Почетна / Блог / Са нама на путу #крозсрбију / Са нама на путу до најлепшег војвођанског замка Фантаст

Са нама на путу до најлепшег војвођанског замка Фантаст

Настављамо наше пропутовање кроз Србију и након Голубачке тврђаве селимо се на север земље – у потрази за новом атрактивном дестинацијом. Мало је места на планети Земљи која могу да у човеку пробуде у толикој мери осећај среће, спокојности и љубави, као што је романтични викенд у ЗАМКУ ФАНТАСТ.

Бајка дворца Фантаст

Као и свака бајка и ова почиње са – Био једном један господин, образован, моћан, отмен, велепоседник, и имао је предивну ‘сестричину’ Ленку. Са друге стране, био је велики боем, љубитељ вина, коња и наравно жена – најпознатији у Бачкој. Звао се Богдан Дунђерски и саградио је најлепши војвођански замак ФАНТАСТ. Не тако далеко, на око 140 км од Београда (који минут више од 2 сата вожње) или 60-так км од Новог Сада на путу Бечеј – Бачка Топола – у срцу војвођанске равнице, иза високих топола скрива се дворац у коме бајка и даље живи.
Прелепо окружење уз „апсолутну тишину“ коју ремети само цвркут птица, дружење са коњима или приповедање о историји породици Дунђерски су три свари у којима посетилац може да ужива у овом велелепном здању, и они који успеју да их обједине у једнодневну или дводевну посету су “на коњу“…

Ергела

Кад смо већ код коња, завиримо прво у историју, а затим и ергелу “Бечеј”, која се налази у склопу замка. Само име дворац – „Фантаст“, је добио по најлепшем и најбољем коњу на имању, који је 1932. године на београдском хиподрому, као трогодишње грло победило у све три трке и освојило све титуле. По завршетку градње, замак добија његово име. Када је угинуо сахрањен је у склопу комплекса, а лобања и исечци из новина тог доба у којима пишу о његовим великим победама и данас стоје у витрини поред рецепције. Богдан је био велики заљубљеник у коње, и половину од целокупног имања је „поклонио“ овим племенитим животињама. Данас на имању живи око 30 грла, има шест коњушница и стаза за тренинг галопера, и слове за најбољу ергелу у Србији са приплодним расним коњима, од којих су најпознатији Тринидад, Хонер Гест, Соарин Фалцон, Сyнге Стреет… Они мање упућени свакако не треба да пропусте обилазак ергеле и могућност да уз помоћ коњушара јашу дуж стазе.

Када сте се по доласку мало одморили и напунили батерије, наша је топла препорука да кренете у обилазак дворца уз стручну помоћ водича, од кога ћете чути све о историји Фантаста, а она је итекако богата и занимљива.

Видео

Са нама на путу до замка „Фантаст”

Историја дворца

Посед на коме се налази прелепи дворац, припадао је породици Дунђерски, која је почетком 19. века из Херцеговине дошла у Војводину, тада саставни део Аустроугарске. Како је ова породица важила за најимућнију на овим просторима, Богдану Дунђерском, најинтригантнијем припаднику ове породице, нису се свиђале приче да је остао без новца, па је саградио дворац из маште у сред непрегледне Војвођанске равнице, онако из ината. Дворац је осликавао свог творца, био је раскошан, богат и моћан. Читав комплекс се простире на 65 хектара, а састоји се од дворца, капеле, ергеле, парка и малог кастела.
Архитектура је веома занимљива, на њему се преплиће барокни, романтични и неокласични стил. Дворац чине четири угаоне куле, две кружне и две купасте куле као и торањ – стил неоготике. Унутрашњост је такође била импресивна са мноштвом стилског намештаја, кристалних лустера…, али је након другог светског рата мистериозно све однешено и дворац је опустошен.

Замак Данас

Данас, замак је културно добро Србије, и под заштитом је државе, али је и под патронатом фирме ПИК Бечеј, и о томе како успевају да га „одрже у животу“ смо причали са управником Лазаром Гребером: „Огромни су трошкови одржавања овако једног великог комплекса, ево на пример само за кречење замка потребно је издвојити око 30.000 ЕУР, али ми се трудимо већ годинама да ово прелепо здање претворимо у самодрживу јединицу, тако што унапређујемо туристичку понуду. Реновирали смо поједине делове замка, ресторан у подруму и летњу башту испред, и оспособили пет двокреветних соба и два апартмана. Напредак у пословању управо видимо у повећању смештајних капацитета, који је могућ у помоћним зградама које се налазе у склопу замка. Поред тога бавимо се и организацијом догађаја за фирме, као и приватне свечаности, венчања и слично, без тога одрживост би била немогућа“.

За организоване посете обезбеђени су туристички водичи који вас воде у обилазак, па је уз цену од 150 динара по особи, то још један од начина на који замак приходује.

Бајковито место пуно раскоши, зеленила и мира сигурно вас неће оставити равнодушним и свакако ћете пожелети да дођете поново, и бар још једном доживите романтични залазак сунца са врха највише куле дворца.

Арача

На двадесет и пет километра од Фантаста у атару између Новог Бечеја и Новог Милошева налази се један од најстаријих споменика културе у овом крају, рушевине монументалне цркве Араче. Свакако, уколико вам је остало мало времена пре повратка кући обиђите ово место, јер изгледа потпуно нестварно да се у сред њива налазе рушевине цркве и то из 13 века. Пошто нећете имати кога да питате о овом здању, ево неколико историјских чињеница које ће вам помоћи да је доживите још лепше.

Арача се први пут спомиње у XИИИ веку, а као година изградње се узима 1230. Грађена је на остацима цркве из XИ века. Већ 1280. године бива опљачкана и уништена, да би била обновљена тек 1370. по налогу краљице Јелисавете Котроманић Анжујске. Током те обнове цркви је додат готски торањ са звоником. Године 1417. краљ Жигмунд поклања деспоту Стефану Лазаревићу имање са црквом, а после је припала Ђурђу Бранковићу. Са надирањем Турака пише се и мало тужнија историја манастира, јер је 1551. године Турци руше и од тада па до данас није обнављана.

 

Лепа је ова наша Србија, богата историјским наслеђем и предивном природом која као да нам поручује да имамо шта да чувамо, да имамо у чему истински уживамо и чиме да се поносимо.

Зато путујте са нама и после нас, обиђите Србију и њене драгоцености. А већ за две недеље водимо вас у нову авантуру.

Корисни савети за пут

  • У дворцу се налази ресторан, али је најближа продавница удаљена 10км од Фантаста, па се обезбедите на време ако вам требају одређене ствари.
  • За посетиоце је дозвољено пењање на врх коцкасте куле, кључ можете добити на рецепцији замка.
  • Наравно не заборавите фотоапарат, много је места где се могу направити прелепе фотографије.
  • Ако се одлучите да посетите Арачу, нема тачног путоказа за скретање, па морате неког да питате у Новом Бечеју да вам објасни или укуцајте следеће ГПС кординате 45.6440, 20.2727
  • У случају да је време кишно не препоручујемо да се иде у Арачу, јер има да се вози пар километара земљаним путем.
Share: