Početna / Blog / Sa nama na putu #krozsrbiju / 13 razloga da posetite Palić i Suboticu

13 razloga da posetite Palić i Suboticu

U svanuće, pretilo je tmurno nebo kišom, no nedovoljno da pokoleba zaljubljenike u putovanja. Odlučno i optimistično sedosmo u auto i uputismo se ka Paliću. Veruje se da je jezero nekada bilo slano i da je nastalo, po predanju, od silnih suza pastira Pavla koji je tu napasao i izgubio svoje stado, a po drugoj priči, od iščezlog Panonskog mora. Kakva god da je istina o nastanku ovog zaštićenog područja, Palić je najveće prirodno jezero u Srbiji i razloga je pregršt da ga lično doživite.

1. Jer ravna Vojvodina štedi vaše vreme

Do popularnog kutka prirode, stiže se za manje od dva sata vožnje auto-putem od srpske prestonice. Da bi užitak bio potpun, vozimo laganica. Do pola puta, šarolik krajolik, a od Novog Sada, ravna Bačka, zelena, zlatna i cvetna polja koja se protežu unedogled.

video

Sa nama na putu do Palića i Subotice

2. Jer možete otkriti raketu koja nikad nije poletela

Evo ga – vodotoranj, simbol Palića, u obliku prave pravcate rakete. Kula izdignuta uoči Velikog rata, sa izrezbarenom lučnom kapijom izraženog etno stila, u duhu mađarske secesije, vodi ka Velikom parku i Velikoj terasi. Nikada nije poslužio za istraživanje svemira, ali jeste dugo kao vodovodni objekat, ali i tramvajska stanica.

3. Jer je imao svoje igre pre Olimpijade

Kladimo se u pet litara goriva da niste znali da je Palić imao svoje sopstvene, pre održavanja prvih modernih Olimpijskih igara. I to 16 godina ranije! Sve zahvaljujući bogatom veleposedniku i strastvenom i svestranom sportisti, Lajošu Vermešu. Te daleke 1880. godine, dičilo se ovo mestašce fiskulturnim spravama, atletskim stazama i svojevrsnim olimpijskim selom. Igre su održavane leti i zimi sve do Prvog svetskog rata.

„Kad si na Paliću, budi olimpijac“! Budite aktivni i pokretni. Za obilizak jezera,  iznajmite  čamac, kajak, pedalinu ili brodić. Po kopnu, bicikl ili rikšu, dvosede i četvorosede, ali ih ne vuče „mali kosooki“, već se tera na sopstveni pogon. Obala, duga 17 kilometara, uređena je celom dužinom, te toplo preporučujemo đir, ili bar lagani hod od peščane plaže i muškog štranda sa jedne, do jedriličarskog kluba sa druge strane jezera. Sjajni uslovi za vožnju rolera i džogiranje, a ribolovci, tvrde meštani, ovde imaju „posla“ napretek.

Osveženje i predah tražimo na ženskom štrandu (kupalištu), neobičnoj drvenoj građevini na dokovima, izgrađenoj u vreme kada su se dame skrivale od pogleda prolaznika.

4. Jer je juneći perkelt dovoljan razlog da živite

Koju god od mnogih Paliću svojstvenih čardi da odaberete, nećete pogrešiti. Gastronomska ponuda je bogata, ali svakako preporučujemo juneći perkelt sa testom i sirom ili salašarsku mućkalicu, a sladokuscima domaću štrudlu ili pitu od jabuka. Prste da poližeš! Nemojte ovo baš doslovce da shvatite, bar ne dok dosadnu koronu skroz ne proteramo.

5. Jer ne morate otići u Afriku da biste doživeli safari

Ah, ta divna stvorenja! Većina stanovnika palićkog Zoološkog vrta slobodno šeta unutar ograđenih delova parka, u svojevrsnom malom safariju. Uz sjajno porodično druženje, upoznaćete i retke i egzotične biljke.

6. Jer je Subotica prelepa subotom ali i svim drugim danima

Živa, ali nenametljiva i opuštena varoš, udaljena svega sedam kilometara od Palića. U spisima se spominje krajem 14-og veka pod imenom Zabatka. Bila je i prestonica kratkotrajne srpske države samoproglašenog cara Jovana Nenada, po čijem rizničaru, Suboti Vrliću, je i nazvana, tvrde pojedini izvori. Danas je grad mira, ispisano je na jednom od mnogih znamenitosti. Nosi titulu bisera severa. Evo i zašto. Obilazak počinjemo na Trgu slobode, kojim vlada obnovljeno Narodno pozorište oslonjeno na šest moćnih korintskih stubova.

7. Jer je gradska kuća zapravo najveći rasadnik lala

Koji korak dalje je nadaleko poznata Gradska kuća, upečatljiva po tradicionalnim ukrasima narodne mađarske umetnosti. Pažljivo istražujemo neobičnu fasadu i takmičimo se ko će otkriti više šara stilizovanih cvetova lale. I svi smo pobednici, jer ima ih…pa bezbroj. Preko puta u parkiću, fontana, ništa neobično, osim što je ova plave boje, obložena Žolnai keramikom. Pošto se u maniru pravih turista islikasmo, mami nas obližnji korzo sa kafićima pod hladom krošnji, i rado bismo okusili čuvene Šomloi galuške, ali hitamo dalje.

8. Jer se može desiti da pomislite da ste u Barseloni

Eto nas očas pred Palatom Rajhl, razigrana i koloritna. U čudu gledamo i pitamo se da li se Antonio Gaudi u nekom trenutku obreo na severu Srbije i podario mu delić svog raskošnog talenta. Ne, nije to delo čuvenog Katalonca, već lokalnog arhitekte koji je stvarao u duhu secesije ili Art nouveau.

Palata Rajhl, danas dom Savremenoj galeriji, smatra se jednom od najlepših građevina u Srbiji.

9. Jer je subotička sinagoga druga najveća u Evropi

Mnogi lokalci će svoj glas ipak dati Sinagogi, i to ne bez razloga. Velelepna, čak kitnjasta, sa mnogo vitraža i motiva mađarskog folklora, zasluženo je neizbežni detalj skoro svih raglednica grada. Neprimetno zalutasmo po sporednim uličicama, od kojih su mnoge natkrovljene gustom krošnjom, oktrivajući još poneko „gaudijevsko“ ostvarenje, arhitekturu secesije i zdanja sa prepoznatljivim šmekom Pešte.

10. Jer na benzinskoj stanici Palić možete da ostanete u kolima i obavite sve

Ukoliko vam ponestane goriva ili samo imate neobičan hobi da posećujete benzinske stanice širom sveta, nemojte propustiti BS Palić. Pre svega, jer je to jedna od stanica u Srbiji na kojoj možete natočiti gorivo, a da uopšte ne morate otići do kase. Upotrebom sjajne aplikacije Drive.Go, možete gorivo natočiti, platiti i odmah potom otići, a da automobil uopšte ne napustite.

Ukoliko ste ljubitelj inovacija, ovde možete preuzeti aplikaciju (Google Play – Android ili Apple Store) , a više o njoj saznati ovde: Drive.Go aplikacija.

11. Jer 15 dana doživljaja opušteno stane u 7

Ako ste u kofer spakovali sedmodnevni odmor, mogućnosti za razonodu, rekreaciju i upoznavanje domovine su velike. Možda ih je i previše, ali pošto je sve blizu i lako dostupno, samo valja dobro isplanirati i sve ćete stići. Okuražite se i upišite školu jedrenja. Sve će vam potanko objasniti krajnje srdačni i razgovorljivi domaćin kluba, ali i otkriti zašto je obavezan kupaći tamne boje i naravno, poželeti dobar vetar. U okolini, svašta nešto za doživeti i degustirati- vojvođanski salaši, ergele za jahanje i druženje sa konjima, Subotička peščara, Ludaško jezero sa visokim tršćacima i maleno Omladinsko (Krvavo) jezero, kao i vinarije sa svojim autohtonim sortama i rakijicama. Ne zaboravite, dobra organizacija garantuje sjajan provod.

12. Jer „majka“ u Vojvodini znači baka

Bilo je teško, priznajemo, te pribegosmo novčiću koji se okrenu na Majkin salaš, par kilometara od Palića. Oaza netaknute prirode, ribnjak sa ostrvcem i samovučna skela (oprez da ne bude „buć“), i prostori za obedovanje pod krovom, strehom i vinovom lozom. Čista rustika.

Sve domaće, spravljeno tu, na imanju, sveže. Zato hrana valjda i ne stiže baš „oma“. A i kud žurite? Ta u Bačkoj ste, natenane da se porazgovarate. Dok čekamo, istražujemo raznorazne „starudije“ raspoređene posvuda, mudrujući čemu li su svojevremeno služile dok ih je majka (a to je, „po  vojvođanski“, baka) koristila.

A kad padne noć i družina se skupi, počinje pravo salašarenje, uz naravno, tamburaše. Samo opušteno i veselo, jer ukoliko se i zabekrijate, bez brige, ima se gde zanoćiti. Sutradan, pošto smo iskafenisali i fruštukovali, upregnusmo konja dva i zajezdismo fijakerom.

13. Jer je 13 za Palić očigledno srećan broj

Broj 13 mnogima nije baksuzan, ali je svima tajanstven, te ga treba dokučiti i istražiti, baš kao i Palić, okolinu i „srpsku Barsu“. Posle „palićkog pohoda“, sigurno je da ćete sami otkriti bar još jedan, razlog br. 14, zašto mu se vratiti.

Share: