Почетна / Блог / Са нама на путу #крозсрбију / Са нама на путу до Виминацијума

Са нама на путу до Виминацијума

Прођете кроз капију са натписом ,,Виминацијум” и путујете… За то време покушавате да га обухватите једним погледом, али вам никако не успева. Само наслућујете његове границе, у даљини.

Први утисак је несумњиво пространство, његова грандиозност. Када ,,коначно” стигнете до главне зграде и кренете у обилазак, схватите да ходате по историји! Шеткате тако у чуду и скоро на сваком кораку се питате: како је могуће да је неко тако давно, почетком нове ере, не само имао сјајну архитектонску, урбанистичку и стратешку визију, него је успео да је спроведе у дело!

Док разгледате локалитет, као да вас је неко сместио у времеплов и сваког часа очекујете да се однекуд појави стари Римљанин у препознатљивој тоги.

Овде у Виминацијуму, заправо сведочите постепеном израњању скоро два миленијума старог римског града и војног упоришта. Једини је легијски логор у Европи који се налази на ненасељеном простору. Како је за сада ископано тек неких 3% укупног наслеђа, дајете машти на вољу шта би све још могло да се крије под овом, сада нашом земљом, и сама помисао оставља без даха! Балканска Помпеја, како му је наденут надимак, нестрпљиво чека да поново никне и открије вековима чуване тајне.

Тренутно се марљиво ради на припреми досијеа за упис области Дунавски лимес – источни део, који укључује и Виминацијум, на листу Светске баштине организације УНЕСКО.

Како из изгледао град?

Све је заправо кренуло од војног упоришта, али се убрзо због положаја, плодне земље, руда и водених путева развило у насеље које је постало главни град провинције Горња Мезија. Широке улице које се секу под правим углом, храмови, јавна купатила, виле, арена, три линије аквадукта, тргови и градски бедеми.

Несумњиво је да су Римљани били врсни познаваоци архитектуре и грађевинарства, што доказују и пронађени шестари, лењири, вискови. А опаска једног посетиоца нам је скренула пажњу и на изглед некадашњих грађевина: ,,Па они су одувек имали осећај за лепо!”, алудирајући на данашње Италијане који важе за нацију са највише укуса.

Видео

Са нама на путу до Виминацијума

Међу куриозитетима је и остатак калдрмисане римске улице са ивичњаком! На једном камену се чак назире и урезани траг точкова кочија. Или нам се тако бар учинило.
Разгледали смо терме, као јавна градска купатила са ложиштима за ПОДНО ГРЕЈАЊЕ, јавни тоалети у којима је стално протицала вода, те скоро да није ни било непријатних мириса, домуси – раскошне виле богатијег сталежа, али и инсуле – вишеспратнице за шири слој становништва, спортска арена за забаву широких народних маса, градска библиотека, војни логор…

Стекли смо утисак током посете да су те људске цивилизације и генерације биле напредније од наше, јер су тек усвајале знања и нису имале ову данашњу технологију и машине, које би им олакшале градњу ових чудеса.

Виминацијум је био, без сумње, изузетно важан град са својом ковницом новца и пристаништем за речну флоту. Хроничари су га описали као најлепши град Римског царства другог и трећег века, када је имао око 40.000 становника. Био је дом и паганима и хришћанима о чему сведоче гробнице осликане фрескама са паганским и хришћанским мотивима.

Улаз у поџемни свет је посебан и мистичан. Без бриге, не искачу костури, али га баш и не препоручујемо клаустрофобичнима и онима вишег раста.
,,Виминацијумска Мона Лиза”, Христов монограм (један од првих трагова хришћанства) и гробница са Купидоном вредни су сваке секунде згрченог тела и ,,паткастог” хода.

Још једна посебност Виминацијума је више од 13.500 гробова, од 4. до 6. века, до сад откривених на некрополама. Био је то град умешних занатлија и врсних медицинара који су се бавили и хирургијом (пронађен је инструмент за отварање лобање), а на фино израђеном накиту од злата и сребра позавидели би му и многи данашњи јувелири.

Кратки историјски преглед Виминацијума

Виминацијум је поникао у првим деценијама првог века на територији келтског племена Скордиска, на ушћу Млаве у Дунав, на стратешком раскршћу комуникационих и трговачких путева који су водили од запада ка истоку и од севера ка југу, што је омогућило брз развој. У римско доба ослањао се непосредно на рукавац Дунава, који се данас налази на око 3.5 километра. Простор некадашњег града и војног логора Виминацијума (више од 450 хектара шире градске и 220 хектара уже градске територије) данас се налази испод обрадивих површина.

Био је и важно упориште војске Римског царства. Уосталом, то потврђује и што се у склопу Виминацијума налазила Седма римска легија, чији је мото био ,,Клаудијева одана и верна” због лојалности исказане у побуни некадашњег гувернера Далмације (42. године). Легионари су били изузетно цењен сталеж у римско доба. Најпре су били регрутовани међу римским грађанима, а потом су постепено, бирани из редова становништва (легионари су служили 25 година, имали су плату и уживали су разне правне привилегије).

Добро утврђени бедеми града, који су дуго одолевали, посрнули су 441. године пред најездом Хуна, који су га похарали и разорили.

Моћна арена – амфитеатар

Ондашњи Римљани и њихови императори и оснивачи градова мислили су и на забаву. Знали су да народу треба дати хлеба, али и игара. А ондашње игре јесу биле сурове – међусобне борбе гладијатора или борбе гладијатора на живот и смрт са медведима или неким другим животињама.

Приближавајући се амфитеатру, који је могао да прими до 8.000 посетилаца, и који је изнутра цео био осликан кожама дивљих животиња, уочили смо реплику кочија, које су служиле за дефиле победника након извојеваног успеха у биткама или у тркама. Амфитеатар је имао трибуналије – ложе за имућније и виђеније грађане, као данас ВИП ложе.

Атракција Виминацијума – мамут Вика

Посебна атракција Виминацијума је костур мамута, названог Вика. Он је потпуно очуван, а процењује се да је стар између 500.000 и милион година! Реч је о мамуту женке, старој око 60 година. Била је висока 4,5 метара, дугачка више од 5 метара, а тешка око 10 тона. Мамут је откривен у целости, захваљујући томе што је остао заглављен у песку и муљу на обали.

Најновије откриће

Најновија вест из Виминацијума, баш када је наша екипа посетила овај локалитет, јесте да је у његовој непосредној близини откривен брод дужине између 15 и 26 метара, вероватно из античког периода.

Реч је о налазу из реда сензационалних, јединствених и невероватних, без претеривања... Сам тип брода поседује елементе који се нису битно мењали током миленијума, тако да налаз није могуће на тај начин датовати

рекао је доктор Миомир Кораћ који води истраживања у Виминацијуму.

Средњевековна тврђава Рам

Кад сте већ у Виминацијуму, штета би било да не обиђете и место Рам, на око 25 километара удаљености. Из њега је био допремљен камен од којег је био саграђен читав Виминацијум! Иначе, у том месту је у турско време направљена тврђава, чија реконструкција је недавно завршена и данас представља својеврсну атракцију. Са њених зидина се пружа прелеп поглед на Дунав. За оне који то до сада нису пробали, постоји и могућност да се из Рама пребаците преко Дунава у Војводину (Банатска Паланка) и то скелом. Сјајна авантура за крај овакве једне историјске пустоловине.

Лепа је ова наша Србија, богата историјским наслеђем и предивном природом која као да нам поручује да имамо шта да чувамо, да имамо у чему истински да уживамо и чиме се поносимо.

Зато путујте са нама и после нас, обиђите Србију и њене драгоцености. А ускоро вас водимо и у нову авантуру.

Корисни савети за пут

  • Виминацијум је место где ветар непрестано дува. Препорука је да се боље обучете у хладнијим периодима године.
  • У цену улазнице од 600 динара је укључен и водич, обавезно идите с њим, а не сами, јер приче и чињенице које ћете чути од њега су пођеднако интересантне, као и локалитет.
  • Уколико се одлучите да скелом пређете Дунав, имајте у виду да је последњи полазак у зимском периоду у 16х, а лети у 19х.
  • Наравно, без фотоапарата или мобилног телефона не полазите на пут, има доста лепих делова које можете фотографисати и снимити.
Share: