Почетна / Блог / Са нама на путу #крозсрбију / Са нама на путу до сеоског газдинства код Мионице

Са нама на путу до сеоског газдинства код Мионице

Свакодневна градска врева и стил живота у коме немамо времена да нађемо свој мир, макар и на кратко, терају нас да викендом ,,потражимо спас” у природи. Одлазак на село међутим није само повратак природи, већ традицији и коренима.

На новом пропутовању кроз Србију наши домаћини су били Предраг, Дана и Ивана, власници сеоског домаћинства Петровић у селу Паштрић, на обронцима Дивчибара. Они се већ више од десет година успешно баве сеоским туризмом, покушавајући да одрже традиционални начин живота, како су некад живели њихови преци.

Живот на селу

Ово сеоско газдинство се простире на имању од 4 хектара и у свом саставу поред куће за становање и помоћних зграда, поседује и ,,Музеј камена” и ,,Кућу домаћег чаја”. Домаћин Предраг Петровић је по струци биолог, али и пољопривредник и истраживач, свестран човек који је одлучио да живот у граду замени животом на селу, врати се у родно место и настави, не само да одржава домаћинство, већ и да га унапређује. Код Петровића је све природно и скоро све што им је потребно за живот и за бављење туризмом производе сами или прикупљају из природних ресурса околине. Овде можете само јести домаћи хлеб печен у фуруни, домаћи сир и кајмак, сланину, кавурму, попити домаћи сок… У зависности од доба године када боравите у овој оази природе, можете кроз организоване радионице и научити како се неки од производа праве, па ћете тако понети кући ајвар који сте сами направили или флашу ракије коју сте испекли заједно са домаћином.

Видео

Са нама на путу до сеоског газдинства код Мионице

Домаћа кухиња

Оно што је нас затекло за столом тешко је описати речима, а главни ,,кривац” је наша домаћица домаћинства Дана Петровић, која је прави уметник да домаће произведено воће и поврће својим кулинарским умећем по рецептима наших бака принесе за сто у облику најукуснијих јела.

После добродошлице у виду слатког од шљива и кафе попијене са Пецом и Даном, просто смо принуђени да седнемо за сто и пробамо домаћу питу од кромпира и празилука, која се још увек ,,пушила”, управо извађена из фуруне. Незахвално је причати о комбинацији пите са домаћим киселим млеком, то једноставно мора да се доживи и проба. Питамо Дану шта најчешће спрема туристима:

То су углавном домаћа јела која се традиционално спремају на селу, домаће супе и чорбе са месом или поврћем, пасуљ, сарма, подварак, као пређело служимо домаћу сланину, кајмак, сир...

Скоро овим истим редом нам је био послужен и ручак. Љубитељи слаткиша сигурно још дуго година након посете неће моћи да избришу из сећања салчиће које газдарица спрема читава два дана, и радо ће са вама поделити рецепт.

Музеј камена и кућа домаћег чаја

Како нам каже и сам домаћин Предраг:

Овај крај је познат по камену, а људи који долазе воле да науче нешто ново, деца нарочито, зато и имамо доста школских екскурзија које нас посећују и Музеј камена је права учионица за њих.

Околина пребогата лековитим биљем, травама и плодовима од којих се припремају чајеви, у комбинацији са Иваном, ћерком Предрага и Дане, која је иначе биолог по струци, неминовно је изродило као туристичку понуду музеј – Кућу чаја. Ивана ће вам у овом предивном музеју врло стручно показати које су то биљке од којих се спремају чајеви, али и начини како да то урадите. Наравно по жељи можете на лицу места сваки од њих и да пробате.

Лала је ипак главна атракција

Поред свих занимљивих садржаја који се намећу боравком на овом домаћинству, најчешће помињано име по туристичким сајтовима и форумима је Лала, магарица која је постала главна атракција. Не пропустите прилику да се са њом поиграте и направите по неку заједничку фотографију 🙂 . Толико је питома да ће вам без проблема јести из руке, пратити вас по дворишту, њушкати и умиљавати вам се.

Обавезе ,,зову” и сама помисао да човек треба да оде одавде и врати се у град тешко пада, али оставља сећање и потребу да се овде врати сваки пут када дође време за потпуни ресет тела и ума.

Родна кућа Живојина Мишића

Доста је туристичких атракција које се могу посетити у овом крају Србије, али свакако најзначајнија која се не сме пропустити је родна кућа Живојина Мишића.

 

На свега километар и по од сеоског газдинства породице Петровић налази се овај музеј великог српског војсковође са прегршт експоната, оружја и предмета из периода у коме је он живео. Чак ће вас и Живојин Мишић ,,лично” дочекати покрај стола у виду воштане фигуре.

Лепа је ова наша Србија, богата историјским наслеђем и предивном природом која као да нам поручује да имамо шта да чувамо, да имамо у чему истински уживамо и чиме се поносимо.

Зато путујте са нама и после нас, обиђите Србију и њене драгоцености. А већ за две недеље водимо вас у нову авантуру.

Корисни савети за пут

  • Пре самог одласка добро се распитајте код домаћина за руту којом треба да дођете, јер нема баш довољно добро постављених путоказа.
  • Препорука је да заборавите на интернет. Доступан је преко мобилног телефона, али сигнал је слабији. Не очекујте велику брзину интернета, а искрено се надамо да ћете, када се нађете у оваквом окружењу, од истог и побећи.
  • Понесите са собом обавезно обућу и одећу у којој можете да шетате по околним ливадама и шумама.
  • Наравно, без фотоапарата не крећите на ову дестинацију. Прегршт лепих фотографија природе ћете вратити са собом.
Share: