stvari skijanja: paralelni zavoj i već ide na ski-lift i uči paralelnu tehniku na stazi…U suštini, lakše je raditi sa decom. Odrasli su malo stegnuti, više su u grču, pa je mnogo lakše radtiti sa decom i ona lakše prihvataju autoritet”, rekao je Bojan Šukilović.

Šetanje, izleti, sadržaj za decu, adrenalinski sportovi

Zlatibor svojim posetiocima pruža mnogo mogućnosti za aktivan odmor i uživanje u čistom planinskom vazduhu. Pre svega, gosti se mogu uputiti u šetnju nekom od poznatih pešačkih staza, a najpoznatija je ona koja vodi do Šamatnog brda na kojem se nalazi kamen spomenik – obelisk streljanim partizanskim ranjenicima. Ovo mesto je jedan od najlepših zlatiborskih vidikovaca, sa kojeg puca pogled na brdo Čigotu.

Ako ste avanturističkog duha, možete da krenete velikim prostranstvima livada i pašnjaka u duge šetnje kroz ove oaze netaknute prirode. Jedno od takvih mesta je vikend naselje Vodice, najpopularnije izletište ove planine, koji će vas ostaviti bez daha svojom bajkovitom lepotom.

Ukoliko volite izazove, preporučujemo vam vožnju sankama (zimi) i kvadova (može i zimi i na proleće ili leti).

Jahanje konja, vožnja fijakerom

Bogdan Milinković, mladi veterinar, posle školovanja u Beogradu, probao je da sa suprugom, Beograđankom, ostane u srpskoj prestonici. Nešto mu je nedostajalo… Bio je skučen u stanu, a želeo je ono na šta je navikao – prostranstvo.

Odlučio je da se vrati tamo odakle i potiče – na Zlatibor. On sada ima školu jahanja, a ako se odlučite za romantičnu vožnju fijakerom po Zlatiboru, možete da ih pronađete u centru Zlatibora, iznad pijace.

Bogdan je, zapravo, nastavio posao svojih predaka. Ima 13 konja, brdsko-planinskih, koji su ukršteni sa plemenitim sortama pogodnim za jahanje i zlatiborske terene. On ima i rutu od Zlatibora do Mokre Gore, za one koji bi da ,,glume” Džona Vejna ili nekog od poznatih ,,kaubojaca”.

,,Prepadnu se i iznenade kad vide ovako nekog malog, ali ja im kažem da sam vozio baš dosta ljudi”, odgovara Kristijan uz osmeh.

Ovo treba pomagati, jer je skup sport i treba olakšati okolnosti da se razvija, jer je naučno dokazano da konji jako dobro utiču na odrastanje ljudi, same socijalne jedinke, deteta, u razvoju motorike, osećaja da se brinu o nekome.

kaže nam Bogdan i kaže da ljudi iz gradova vole da dođu ovde na jahanje.

Jahanje konja je moguće i zimi, ali on preporučuje toplije mesece. Ali, tu je i vožnja fijakerom. Ima i onih koji su odlučili da im veridba bude upotpunjena vožnjom fijakerom na sankama koje vuku konji, a ima i onih koji naruče vožnju fijakerom kad izlaze iz kafane.

Među ovim momcima je i 12-godišnji Kristijan Radović, deran iz ovog kraja, koji je od kako je prohodao naučen da se druži i brine o konjima. Njegova su dva – Vihor i Biser. Ponekad, jašući ih, dođe tako u školu, na radost drugara.

Moj dan izgleda tako što se bavim konjima... Prva obaveza je da ih nahranim, napojim, da timarim. Moji konji se zovu Biser i Vihor, to su konji koji idu u fijaker svaki dan. Od kad sam se rodio uvek sam sa njima, slušaju me, igram se sa njima, družim se sa njima.

kaže nam ovaj simpatični dečak koji, za razliku od mnogih vršnjaka, zna čime će se baviti u životu.

Upravo konjima!

Pitamo ga šta turisti koji bi da se voze fijakerom kažu ili učine kada vide njega za uzdama.

Prepadnu se i iznenade kad vide ovako nekog malog, ali ja im kažem da sam vozio baš dosta ljudi.

Zlatiborski specijaliteti

Naravno, kada ste na Zlatiboru, greh je ne probati neko od lokalnih specijaliteta, a ima ih toliko da zaslužuju poseban tekst. Tradicionalna zlatiborska trpeza je nezamisliva bez: sira i kajmaka, komplet lepinje, goveđe i svinjske pršute, čvaraka, pite savijače sa sirom, jagnjećeg pečenja i ljubiške pastrmke. Naravno, sve to treba ,,zaliti”, a ako volite rakiju na pravom ste mestu da probate domaću šljivovicu (nemojte da preterujete!)

Jedan od najautentičnijih specijaliteta, svakako, jeste komplet lepinja. Komplet lepinja se priprema tako što se pomešaju mladi zlatiborski kajmak i jaja, pa blago zapeku da bi se na kraju preko toga sipao pretop.

Pršuta – kraljica zlatiborske trpeze

Ako ste ljubitelj suhomesnatih specijaliteta, na Zlatiboru nema dileme – Mačkat, koji se nalazi na 24 kilometra od centra Zlatibora. Ovo zlatiborsko selo važi za postojbinu najkvalitetnije svinjske i goveđe pršute, slanine i čajne kobasice u celoj Srbiji. Tokom našeg boravka na Zlatiboru imali smo sreću da zakačimo i tradicionalnu manifestaciju ,,Pršutijada”, gde pod velikim šatorom imate velike muke – kako se, u tom okeanu mirisa koji vas zapahne, odlučiti za dobar komad sušene govedine i svinjetine?

Šta je potrebno za dobru pršutu

Dobra sirovina, dobra ispaša, kvalitetna hrana i kvalitetna obrada i sušenje. Sve se to sastavi, praksa, iskustvo, dugogodišnja tradicija i to je to. Oko mesec i po dana do dva traje procedura, od klanja, salamurenja, sušenja, zrenja, pa do prodaje. Dakle, minimalno mesec i po dana. Goveđa pršuta mora da bude umereno slana. Ne postoji neslano meso koje može da se osuši. So je glavna supstanca koja čuva meso od kvarenja i koje mu produžava trajnost.

kaže nam Miloš Radovanović, jedan od izlagača na sajmu.

Ako ne pogodite vreme ,,Pršutijade” u Mačkatu, ne brinite – pršute ima na mnogim mestima, dovoljno je da pokucate na vrata nekog domaćina.

Samo dođite na Zlatibor i nema loše pršute kod nas, malih proizvođača.

jednostavan je savet našeg sagovornika.

Lepa je ova naša Srbija, bogata istorijskim nasleđem i predivnom prirodom koja kao da nam poručuje da imamo šta da čuvamo, da imamo u čemu istinski uživamo i čime se ponosimo.

Zato putujte sa nama i posle nas, obiđite Srbiju i njene dragocenosti. A već za dve nedelje vodimo vas u novu avanturu.

Korisni saveti za put

  • Ponesite sa sobom raznovrsnu odeću, preko dana temperatura zna u zimskom periodu da bude i do 15 °C, dok noću zna da bude i do 10-15°C ispod nule.
  • Zbog sve većeg broja turista iz godine u godinu, gužve na ulicama Zlatibora su velike, pa pazite na pešake, ali i gde ćete parkirati automobil.
  • Naravno, bez fotoaparata ne polazite na put, veoma je mnogo prelepih predela koje možete fotografisati i snimiti.
Share: