Početna / Blog / Sa nama na putu #krozsrbiju / 6 razloga da posetite Obedsku baru

6 razloga da posetite Obedsku baru

Srem je nadaleko znan kao ravan i pitom. Istina, ali je pride šarolik, pomalo vragolast i vazda iznenađujući. Pritajio je raznorazne krasote, ali se naročito diči draguljem izuzetnih prirodnih vrednosti, nastanjenim neobičnim životinjkama. Na putu ka glavnom odredištu preko prigradskih naselja Beograda, istražujemo i usputna zanimljiva mesta pogodna za beg od gradske vreve, ali i duži odmor.

Srem, Obedska bara

Zašto posetiti Obedsku baru

1. Jer nautičko selo „Biser“ je dragulj na Savi

Tridesetak kilometara od prestonice, u mestu Boljevci, udomilo se prvo nautičko selo u Srbiji, Biser. Duž leve obale Save, poređano je 16 splav-kućica koje podsećaju na obalsku nisku bisera. Opremljene su klimom, kupatilom sa tuš-kabinama sa masažerima, donjom i gornjom terasom sa koje se pruža prelep pogled dok se uživa u zracima sunca. U blizini je i brod-restoran koji pored sremskih đakonija nudi i svežu ribu. Posetioci mogu da se nadmeću u odbojci i fudbalu na pesku, šetaju obližnjom gustom šumom, i voze bicikl uređenom stazom, a za najmlađe je napravljeno i malo igralište. Do nautičkog sela stiže se gradskim ili sopstvenim prevozom, a može se i doploviti i usidriti u marini.

Nedaleko, u selu Progar, nalazi se čuvena plaža Tarzan. Prozvana je po podugačkom kanapu, lijani koja visi sa drveta i čika smele da avanturistički skoče u vodu. Zbog toga se nemojte prestrašiti ako čujete krik nalik poznatom oglašavanju kralja džungle. I okolina podseća na „džunglu“ bujnim zelenilom i cvećem.

Inače, kupalište je sređeno, izbetonirane su obale sa pontonom, restoranom, ljuljaškama i klackalicama za mališane, i mrežama razapetim između stabala za istinsku opuštenciju u stilu crtanog junaka Šilje. Sava je ovde poširoka i snažna, pa stoga zahteva i oprez.

2. Jer Bojčinska šuma je spomenik prirode

Sa reke hitamo u zelenu oazu, izletište raznovrsnog sadržaja. Bojčinska šuma smestila se između Save i kanala Jarčine. Zbog svojih posebnosti proglašena je zaštićenim spomenikom prirode 1965. godine. Ima i istorijski značaj jer je za vreme dva svetska rata pružala utočište meštanima i vojnicima. Pojedine zemunice i katakombe sačuvane su do danas.

Šumom, koja se proteže na oko 630 hektara, gospodari hrast lužnjak, a društvo mu prave grab, lipa i topola. Bogata je raznovrsnim biljnim vrstama i gljivama, može se natrčati na sremuš, a na proleće se sladiti šumskim jagodama. I životinja je popriličan broj, a ako vas sreća posluži možete se susresti sa zekom ili srndaćem. Osim skitanja šumom, ozbiljni rekreativci svoje veštine mogu da oprobaju na 16 prepreka i sprava postavljenih duž dva kilometra duge trim staze.

Na ulazu je veliki manjež Konjičkog kluba Bojčin gde se šepure vešti jahači, a malo dalje je i mali manjež za početnike. Tu se novajlije upoznavaju sa konjima i uče jahanju. Okolo je postavljeno nekoliko brvnara sa odgovarajućim pratećim sadržajem za one koji žele da nekoliko dana provedu u tihoj i mirnoj prirodi. Posle uzbudljivih šetnji i druženja sa konjima, valja se okrepiti u restoranu Bojčinska koleba, koja uspešno čuva duh staroga Srema. Kada kušate njihova jela, naročito ona od mangulice, kažu domaćini, vreme staje.

3. Jer Obedska bara je najstarije zaštićeno dobro Evrope

Zaštićenim područjem proglašena je daleke 1874. a samo dve godine posle  Nacionalnog parka Jelouston u SAD. Evropi je poznata još od sredine XIX veka. Austrougarska vlastela bi ovde lovila i svojim damama darovala neobične, raznobojne peruške, koje su tada bile obavezni modni detalj.

Nazvana je po obližnjem manastiru Obed, u narodu poznat kao Crkva majke Angeline (Branković). Izvorno je bila sagrađena od građe broda kojim je srećno doplovila, kaže legenda. Danas je specijalni rezervat prirode, koji se prostire na više od 9.800 hektara. Jedno je od najbogatijih i najočuvanijih staništa živog sveta u Panonskom basenu. Udomljava 226 vrsta ptica, 50 vrsta sisara, 13 vrsta vodozemaca, 12 vrsta gmizavaca, i jedino je stanište crnog ibisa u Srbiji. U vodi se brčkaju šaran, štuka i karaš, šetkaju se divlje svinje, jeleni, ježonje, a crna roda se gnezdi u neprohodnim hrastovim šumama.

Park za odmor je prigodno sređen, sa drvenim stolovima, klupama i ložištima, gde se spremaju kotlići i roštilja. Potrebna drva su spremljena – isečena i uredno složena. Ovde se dolazi na celodnevno druženje, opuštanje. Ako ste ipak za neku akciju, možete iznajmiti bicikl ili čamac na vesla da sami krstarite i ribarite, šetati obeleženim stazama, ili posmatrati ptičice. Obavezno se popnite na vidikovac da uživate u pogledu.

Poseta Obedskoj bari je nepotpuna bez vožnje katamaranom. Kapetan je druželjubiv i nestrpljiv da nam otkrije pojedine tajne močvarno-šumskog prostranstva.

Priču simpatično počinje o lancu ishrane, na čijem vrhu je glavni ovdašnji predator, orao belorepan, tačnije ženka. Spominje i žutu čaplju, koju narod zove danguba, jer satima može nepomično da stoji na istom mestu. Predstavlja nam biljčice i rastinje, kudeći alge koje su se zapatile poslednjih godina usled niskog vodostaja. U pozadini se neprekidno čuje kreketanje. To je trstenjak, mala narandžasta ptičica. Tako se, kaže, dozivaju, prozivaju, prepucavaju, čavrljaju. Nismo ih videli, ali zato jesmo nekoliko kornjačica. Ne uspevaju sve da se dobro zabašure. Kapetan nam usput otkriva opasnosti obližnje šume koja krije živo blato. Naglašava da se njome hodi isključivo obeleženim stazama. Priseća se kako je ovo strašno blato priteklo u pomoć srpskoj vojsci u Velikom ratu.

Naime, posle bitke na Ceru, dobri poznavaoci ovog kraja su Austrougare uspeli da navedu na živo blato koje je progutalo celu neprijateljsku konjicu. Malo junačke i mudre istorije nikad nije naodmet. Dok krstarite ovim neobičnim carstvom, budite tihi. Pažljivo posmatrajte i osluškujte. Ovde sve peva.

VIDEO

6 razloga da posetite Obedsku baru

4. Jer je selo Kupinovo bilo despotski kraj

Jedino u Sremu koje nosi ovo zvanje, ujedno i poslednja srpska despotska prestonica, diče se meštani. O tome svedoče ostaci utvrđenja Kupinika. U pisanim izvorima spominje se krajem XIV veka. Podignuto je na ostrvcetu i bilo je opasano odbrambenim rovom i pet kula. Burne je istorije. Tvrđava beše rezidencija despota Stefana Lazarevića, a kasnije vlastele porodice Branković. Ovde su stolovali Vuk Branković, znan i kao Zmaj Ognjeni Vuk, despotica Angelina, i poslednji despot Stefan Berislavić. Osvojena je i razorena 1521. godine tokom pohoda na Beograd turskog sultana Sulejmana.

Arheološka istraživanja počela su tek nedavno, te se ne može ni slutiti šta sve može izroniti. Pre no što pođete u obilazak tvrđave posavetujte se sa osobljem TO opštine Pećinci. Mlade i srdačne duše će vas podrobno uputiti u sve tajne i zamke srednjevekovnog utvrđenja. Dobrodošlicu vam žele u etno-parku Kupinovo, najstarijem očuvanom delu sela, gde je predstavljeno tradicionalno seosko domaćinstvo i travnata i cvetna okućnica. Videćete staro pokućstvo i nameštaj, vajat, ambar star više od 200 godina, kao i bunar. Obavezno se uspnite na osmatračnicu, odakle pogled puca na bajkoviti, divlji okoliš.

Mislilo se i na mališane. Napravljen je bazen sa peskom za arheološke igrarije, a hrabriše mogu da se uslikaju i sa Zmajem od Kupinika. Kako? To ćete saznati prilikom posete. Fotka sa krilatim bićem svakako je najdomišljatiji način da se ovekoveči susret sa Kupinovom.

Najstariji deo etno-parka je Crkva Svetog Luke, najvremešniji pravoslavni hram u Vojvodini, uzdignut sredinom XV veka. Zadužbina je despota Đurađa Brankovića, a ikonostas je oslikao čuveni barokni umetnik Jakov Orfelin poslednjih decenija XVIII veka. U okolnim selima nalazi se još nekoliko očuvanih zdanja narodnog graditeljstva koje vredi obići.

Preko puta etno-parka je restoran sa terasom pod debelim hladom. Mami nas i pesma koja se uveliko ori, ali moramo dalje, da na vreme stignemo na još jedno posebno mesto.

5. Jer srpski muzej hleba otkriva duh naroda

Hleb je za Srbe oduvek bio više od hrane. Sačinjen od pregršt zrna žita, simbol je sjedinjenosti, a pošto ga vešte ruke umese, razlomi se i podeli, tako predstavljajući zajednički život. Srpski muzej hleba – Jeremija osnovao je 1995. godine slikar Slobodan Jeremić, iz ljubavi prema sopstvenom nasleđu. Na prostoru od 1200 kvadratnih metara, izloženo je oko 2000 predmeta razvrstanih u tri tematske zbirke: etnografsku, arheološku i likovnu. Sakupljani su tokom slikarevih putešestvija po domovini, tokom kojih je i istraživao i zapisivao običaje. Postavka prikazuje put zrna pšenice od „zemlje, preko hleba, do neba“, otkrivajući kako se hleb pravio nekada, njegov značaj i simboliku, ali i o ljudima i njihovim običajima i načinu života.

Većina izloženih predmeta može se dotaći, nije pod staklom, jer kontrolisana prašina je sastavni deo muzeja, objašnjava osnivač. Pojedini i prorade pa se zvucima ručne vršalice, stare oko 200 godina, krunjače i žrvnja putuje u daleku prošlost. Može se videti i furuna za pečenje hleba, ognjište i vojna kuhinja.

Posebno zanimljiva je zbirka obrednih hlebova, bogato svedočanstvo duhovnosti i različitih običaja. Predstavljeni su slavski, svadbeni, podušni, i žetveni hleb, pogače, česnice, zakončići…

Šetnja dalje vodi u prostoriju gde su izložena dela domaćina. Sjajna su. Osnivač je napravio i crkvicu, posvećenu srpskoj slavi, koju je lično oslikao. Na zidu pred kapelicom su naslikani vladari loze Nemanjića, unutra na kupoli srpski svetitelji, a na bočnim stranama stare slovenske boginje i bogovi.

Nominovan je za Nagradu evropski muzej godine 2017. Za posetioce je otvoren subotom i nedeljom od 10 do 17 časova. Može se smatrati još jednim umetničkim delom Jeremije. Veličanstvenim i jedinstvenim. Kako bi naš umni narod rekao: „Dobar je kao hleb“.

6. Jer se u povratku mnogi krepe na BS Gazprom Krnješevci

Posle celodnevnog šetkanja Sremom, ponestaje goriva našem četvorotočkašu, a i nama. Idemo na BS Krnješevci na auto-putu Beograd – Šid gde ćemo svi “napuniti baterije”. Dok se ljubazni točilac na benzinskoj stanici stara o vozilu, mi hitro biramo hranu. Drive Cafe burger od čistog junećeg mesa, sa čedar sirom, i zelenom salatom skladno spakovan u mekanoj zemički, sa vrućim krompirićima. I friško spravljeni sendvič sa kajmakom i pečenicom da nadomesti propuštene sremske ukuse. Uspeva, skoro potpuno.

Pojimo se izvorskom Jazak vodom različitih ukusa. Svako ima svoj omiljeni. Avanturu završavamo slatkim zalogajem. Štrudli nema, ali poslužiće čizkejk – sa prelivom od maline. Novajlija u inače bogatoj ponudi slatkiša. Pun pogodak. Mogli bismo još jednu turu, ali treba voditi računa o liniji, bliži se leto.

Share:

Možda te dodatno interesuje:

Drive cafe – Napravi ukusnu pauzu

Na više od 300 lokacija širom Srbije možeš pronaći veliki izbor vrhunskih ukusa i obroka koji će svaku tvoju pauzu pretvoriti u istinski užitak. Sa puno ljubavi pristupamo svakom delu procesa pripremanja najkvalitetnijih obroka.

Odmori se uz sočan burger, sendvič, sveže pecivo ili neku poslasticu koju s pažnjom pripremamo na NIS Petrol i Gazprom benzinskim stanicama. Zasladi svoju pauzu i ulepšaj svoje putovanje!

Saznaj više

„Sa nama na putu“ – Uštedi dok voziš

Online i besplatno se učlani u broj jedan program lojalnosti za vozače u Srbiji i ostvari brojne pogodnosti koje ti članstvo u „Sa nama na putu“ programu lojalnosti omogućuje.

Instaliraj „Sa nama na putu“ aplikaciju, koristi je na NIS Petrol i Gazprom stanicama i uštedi!

Saznaj više