Početna / Blog / Sa nama na putu #krozsrbiju / 6 razloga da posetite Knjaževac

6 razloga da posetite Knjaževac

„Tamo gde su prijatelji”, slogan je gradića na brežuljcima šumaraka istočne Srbije, u zagrljaju tri Timoka, nadomak blagorodne Stare planine. Malo ko će se odlučiti da se namenski uputi u nekadašnji Gurgusovac, verovatno ne znajući da ga odlikuju raznovrsno isorijsko nasleđe, prirodne retkosti, domaćinska trpeza, i ljupkost koja je šarmirala i poznatog Francuza.

Knjaževac

JER JE KNJAŽEVAC MALA SRPSKA VENECIJA

Pećinski crtež u ataru sela Gabrovnice svedoči da je kraj bio nastanjen još u praistoriji. Naseljavala su ga razna plemena, prošle su horde Huna i Avara, pohodile su ga mnoge vojske, često je menjao gospodare, do konačnog oslobođenja od Turaka i pripajanja Srbiji 1833. godine. Gurgusovac je po jednom predanju, naziv dobio po Grguru, najstarijem sinu despota Đurađa Brankovića, a po drugoj priči po golubovima gurgusanima, kojih je bilo mnogo u okolnim šumama. A onda mu 1859. godine u posetu ponovo dolazi knjaz Miloš Obrenović i naređuje paljenje zloglasne Gurgusovačke kule, koja je u vreme Karađorđevića bila tamnica i simbol mraka i ropstva. I tako u Miloševu čast, preimenova se u Knjaževac. Od nekadašnje srpske Bastilje sačuvan je samo zid i ulazna kapija, a prostor se sada koristi za javne i kulturne događaje.

Danas varošici, ušuškanoj među blagim visoravnima Tresibabe i Tupižnice, u zaleđu Stare planine, tepaju Srpska ili Mala Venecija. Razbaškarila se na obalama dva Timoka, Svrljiškog i Trgoviškog, koji se kod grada spajaju u Beli. Preko rečnih tokova izgrađeno je sedam mostića, od kojih je najpoznatiji kameni. Uz vodu se protežu šetališta sa drvoredima lipa i kestena. Najzanosnija su u proleće kada olistaju i zamirišu. Duh starih vremena provejava Starom čaršijom. Podeljena je na gornji deo, koji čine dućani i zanatske radnje koje potiču iz doba turske vladavine, i donjeg sa nekadašnjim gostionicama i kafanama sa stambenim jedinicama na spratu koje su nastale nakon oslobođenja. Veoma živopisno i prijemčivo. Zahvalnost Timočanima palim za slobodu Knjaževčani su odali u Spomen-parku, koji je i svojevrsni prikaz istorijskih događaja od 1804. do završetka Drugog svetskog rata. Najvećim ukrasom varoši mnogi smatraju crkvu Svetog Đorđa. Gradnja je počela 1833. godine u čast prve posete knjaza Miloša. Tokom Srpsko-turskog rata je spaljena 1876., ali je ubzro obnovljena. U svojoj riznici čuva Jevanđelje iz 1805. godine i ostatke starog ikonostasa.

Slikovitost i arhitekturu Knjaževca ovekovečio je čuveni francuski arhitekta, slikar i pisac švajcarskog porekla, Le Korbizje. Kada ga je početkom XX veka put ovuda naveo, bio je toliko nadahnut da se latio olovke i sačinio crtež Knjaževca, koji se čuva u Narodnom muzeju u Beogradu. Pre više od stoleća izbirljivost francuske i sitničavost švajcarske krvi položile su oružje pred, kako mnogi kažu, najlepšim gradom istočne Srbije. A danas? Valjalo bi ga prvenstveno očistiti, a zatim i umiti i obnoviti mu oronule i zaprljane fasade mnogih zdanja, od kojih su pojedina prilično upečatljiva. Tada bi odista mogao biti Miloševa dika i dostojan svog nadimka.

No, za razliku od samog grada, o okolini se izgleda prilično brine. Svega pet kilometara dalje, na obali Svrljiškog Timoka, nalazi se Rgoška Banja, u ovdašnjem narodu poznata kao Banjica. Na mestu gde lekovita voda izvire, obrazovalo se prirodno jezero, u kome je temperatura vode stalno 28 stepeni. Utvrđeno je da je prilično lekovita, pa je maleno lečilište pretvoreno u sređeno izletište sa parkingom, mobilijarom, dečjim igralištem, i restorančićem. A vodom sa termalnog izvora napajaju se i bazeni u obližnjem Sportsko-rekreativnom centru Banjica, gde se nalaze olimpijski bazen, dečji vodeni park, sportski tereni, restoran, i mali spa centar. Zimi je veliki bazen pokriven, pa je kupanjac u blagodetnoj toploj vodi zajamčen tokom cele godine.

Knjazevac - mala Venecija

JER ZAVIČAJNI MUZEJ BAŠTINI BOGATU ISTORIJU KRAJA

Smešten je u zdanju s početka XX veka, nekadašnjoj porodičnoj zgradi bogate porodice Sibinović, koja je preuređena za potrebe muzeja. U levom krilu nalazi se arheološka zbirka, koja sadrži više od 2000 predmeta koji su pronađeni na teritoriji opštine Knjaževca, prikazanih hronološki i tematski. U desnom krilu su umetnička zbirka koju čine oko 1000 slika, grafika, crteža, ikona, skulptura, reprodukcija, i drugi predmeti vizuelne umetnosti, i etnološka zbirka. Posebno i počasno mesto zauzimaju dvopređne vunene čarape. Najlepši deo narodne nošnje knjaževačkog kraja nastao je u periodu od XVIII do XX veka. Jedinstvene su u svetu. Izložene su narodne i građanske nošnje, tkanice, pokućstvo, predmeti domaće radinosti, muzički instrumenti, tehnički uređaji, i predmeta iz običajnog života. Raznovrsna i zanimljiva postavka.

Treba zaviriti i u Muzej grada Knjaževca, u kući Alekse Ace Stanojevića, radikalskog prvaka i bliskog saradnika Nikole Pašića. Pored njegovih ličnih, izloženi su i mnogi vredni predmeti dobijeni od starih knjaževačkih porodica, koji su s kraja XIX i početka XX veka.

Zavičajni muzej u Knjaževcu

JER JE SELO RAVNA BILO RIMSKO UTVRĐENJE

Desetak kilomera od Knjaževca, u plodnoj dolini Belog Timoka, na dva hektara, prostire se najstarije vojno utvrđenje u Timočkoj oblasti. Gradnja Timakum Minusa počela je sredinom I veka. Unutar bedema bila je žitnica, vojne zgrade i riznica. Zbog važnog položaja i blizine rudnih nalazišta ubrzo se razvilo civilno naselje uz sam vojni logor, kao i nekropola, vile, i hramovi posvećeni raznim rimskim božanstvima. Naselje je stradalo u požaru sredinom V veka. Danas se vide otkopani delovi bedema i pojedinih objekata unutar zidina, a obnovljena je jedino južna kapija, koja dominira prostorom. Zna se da iskopavanja vrše sporo i pažljivo, pa će marljivi arehaolozi sigurno još šta zanimljivo otkriti.

U blizini je Arheo-etno park Ravna, spoj davne, rimske prošlosti, narodnog graditeljstva i seoskog života s kraja XIX i početka XX veka. U dvorištu stare seoske škole obrazovan je lapiradijum sa nadgobnim i počasnim spopmenicima i žrtvenicima sa Timakum Minusa, dok su pojedini predmeti pronađeni u antičkom naselju predstavljeni u zgradi škole. Ostatak prostora posvećen je seoskoj zajednici timočkog kraja XIX veka. Mogu se obići stara moravska kuća, građena od bondruka, koja je preseljena sa Stare planine, unutar koje je ognjište i naravno, tronožac, ambar, replika antičke i tradicionale grnčarske peći, kazanica za pečenje rakije, i kuća u čijem podrumu je izložbeni prostor o vinarstvu kraja. Veoma lepo osmišljeno i predstavljeno.

Malo procunjate antičkim iskopinama, pa se prošetate srpskim selom pre dva stoleća, a onda se vratite u sadašnjost. I gde je najuzbudljivije, a gde najpitomije. Dođite, obiđite, osetite, pa odlučite.

Selo Ravna u Knjaževcu

VIDEO

6 razloga da posetite Knjaževac

JER KLISURA ŽDRELO PODSEĆA NA GRČKE METEORE

Ne očekujte stenovito i versko čudo kojim se Grci diče, ali divljinu, najdivljiju, svakako da. Prati se put za selo Stogazovac. Usput nemili prizori raspalih, urušenih i napuštenih kuća. Kad stignete do obaveštajne table, udenite negde vozilo i krenite pešaka zemljanim putem. Uživajte u okolišu u kojem bi mogao da se snimi najfantastičniji film. Na proleće, kad se sve razbuja, mora da je bajkovito. No, sada pod teškim oblacima namrštenog neba deluje nedokučivo tajanstvena. Klisura, duga oko 300 metara, usečena je u kraškim stenama, čija starost se procenjuje na 120 miliona godina, a najviše litice uzdižu se do 80 metara iznad Zubetinačke reke. Upravo zbog konfiguracije stena podseća na grčke Meteore, pa tako narod Ždrelu dade nadimak Knjaževački meteori. U koritu reke je izvor „svete vode” koji meštani zovu „Božja trpezica”. Vele da nikada nije presušio i da je lekovit za oči. Do vidikovaca se stiže uređenom pešakom stazom dugom dva kilometra. Usput je crkvica Vidovdan, koju je po predanju sazidao car Lazar. Današnje zdanje podignuto je u prvoj polovini prošlog veka na starim temeljima. Put dalje vodi do najviše litice na kojoj je postavljena ograda i veliki krst. A odatle se pruža pogled koji se ne zaboravlja.

Klisura Ždrelo Knjaževac

JER JE U MERAKLIJSKOM PODRUMU SVE DOMAĆINSKI

Iskreno, nismo znali kuda na obedovanje. Posavetovali smo se sa savremenom sveznalicom, mobilnim telefonom. Od ponuđenih restorana u okruženju, odabrasmo po nazivu – meraklijski uvek zvuči primamljivo. Opet u pomoć zovemo savremenu tehnologiju da nam ukaže put do zavučene uličice i jedva vidljivog natpisa Meraklijski podrum. Sve od drveta, karirani stolnjaci, etno dekoracija, i ozidani kamin u kome tinja vatrica. Gazdarica, ujedno i glavna kuvarica, kaže da je upravo spremila prebranac i umesila lepinje. Da izvinu Makedonci, ali ovaj je ukusniji, sočniji. Preporučuje svinjski file, preliven kajmakom, koji se topi u ustima, i pljeskavicu, po njenom receptu, fino punjenu lukom. I tanjir kravljeg sira, domaćeg, savršenog. Nameraklijasmo se za mesec dana i za više nego pristojne novce. Šetnja Knjaževcem svakako ne vodi do ovog zavučenog domaćinskog kutka, ali kada trbuh zakrči, umirite ga u podrumčetu.

Restoran Meraklijski podrum Knjaževac

JER JE DRIVE.GO APLIKACIJA NAJBRŽI DRUG NA DRUMU

Nekada se broji svaki minut. Ali, dodavanje gasa nikada nije pametno, a neretko je i opasno rešenje. Pa ako već gori pod točkovima, vreme je najbezbednije uštinuti na benzinskoj stanici. Drive.Go mobilna aplikacija omogućava plaćanje na točionom mestu, bez napuštanja vozila. Jednostavno, u svega nekoliko koraka – skeniranjem QR koda i pritiskom na plati. Očas posla. Taman toliko koliko je potrebno da se vozilo nahrani. Tako preostane dovoljno vremena za sigurnu vožnju do željenog odredišta.

NIS Petrol Knjaževac

Share:

Možda te dodatno interesuje:

Prirodno dobra izvorska voda Jazak

Gde god da se uputiš, voda je neizostavni deo svakog putovanja. U malim ili velikim gutljajima, naš organizam je zahvalan za pravu hidrataciju. Zbog toga Jazak voda treba uvek da bude pri ruci u svakom trenutku, pravo sa izvora netaknute prirode na Fruškoj gori.

Saznaj više:

Plati gorivo bez odlaska na kasu uz Drive.Go

Drive.Go aplikacija je prva aplikacija u Srbiji uz koju možeš da platiš gorivo na točionom mestu bez odlaska na kasu. Brzo, jednostavno i sigurno plaćaj gorivo direktnno sa mobilnog telefona i štedi efikasno vreme na svim NIS Petrol i Gazprom benzinskim stanicama.

Saznaj više: