6 разлога да посетите Параћин и околину

Под обронцима Кучајских планина сместио се Параћин. Посетили смо овај град, обале река Грзе и Црнице које чине бајковиту природу и историјско наслеђе које овај крај негује. Сазнај више о лепотама које се овде налазе.

Сазнај више

6 разлога да посетите Књажевац

У сливу три Тимока је град мостова Књажевац. Шетали смо његовим улицама, осетили дух древних времена и дисали пуним плућима у клисури Ждрело. У нашем новом блогу смо бележили о даровима овог краја. Сазнај више о благодетима које се овде налазе.

Сазнај више

6 разлога да посетите Таково и Рајац

У срцу Моравичког округа лежи драгуљ назван Таково. Међу његовим знаменитостима смо се присетили славних предака и пркосног духа који нас краси. У нашем новом блогу читај о свему што нам је таковски крај несебично пружио. Сазнај више о благодетима које се овде налазе.

Сазнај више

7 разлога да посетите Зрењанин

У срцу Баната лежи драгуљ назван Зрењанин. Посетили смо га, упознали његову историју, садашњицу и замислили његову будућност. У нашем новом блогу читај о свему што нам је Зрењанин несебично пружио. Сазнај више о благодетима које се овде налазе.

Сазнај више

6 разлога да посетите Врњачку Бању и Љубостињу

Посетили смо Врњачку Бању и манастир Љубостињу и уживали у природним, културним и историјским лепотама овог краја. Прочитај нашу репортажу и откриј наслеђе које окрепљује тело и храни душу. Сазнај више о благодетима које се овде налазе.

Сазнај више

5 разлога да посетите Лазарев кањон и Бор

Посетили смо западну Србију, Лазарев кањон и Бор и научили много о богатству овог краја. Прочитај нашу репортажу и откриј природу која све оплемењује. Сазнај више о благодетима које се овде налазе.

Сазнај више

Посета царском граду Призрену

Посетили смо Призрен, некадашњи царски град и подсетили се лепота које чува и које га окружују. Прочитај нашу репортажу и откриј културно наслеђе које траје вековима. Сазнај више о благодетима које се овде налазе.

Сазнај више

7 разлога да посетите планину Јавор и Ивањицу

Истражили смо још један предивни део наше земље и уживали у лепотама природе, као и културном наслеђу. Планина Јавор и лепоте ивањичког краја су нас дочекали раширених руку и подстакли да поделимо утиске. Сазнај више о благодетима које се овде налазе.

Сазнај више

Посета православним храмовима Косова и Метохије под заштитом УНЕСКО-а

Потрага за новим путовањем нас је одвела до манастира на Косову и Метохији. Вратили смо се пуни сазнања и радости што смо могли да сведочимо храмовима који трају вековима. Сазнај како су нас дочекали.

Сазнај више

5 разлога да посетите реку Тису и Тителски брег

Није Бачка сва равница. Негде се ускомешала, благо. Брежуљак изродила. Да узбурка једноликост крајолика. Надмоћа поља равна. Подно њега ходи река. Тече, не само стиховима Стевана Раичковића, већ „дубоко кроз живот“ песника, а биће и многих других.

Сазнај више

Посета Косовској Митровици

За многе је најсветији комад српске земље. Свакако је дом највеличанственијим православним храмовима. После административног прелаза возимо уз обалу језера Газивода. Подсећа на Златарско. Смарагдних тонова, ушушкано у бујном зеленилу. Одише смиреношћу.

Сазнај више

7 разлога да посетите Нови Пазар и Сопоћане

Одобровољило се небо тек да нас малко разгали, али душа иште јоште топлине. Дакле, куда? Правац југ! Али не крајњи. У крај где је поникла варош посебног духа. Где се природа размаштала, а прошлост утврђивала зидине и вајала велелепне храмове. И понешто сачувала за будућност.

Сазнај више

7 разлога да посетите прашуму Винатовачу и Раваницу

Расанила се природа. Зазеленела и разбујала. Од обилних мајских киша заблистала.  Биће да је време за истинску природњачку пустоловину. Идемо у прашуму. Не, не, никуд далеко, тек до истока отаџбине. У околину Деспотовца. У царство шума и биља, у рударски крај и светињу у којој

Сазнај више

6 разлога да посетите Крупањ и Цер

Битка на небесима траје. Јуриша зима на пролеће, а оно се одупире, стоички. Симболичне временске прилике за крај који канимо посетити. Тамо је сила ударала на слабијег, ал’ пркосног, те превагнути успела није. Ка бајколиком западу домовине возимо преко Шапца путем који није баш за

Сазнај више

8 разлога да посетите Пожаревац

На измаку чудновате зиме без много мраза и пахуља, а пре но се природа расани и замирише, истражујемо градове наше. Пут нас води на североисток Србије, у средиште Браничева.

Сазнај више

7 разлога да посетите Дивчибаре

Призивали смо је подуго и чежњиво, и пристигла нам је госпођица зима, најзад. Додуше у необично благом руху, снегом оскудном.

Сазнај више

7 разлога да посетите Сремску Митровицу

Како се зима одвише нећка, а снег цицијаши чак и по горама и планинама, дружбу настављамо са градовима и историјом. Ње је напретек током целе године.

Сазнај више

Пуна врећа разлога да Србијом путујете и 2023.

Свуда пођи, кући дођи. Стара је народна којом се испраћа на далеке путе. Ваља туђе видети, али понајпре своје упознати.

Сазнај више

7 разлога да посетите Рудник и Горњи Милановац

Шумадија зове. Уистину, дуго је походили нисмо. Иако су се хајдуци већ притајили, ал’ тек до Ђурђев данка, хрлимо у устанички крај.

Сазнај више

6 разлога да посетите Горње Подунавље – други део

Дивљина српског дела Европског Амазона нас је опчинила, а његово пространство и разноликост културно-историјског и савременог садржаја приморали да дружење продужимо.

Сазнај више

6 разлога да посетите Горње Подунавље – први део

Ћуди горостасног Дунава не дају се набројати. Но, према Србији био је прилично благонаклон и дарежљив.

Сазнај више

6 разлога да посетите Гружанско језеро

Пре но лету махнемо и замолимо га за брз повратак, походимо још природних драгуља домовине наше. Овога пута у самом срцу Шумадије.

Сазнај више

7 разлога да посетите Мокру Гору и Вишеград

„Нигде нема такве зоре, као изнад Мокре Горе,“ тврди заљубљеник у крајолик.

Сазнај више

8 разлога да посетите Тару

Из Бајине Баште вијугавим путем кроз разбујале зелене ходнике журимо ка ризници природног блага која поодавно слови за јединствену у Србији.

Сазнај више

9 разлога да посетите Бајину Башту

На Западу ништа ново, каже песма. Не бринемо, јер на српском је управо супротно, свашта догодљиво и заводљиво, вазда. Возимо преко Ваљева и живописног Дебелог брда.

Сазнај више

6 разлога да посетите Делиблатску пешчару

Пре но лето пристигне и календарски и велика звезда ужари, одлучисмо мало да пустаримо. У предео које је големо Панонско море запљускивало, у прадавна времена нека.

Сазнај више

6 разлога да посетите Обедску бару

Срем је надалеко знан као раван и питом. Истина, али је приде шаролик, помало враголаст и вазда изненађујући. Притајио је разноразне красоте, али се нарочито дичи драгуљем изузетних природних вредности, настањеним необичним животињкама.

Сазнај више

6 разлога да посетите Хомоље

Идемо у походе неспутаним лепотама, у крај где настају врхунски сиреви и још бољи мед. Пут води преко Пожаревца.

Сазнај више

8 разлога да посетите Врање

Хитамо у град севдаха и мерака. Где се старина још одупире модерном. Где су моме убаве, а делије вичне песми и игри.

Сазнај више

7 разлога да посетите Србобран и Турију

Кад зазими и забрије северац, ваља се држати југа. Мисле тако они који не знају за сеоце које се домишљато изборило са равничарским ветровима и великим снеговима.

Сазнај више

8 разлога да посетите
Лозницу и Тршић

Идемо на запад домовине, где је природа извајала чудесне крајолике, историја исписала јуначке подвиге, а умови кројили будућност.

Сазнај више

8 разлога да посетите Зајечар

Највећи је град Тимочке Крајине, на истоку Србије. Близу Зајечара налази се једно од најважнијих археолошких налазишта Србије - Феликс Ромулијана.

Сазнај више

7 разлога да посетите Кикинду

На североистоку Баната, скоро на граници са Румунијом налази се Кикинда - варош заносног градитељства, уметничког духа, срдачних мештана.

Сазнај више

Прегршт разлога да путујете Србијом и у 2022.

На ушћу светова и култура, на раскршћу народа и вера. У ковитлацу мразног северца и врелог југа, на попришту непомирљивости Запада и Истока.

Сазнај више

8 разлога да посетите Нови Сад

Први пут се помиње 1694, две године после почетка изградње Петроварадинске тврђаве, када наспрам утврђења настаје „Српско село”.

Сазнај више

8 разлога да посетите Крагујевац

Српској држави припојио га је Стефан Немања у XII веку. Као значајно насеље, први пут се спомиње у турским списима 1476. године као Крагујевџа.

Сазнај више

8 разлога да посетите реку Градац и манастир Ћелије

Река Градац је зелени бисер западне Србије и протиче кроз Ваљево. На његовој левој обали налази се манастир Ћелије.

Сазнај више

6 разлога да посетите Засавицу и Етно село Станишићи

Засавица је специјални резерват природе на подручју јужне Војводине и Мачве. Бијељина је други највећи град у Републици Српској и четврти у БиХ.

Сазнај више

6 разлога да посетите Лепенски Вир и Ђердап

Ђердапска клисура је највећа у Европи. У њеној околини налази се археолошко налазиште Лепенски Вир, сведок најстарије културе Балкана.

Сазнај више

5 разлога да посетите Столове и Градац

Ибар, Рибница и брезанска река испресецали су столове. На врху се налази тврђава Маглич, која се простире на више од 2.000 квадратних метара.

Сазнај више

6 разлога да посетите Голију и манастир Студеницу

Голија је једна од најшумовитијих планина наше домовине. Име је добила по својој величини јер заузима два пута већи простор од горостасног Копаоника.

Сазнај више

6 разлога да посетите Ковиљски рит и Крчединску аду

Ковиљски рит је део специјалног резервата природе Ковиљско-петроварадински рит, а оближња Крчединска ада дунавски сафари.

Сазнај више

6 разлога да посетите Царску бару

У близини Каштела Ечка постоји бара. Али не било каква - него царска. Нетакнута, разбујала, безбрижна - царство биљака и птица.

Сазнај више

8 разлога да упознате руско наслеђе у Београду

Удаљени смо стотинама километара. Без много сличности, ал’ столетне сродности. Не да се олако спознати дубина повезаности два народа.

Сазнај више

10 разлога да посетите Вршац

У историјским списима први пут се помиње 1427. као Подвршан. Називи су се малко мењали, али се врх задржао до данас. Зову га и Стеријин град, по оцу српске драме, Јовану Стерији Поповићу.

Сазнај више

13 разлога да посетите Ниш

Подручје данашњег Ниша било је насељено хиљадама година пре нове ере, показују археолошке ископине. Као град су га сазидали Келти у трећем веку старе ере и назвали Вилинград, по Вилиној реци (Нависос)

Сазнај више

7 разлога да посетите Стару планину

Завладала нека клима чудна. Зима без зиме. Снега ни када му јесте време. Ал’ држи се још добри стари Балкан. Има своје висинске лепотице, које се неколико месеци годишње пркосно беле.

Сазнај више

10 разлога да посетите Крушевац

“Недалеко од реке Расине и Јастрепца високе планине…” Скућио се најважнији, престони град. Давних дана. Историја памти. Ми, кратке памети одувек били. Неправедно скрајнут, али не негодује. Истрајно грудобрани своје наслеђе.

Сазнај више

8 разлога да посетите Сремске Карловце

Имао је срећу велики српски романтичар да детињи и замомчи се у загрљају шумовитих обронака Фрушке горе и вода силног Дунава. Биће да смо за одрастање окаснили, али за упознавање никако.

Сазнај више

8 разлога да посетите Рајачке и Рогљевске Пимнице

Пут нас води преко Неготина. Да ли је назван по некадашњим становницима, Неготи и Тини, око чије окућнице се стварало насеље, или се изродило из вечитог српског надметања „(боље) него ти”, не зна се тачно.

Сазнај више

6 разлога да посетите Власину и Царичин град

Могла је мало окаснити, али авај. Пристигла тачно, скоро календарски. Варљива и прохладна. Лагано природи одева златасто, румено рухо. У јесен, паметне птице лете на југ. Немамо крила, али послужиће точкови.

Сазнај више

11 разлога да посетите Златар и Милешеву

Да ли се у давна времена овде копало злато, нема потврде. Али је сваки педаљ дуката вредан, проверено. Мирисне ливаде, издашни пашњаци, бистре воде, густе четинарске шуме, прекрасни видиковци.

Сазнај више

11 разлога да посетите Увац и Пештер

Од мало познатог и негде затуреног, до бисера који мами уздахе и краде погледе целе планете. Муњевито се пробио и постао можда и најпрепознатљивији заштитни знак Србије. Специјални резерват природе Увац.

Сазнај више

7 разлога да посетите Фрушку гору и Јазак

Тамо где вода тече, живот се буди. Насушне потребе за водом постајемо нарочито свесни у врелим данима захукталог лета када жудимо студене се воде напојити и у бистру воду тело уронити.

Сазнај више

10 разлога да посетите Сребрно језеро

Мало је окаснило, али га дочекасмо, не претерано усхићени. Јер, по свему судећи, овог лета нема нам морских путешествија. Али не бисмо ми били народ какав јесмо да немамо скривеног кеца у рукаву чак и за ова времена зла.

Сазнај више

17 разлога да посетите Ртањ и Сокобању

Сунце се и даље снебива, али зов југоистока Србије је неумољив. После сат и по вожње ауто-путем, прелазимо на једну траку и поприлично занимљивији околиш. Ето нас у Зеленом срцу Србије.

Сазнај више

13 разлога да посетите Палић и Суботицу

У свануће, претило је тмурно небо кишом, но недовољно да поколеба заљубљенике у путовања. Одлучно и оптимистично седосмо у ауто и упутисмо се ка Палићу. Палић је највеће природно језеро у Србији.

Сазнај више

Са нама на путу до Виминацијума

Прођете кроз капију са натписом Виминацијум и путујете... За то време покушавате да га обухватите једним погледом, али вам никако не успева. Само наслућујете његове границе, у даљини.

Сазнај више

Са нама на путу до Опленца

Кад се историја испреплиће са природним лепотама, настаје нестварна авантура. Крените са нама у туристичку посету околини Тополе и Опленца – Задужбине династије Карађорђевић.

Сазнај више

Са нама на путу до Златибора

Планина у самом срцу Србије живи током целе године, јер захваљујући многобројним садржајима овде, можете да ,,напуните батерије" и примените потпуну антистрес терапију, због којег ће вам ваше тело рећи: ,,Хвала!"

Сазнај више

Са нама на путу до сеоског газдинства код Мионице

На новом пропутовању кроз Србију наши домаћини су били Предраг, Дана и Ивана. Они су власници сеоског домаћинства Петровић у селу Паштрић, на обронцима Дивчибара. Они се већ више од десет година успешно баве сеоским туризмом.

Сазнај више

Са нама на путу до Жиче

Када први јутарњи зрак пређе преко планине Столови и спусти се у долину краљева, као небески знак обасја једну од највећих српских светиња - манастир Жичу. Зову је и „Мајком свих цркава”.

Сазнај више

Са нама на путу до Копаоника

Оно што Копаоник издваја од осталих планина, не само у Србији, већ и у окружењу, јесу модерне жичаре и добро припремљене стазе, које се одржавају сваке вечери. На скијалишту постоји 25 жичара и две покретне траке.

Сазнај више

Са нама на путу до Београда

Ако сте планирали да будете у Београду у време новогодишњег „лудовања”, препоручујемо вам да поред забаве у кафанама и ресторанима (а тога има на претек), обавезно посетите и друге локације у Београду.

Сазнај више

Са нама на путу до Сирогојна и Гостиљског водопада

На 25 километара од Златибора налази се Сирогојно, месташце које одолева налетима булдожера и бетона. Прва асоцијација на Сирогојно су џемпери и други одевни предмети од вуне који су ово место прославили.

Сазнај више

Са нама на путу до Ђавоље Вароши и цркве Лазарице

На југу Србије, око 90 километара од Ниша, налазе се 202 камене фигуре које чине Ђавољу варош, заштићено национално благо Србије и оне су извор многих прича, јер су редак феномен.

Сазнај више

Са нама на путу до Манасије и Ресавске пећине

Још један бисер српске културе на само 140 километара од Београда. Идеално место за уживање у тишини, лепоти и уметности. Погледајте и утиске из чувене Ресавске пећине, најбогатије драгуљима у овом делу Европе!

Сазнај више

Са нама на путу до најлепшег војвођанског замка Фантаст

Настављамо наше пропутовање кроз Србију и, након Голубачке тврђаве, селимо се на север земље у потрази за новом атрактивном дестинацијом – најлепшим војвођанским замком Фантаст.

Сазнај више

Са нама на путу до Голубачке тврђаве

Голубачки град је средњовековно утврђење подигнуто на самом улазу у Ђердапску клисуру, природно утврђеном месту одакле су се са лакоћом контролисали сви копнени и водени путеви који су повезивали исток и запад.

Сазнај више