6 razloga da posetite Takovo i Rajac

U srcu Moravičkog okruga leži dragulj nazvan Takovo. Među njegovim znamenitostima smo se prisetili slavnih predaka i prkosnog duha koji nas krasi. U našem novom blogu čitaj o svemu što nam je takovski kraj nesebično pružio. Saznaj više o blagodetima koje se ovde nalaze.

Saznaj Više

7 razloga da posetite Zrenjanin

U srcu Banata leži dragulj nazvan Zrenjanin. Posetili smo ga, upoznali njegovu istoriju, sadašnjicu i zamislili njegovu budućnost. U našem novom blogu čitaj o svemu što nam je Zrenjanin nesebično pružio. Saznaj više o blagodetima koje se ovde nalaze.

Saznaj Više

Kud god pođes, vrati se Srbiji i u 2024.

Novogodišnju epizodu posvećujemo svim lepotama koje smo otkrili 2023. godine. Pročitaj našu specijalnu reportažu i pronađi inspiraciju za avanture u 2024. godini. Saznaj više o blagodetima koje se ovde nalaze.

Saznaj Više

6 razloga da posetite Vrnjačku Banju i Ljubostinju

Posetili smo Vrnjačku Banju i manastir Ljubostinju i uživali u prirodnim, kulturnim i istorijskim lepotama ovog kraja. Pročitaj našu reportažu i otkrij nasleđe koje okrepljuje telo i hrani dušu. Saznaj više o blagodetima koje se ovde nalaze.

Saznaj Više

5 razloga da posetite Lazarev kanjon i Bor

Posetili smo zapadnu Srbiju, Lazarev kanjon i Bor i naučili mnogo o bogatstvu ovog kraja. Pročitaj našu reportažu i otkrij prirodu koja sve oplemenjuje. Saznaj više o blagodetima koje se ovde nalaze.

Saznaj Više

Poseta carskom gradu Prizrenu

Posetili smo Prizren, nekadašnji carski grad i podsetili se lepota koje čuva i koje ga okružuju. Pročitaj našu reportažu i otkrij kulturno nasleđe koje traje vekovima. Saznaj više o blagodetima koje se ovde nalaze.

Saznaj Više

7 razloga da posetite planinu Javor i Ivanjicu

Istražili smo još jedan predivni deo naše zemlje i uživali u lepotama prirode, kao i kulturnom nasleđu. Planina Javor i lepote ivanjičkog kraja su nas dočekali raširenih ruku i podstakli da podelimo utiske. Saznaj više o blagodetima koje se ovde nalaze.

Saznaj Više

Poseta pravoslavnim hramovima Kosova i Metohije pod zaštitom UNESKO-a

Potraga za novim putovanjem nas je odvela do manastira na Kosovu i Metohiji. Vratili smo se puni saznanja i radosti što smo mogli da svedočimo hramovima koji traju vekovima. Saznaj kako su nas dočekali.

Saznaj Više

5 razloga da posetite reku Tisu i Titelski breg

Nije Bačka sva ravnica. Negde se uskomešala, blago. Brežuljak izrodila. Da uzburka jednolikost krajolika. Nadmoća polja ravna. Podno njega hodi reka. Teče, ne samo stihovima Stevana Raičkovića, već „duboko kroz život“ pesnika, a biće i mnogih drugih.

Saznaj Više

Poseta Kosovskoj Mitrovici

Za mnoge je najsvetiji komad srpske zemlje. Svakako je dom najveličanstvenijim pravoslavnim hramovima. Posle administrativnog prelaza vozimo uz obalu jezera Gazivoda. Podseća na Zlatarsko. Smaragdnih tonova, ušuškano u bujnom zelenilu. Odiše smirenošću.

Saznaj Više

7 razloga da posetite Novi Pazar i Sopoćane

Odobrovoljilo se nebo tek da nas malko razgali, ali duša ište jošte topline. Dakle, kuda? Pravac jug! Ali ne krajnji. U kraj gde je ponikla varoš posebnog duha. Gde se priroda razmaštala, a prošlost utvrđivala zidine i vajala velelepne hramove. I ponešto sačuvala za budućnost.

Saznaj Više

7 razloga da posetite prašumu Vinatovaču i Ravanicu

Rasanila se priroda. Zazelenela i razbujala. Od obilnih majskih kiša zablistala.  Biće da je vreme za istinsku prirodnjačku pustolovinu. Idemo u prašumu. Ne, ne, nikud daleko, tek do istoka otadžbine. U okolinu Despotovca. U carstvo šuma i bilja, u rudarski kraj i svetinju u kojoj

Saznaj Više

6 razloga da posetite Krupanj i Cer

Bitka na nebesima traje. Juriša zima na proleće, a ono se odupire, stoički. Simbolične vremenske prilike za kraj koji kanimo posetiti. Tamo je sila udarala na slabijeg, al’ prkosnog, te prevagnuti uspela nije. Ka bajkolikom zapadu domovine vozimo preko Šapca putem koji nije baš za

Saznaj Više

8 razloga da posetite Požarevac

Na izmaku čudnovate zime bez mnogo mraza i pahulja, a pre no se priroda rasani i zamiriše, istražujemo gradove naše. Put nas vodi na severoistok Srbije, u središte Braničeva.

Saznaj Više

7 razloga da posetite Divčibare

Prizivali smo je podugo i čežnjivo, i pristigla nam je gospođica zima, najzad. Doduše u neobično blagom ruhu, snegom oskudnom.

Saznaj Više

7 razloga da posetite Sremsku Mitrovicu

Kako se zima odviše nećka, a sneg cicijaši čak i po gorama i planinama, družbu nastavljamo sa gradovima i istorijom. Nje je napretek tokom cele godine.

Saznaj Više

Puna vreća razloga da Srbijom putujete i 2023.

Svuda pođi, kući dođi. Stara je narodna kojom se ispraća na daleke pute. Valja tuđe videti, ali ponajpre svoje upoznati.

Saznaj Više

7 razloga da posetite Rudnik i Gornji Milanovac

Šumadija zove. Uistinu, dugo je pohodili nismo. Iako su se hajduci već pritajili, al’ tek do Đurđev danka, hrlimo u ustanički kraj.

Saznaj Više

6 razloga da posetite Gornje Podunavlje – drugi deo

Divljina srpskog dela Evropskog Amazona nas je opčinila, a njegovo prostranstvo i raznolikost kulturno-istorijskog i savremenog sadržaja primorali da druženje produžimo.

Saznaj Više

6 razloga da posetite Gornje Podunavlje – prvi deo

Ćudi gorostasnog Dunava ne daju se nabrojati. No, prema Srbiji bio je prilično blagonaklon i darežljiv.

Saznaj Više

6 razloga da posetite Gružansko jezero

Pre no letu mahnemo i zamolimo ga za brz povratak, pohodimo još prirodnih dragulja domovine naše. Ovoga puta u samom srcu Šumadije.

Saznaj Više

7 razloga da posetite Mokru Goru i Višegrad

„Nigde nema takve zore, kao iznad Mokre Gore,“ tvrdi zaljubljenik u krajolik.

Saznaj Više

8 razloga da posetite Taru

Iz Bajine Bašte vijugavim putem kroz razbujale zelene hodnike žurimo ka riznici prirodnog blaga koja poodavno slovi za jedinstvenu u Srbiji.

Saznaj Više

9 razloga da posetite Bajinu Baštu

Na Zapadu ništa novo, kaže pesma. Ne brinemo, jer na srpskom je upravo suprotno, svašta dogodljivo i zavodljivo, vazda. Vozimo preko Valjeva i živopisnog Debelog brda.

Saznaj Više

6 razloga da posetite Deliblatsku peščaru

Pre no leto pristigne i kalendarski i velika zvezda užari, odlučismo malo da pustarimo. U predeo koje je golemo Panonsko more zapljuskivalo, u pradavna vremena neka.

Saznaj Više

6 razloga da posetite Obedsku baru

Srem je nadaleko znan kao ravan i pitom. Istina, ali je pride šarolik, pomalo vragolast i vazda iznenađujući. Pritajio je raznorazne krasote, ali se naročito diči draguljem izuzetnih prirodnih vrednosti, nastanjenim neobičnim životinjkama.

Saznaj Više

6 razloga da posetite Homolje

Idemo u pohode nesputanim lepotama, u kraj gde nastaju vrhunski sirevi i još bolji med. Put vodi preko Požarevca, do našeg cilja - Homolja.

Saznaj Više

8 razloga da posetite Vranje

Hitamo u grad sevdaha i meraka. Gde se starina još odupire modernom. Gde su mome ubave, a delije vične pesmi i igri.

Saznaj Više

7 razloga da posetite Srbobran i Turiju

Kad zazimi i zabrije severac, valja se držati juga. Misle tako oni koji ne znaju za seoce koje se domišljato izborilo sa ravničarskim vetrovima i velikim snegovima.

Saznaj Više

8 razloga da posetite
Loznicu i Tršić

Idemo na zapad domovine, gde je priroda izvajala čudesne krajolike, istorija ispisala junačke podvige, a umovi krojili budućnost.

Saznaj Više

8 razloga da posetite Zaječar

Najveći je grad Timočke Krajine, na istoku Srbije. Blizu Zaječara nalazi se jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta Srbije - Feliks Romulijana.

Saznaj Više

7 razloga da posetite Kikindu

Na severoistoku Banata, skoro na granici sa Rumunijom nalazi se Kikinda - varoš zanosnog graditeljstva, umetničkog duha, srdačnih meštana.

Saznaj Više

Pregršt razloga da putujete Srbijom i u 2022.

Na ušću svetova i kultura, na raskršću naroda i vera. U kovitlacu mraznog severca i vrelog juga, na poprištu nepomirljivosti Zapada i Istoka.

Saznaj Više

8 razloga da posetite Novi Sad

Prvi put se pominje 1694, dve godine posle početka izgradnje Petrovaradinske tvrđave, kada naspram utvrđenja nastaje „Srpsko selo”.

Saznaj Više

8 razloga da posetite Kragujevac

Srpskoj državi pripojio ga je Stefan Nemanja u XII veku. Kao značajno naselje, prvi put se spominje u turskim spisima 1476. godine kao Kragujevdža.

Saznaj Više

8 razloga da posetite reku Gradac i manastir Ćelije

Reka Gradac je zeleni biser zapadne Srbije i protiče kroz Valjevo. Na njegovoj levoj obali nalazi se manastir Ćelije.

Saznaj Više

6 razloga da posetite Zasavicu i Etno selo Stanišići

Zasavica je specijalni rezervat prirode na području južne Vojvodine i Mačve. Bijeljina je drugi najveći grad u Republici Srpskoj i četvrti u BiH.

Saznaj Više

6 razloga da posetite Lepenski Vir i Đerdap

Đerdapska klisura je najveća u Evropi. U njenoj okolini nalazi se arheološko nalazište Lepenski Vir, svedok najstarije kulture Balkana.

Saznaj Više

5 razloga da posetite Stolove i dolinu Ibra

Ibar, Ribnica i Brezanska reka ispresecali su Stolove. Na vrhu se nalazi tvrđava Maglič, koja se prostire na više od 2.000 kvadratnih metara.

Saznaj Više

6 razloga da posetite Goliju i manastir Studenicu

Golija je jedna od najšumovitijih planina naše domovine. Ime je najverovatnije dobila po svojoj veličini, jer zauzima dva puta veći prostor od gorostasnog Kopaonika.

Saznaj Više

6 razloga da posetite Koviljski rit i Krčedinsku adu

Koviljski rit je deo specijalnog rezervata prirode Koviljsko-petrovaradinski rit, a obližnja Krčedinska ada dunavski safari.

Saznaj Više

6 razloga da posetite Carsku baru

U blizini Kaštela Ečka postoji bara. Ali ne bilo kakva - nego carska. Netaknuta, razbujala, bezbrižna - carstvo biljaka i ptica.

Saznaj Više

8 razloga da upoznate rusko nasleđe u Beogradu

Udaljeni smo stotinama kilometara. Bez mnogo sličnosti, al’ stoletne srodnosti. Ne da se olako spoznati dubina povezanosti dva naroda. Vera, kultura, istorija, stradanja, ratovi… Utkala se pride i neka tajna veza Rusa i Srba.

Saznaj Više

10 razloga da posetite Vršac

U istorijskim spisima prvi put se pominje 1427. kao Podvršan. Nazivi su se malko menjali, ali se vrh zadržao do danas. Zovu ga i Sterijin grad, po ocu srpske drame, Jovanu Steriji Popoviću.

Saznaj Više

13 razloga da posetite Niš

Područje današnjeg Niša bilo je naseljeno hiljadama godina pre nove ere, pokazuju arheološke iskopine. Kao grad su ga sazidali Kelti u trećem veku stare ere i nazvali Vilingrad, po Vilinoj reci (Navissos).

Saznaj Više

7 razloga da posetite Staru planinu

Zavladala neka klima čudna. Zima bez zime. Snega ni kada mu jeste vreme. Al’ drži se još dobri stari Balkan. Ima svoje visinske lepotice, koje se nekoliko meseci godišnje prkosno bele.

Saznaj Više

10 razloga da posetite Kruševac

„Nedaleko od reke Rasine i Jastrepca visoke planine…” skućio se najvažniji, prestoni grad. Davnih dana. Istorija pamti. Mi, kratke pameti oduvek bili. Nepravedno skrajnut, ali ne negoduje. Istrajno grudobrani svoje nasleđe.

Saznaj Više

8 razloga da posetite Sremske Karlovce

Imao je sreću veliki srpski romantičar da detinji i zamomči se u zagrljaju šumovitih obronaka Fruške gore i voda silnog Dunava. Biće da smo za odrastanje okasnili, ali za upoznavanje nikako.

Saznaj Više

8 razloga da posetite Rajačke i Rogljevske pimnice

Put nas vodi preko Negotina. Da li je nazvan po nekadašnjim stanovnicima, Negoti i Tini, oko čije okućnice se stvaralo naselje, ili se izrodilo iz večitog srpskog nadmetanja „(bolje) nego ti”, ne zna se tačno.

Saznaj Više

6 razloga da posetite Vlasinu i Caričin grad

Mogla je malo okasniti, ali avaj. Pristigla tačno, skoro kalendarski. Varljiva i prohladna. Lagano prirodi odeva zlatasto, rumeno ruho. U jesen, pametne ptice lete na jug. Nemamo krila, ali poslužiće točkovi.

Saznaj Više

11 razloga da posetite Zlatar i Mileševu

Da li se u davna vremena ovde kopalo zlato, nema potvrde. Ali je svaki pedalj dukata vredan, provereno. Mirisne livade, izdašni pašnjaci, bistre vode, guste četinarske šume, prekrasni vidikovci.

Saznaj Više

11 razloga da posetite Uvac i Pešter

Od malo poznatog i negde zaturenog, do bisera koji mami uzdahe i krade poglede cele planete. Munjevito se probio i postao možda i najprepoznatljiviji zaštitni znak Srbije. Specijalni rezervat prirode Uvac.

Saznaj Više

7 razloga da posetite Frušku goru i Jazak

Tamo gde voda teče, život se budi. Nasušne potrebe za vodom postajemo naročito svesni u vrelim danima zahuktalog leta kada žudimo studene se vode napojiti i u bistru vodu telo uroniti.

Saznaj Više

10 razloga da posetite Srebrno jezero

Malo je okasnilo, ali ga dočekasmo, ne preterano ushićeni. Jer, po svemu sudeći, ovog leta nema nam morskih putešestvija. Ali ne bismo mi bili narod kakav jesmo da nemamo skrivenog keca u rukavu čak i za ova vremena zla.

Saznaj Više

17 razloga da posetite Rtanj i Sokobanju

Sunce se i dalje snebiva, ali zov jugoistoka Srbije je neumoljiv. Posle sat i po vožnje auto-putem, prelazimo na jednu traku i poprilično zanimljiviji okoliš. Eto nas u zelenom srcu Srbije.

Saznaj Više

13 razloga da posetite Palić i Suboticu

U svanuće, pretilo je tmurno nebo kišom, no nedovoljno da pokoleba zaljubljenike u putovanja. Odlučno i optimistično sedosmo u auto i uputismo se ka Paliću. Palić je najveće prirodno jezero u Srbiji.

Saznaj Više

Sa nama na putu do Viminacijuma

Prođete kroz kapiju sa natpisom Viminacijum i putujete... Za to vreme pokušavate da ga obuhvatite jednim pogledom, ali vam nikako ne uspeva. Samo naslućujete njegove granice, u daljini.

Saznaj Više

Sa nama na putu do Oplenca

Kad se istorija isprepliće sa prirodnim lepotama, nastaje nestvarna avantura. Krenite sa nama u turističku posetu okolini Topole i Oplenca - zadužbine dinastije Karađorđević.

Saznaj Više

Sa nama na putu do Zlatibora

Planina u samom srcu Srbije živi tokom cele godine jer, zahvaljujući mnogobrojnim sadržajima ovde, možete da „napunite baterije” i primenite potpunu antistres terapiju, zbog kojeg će vam vaše telo reći: „Hvala!”

Saznaj Više

Sa nama na putu do seoskog gazdinstva kod Mionice

Na novom proputovanju kroz Srbiju naši domaćini su bili Predrag, Dana i Ivana, vlasnici seoskog domaćinstva Petrović u selu Paštrić, na obroncima Divčibara. Oni se već više od deset godina uspešno bave seoskim turizmom.

Saznaj Više

Sa nama na putu do Žiče

Kada prvi jutarnji zrak pređe preko planine Stolovi i spusti se u dolinu kraljeva, kao nebeski znak obasja jednu od najvećih srpskih svetinja - manastir Žiču. Zovu je i „Majkom svih crkava”.

Saznaj Više

Sa nama na putu do Kopaonika

Ono što Kopaonik izdvaja od ostalih planina, ne samo u Srbiji, već i u okruženju, jesu moderne žičare i dobro pripremljene staze, koje se održavaju svake večeri. Na skijalištu postoji 25 žičara i dve pokretne trake.

Saznaj Više

Sa nama na putu do Beograda

Ako ste planirali da budete u Beogradu u vreme novogodišnjeg „ludovanja”, preporučujemo vam da pored zabave u kafanama i restoranima (a toga ima na pretek), obavezno posetite i druge lokacije u Beogradu.

Saznaj Više

Sa nama na putu do Sirogojna i Gostiljskog vodopada

Na 25 kilometara od Zlatibora nalazi se Sirogojno, mestašce koje odoleva naletima buldožera i betona. Prva asocijacija na Sirogojno su džemperi i drugi odevni predmeti od vune koji su ovo mesto proslavili.

Saznaj Više

Sa nama na putu do Đavolje varoši i crkve Lazarice

Na jugu Srbije, oko 90 kilometara od Niša, nalaze se 202 kamene figure koje čine Đavolju varoš, zaštićeno nacionalno blago Srbije i one su izvor mnogih priča, jer su redak fenomen.

Saznaj Više

Sa nama na putu do Manasije i Resavske pećine

Još jedan biser srpske kulture na samo 140 kilometara od Beograda. Idealno mesto za uživanje u tišini, lepoti i umetnosti. Pogledajte i utiske iz čuvene Resavske pećine, najbogatije draguljima u ovom delu Evrope!

Saznaj Više

Sa nama na putu do najlepšeg vojvođanskog zamka Fantast

Nastavljamo naše proputovanje kroz Srbiju i, nakon Golubačke tvrđave, selimo se na sever zemlje u potrazi za novom atraktivnom destinacijom – najlepšim vojvođanskim zamkom Fantast.

Saznaj Više

Sa nama na putu do Golubačke tvrđave

Golubački grad je srednjovekovno utvrđenje podignuto na samom ulazu u Đerdapsku klisuru. To je prirodno utvrđeno mesto odakle su se lako kontrolisali kopneni i vodeni putevi koji su povezivali istok i zapad.

Saznaj Više