Почетна / Блог / Са нама на путу #крозсрбију / Са нама на путу до Опленца

Са нама на путу до Опленца

Кад се историја испреплиће са природним лепотама, настаје нестварна авантура. Крените са нама у туристичку посету околини Тополе и Опленца – Задужбине династије Карађорђевић. У срцу Шумадије овај градић окружен брдима и брежуљцима је поносно место одакле је српски народ кренуо у ослобађање од турске окупације.

Династија Карађорђевића

Оснивач династије Карађорђевић, Ђорђе Петровић, кроз историју познат и опеван у многим народним песмама као Карађорђе, повео је српски народ у ослобођење од Отоманске империје, тако што је подигао Први српски устанак (1804. године). Управо је Топола, као седиште вожда постала прва престоница ослобођене Србије, а туристи данас могу посетити Карађорђеву цркву, вождов конак, као и касарну из доба српске револуције. Ово ,,историјско језгро” представља мали сачувани део некадашње Тополе, која је страдала и била више пута разрушена од стране Турака, као и у међудинастијским сукобима Карађорђевића и Обреновића.

Видео

Са нама на путу до Опленца

Опленац и црква светог Ђорђа

Велелепна црква Светог Ђорђа на опленачком брду, јединствена је у овом делу Европе. Задужбина је Краља Петра И. Услед балканских ратова и Првог светског рата, он није дочекао да до крова буде подигнута, па је задужбина завршена у време Краља Александра. Она је уједно и маузолеј краљевске породице и у њој је сахрањена већина припадника династије. Прелепа разноликост мотива и боја која вам одмах упада у очи када уђете у цркву потиче од мозаика са више од 40 милиона стаклених коцкица.

Поред цркве посетиоци могу обићи и музејску поставку у Петровој кући, као и краљев вински подрум. Поносни на историју овог краја, некада се у народу певало ,,Опленац је свето место, на Балкану биће престо”. Управо нам и наш саговорник, управник задужбине Драган Рељић потврђује важност овог комплекса:

,Сама Топола и задужбина Краља Петра је једно од најпосећенијих места у Централној Србији и годишње је посети више од 100.000 туриста.

Опленачко виногорје

Опленачко, али и сва друга брда у околини су махом прекривена чокотима винове лозе, која се на овим просторима гаји још из доба средњег века. Некада престоница Карађорђеве Србије, данас је Топола уписана као винска престоница Србије.

Опленачко виногорје се сматра за једно од најперспективнијих у Европи, па зато и не чуди велики број све више приватних винарија. Свој виноград у овом крају је подигао и наш најпознатији спортиста Новак Ђоковић.

Ми смо посетили једну од најуспешнијих, Винарију Александровић, која је отишла корак даље, па се поред производње вина, врло успешно бави и винским туризмом. Кроз њихове подруме годишње прође преко 250 организованих група туриста, од чега више од половине су инострани гости. Наравно на крају сваког обиласка неизоставна је дегустација овог врхунског напитка.

Да ли сте знали?

  • Карађорђе је био висок 1.90 метара и тада један од највиших људи у Србији, како се причало.
  • Када је боравио у Петрограду офарбао је косу у црно по савету сликара који је начинио једини познати портрет српског вожда.
  • Био је неписмен, а уместо њега се потписивао његов секретар.
  • Убијен је секиром, јер се мислило да ће се метак одбити од њега колико је био снажан.

Лепа је ова наша Србија, богата историјским наслеђем и предивном природом која као да нам поручује да имамо шта да чувамо, да имамо у чему истински уживамо и чиме се поносимо

Зато путујте са нама и после нас, обиђите Србију и њене драгоцености. А већ за две недеље водимо вас у нову авантуру.

Корисни савети за пут

  • Припремите се за стотинак метара доброг успона од паркинга у комплексу задужбине Карађорђевића до цркве Светог Ђорђа на Опленцу.
  • Понесите са собом флашу воде или слично, јер на самом врху Опленца где је црква, сем сувенирнице, не постоје друге врсте продавница, посебно ако кренете и у шетњу парком.
  • Наравно, без фотоапарата или мобилног телефона не полазите на пут, веома је много прелепих предела које можете фотографисати и снимити.
Share: