Почетна / Блог / Са нама на путу #крозсрбију / Посета православним храмовима Косова и Метохије под заштитом УНЕСКО-а

Посета православним храмовима Косова и Метохије под заштитом УНЕСКО-а

Ноћу, кад би се у свакој српској православној светињи на Космету свећа припалила, тама би се распршила. Заданило би, наједном. Треперио би мрки свод пламом златних крстова са опсталих купола и воштаница са рушевина храмова разапетих кроз векове. Попут жара који никад не догори. Таквог су соја и толиког броја. Непребројиве, неизбројиве.

Комад земље какве нигде нема. Сваки корак деценију бар превали, сваки поглед прегршт велелепности обгрли, свака молитва у тишини одзвања, сваки предачки камен вечност бедеми. Богомоље као водиље и стражаре, заштитари и звонари, знамење и ордење. Истог корена и завештања. Свака галерија и ризница. Но, УНЕСКО не би много великодушан. На Листу светске баштине уписао је три манастира (Високи Дечани, Пећка Патријаршија и Грачаница) и један храм (Богородица Љевишка), под заједничким називом “Средњевековни споменици на Косову”.

Pravoslavni hramovi Kosova i metohije

ПЕЋКА ПАТРИЈАРШИЈА ЈЕ ОГЊИШТЕ И ЗАВЕТ

Пролазимо кроз Пећ на северозападу Метохије и стижемо до зидина надомак града и стражарске кућице. После кратког пропитивања, рампа се подиже и улазимо у манастирски посед. Пред дверима још један чувар. Пушта нас тек по добијеној дозволи мати манастира.

Удомио се крај зеленкасте плаховите воде која тече бајковитом Руговском клисуром. Пећка Бистрица позната је по пећинама у којима су обитавали монаси, па се по њима назваше и храм и град. У порти конаци, остаци палате из XIV века, лапидаријум, повисока звонара из XX века, монашко гробље, и необично стабло. Шам-дуд, стар око 750 година. Тек коју деценију млађи од првоизграђене цркве Светих апостола, знане и као црква Светог Спаса. Уздигао ју је архиепископ Арсеније И у трећој деценији XIII века. Столеће касније изграђене су цркве посвећене Светом Димитрију, Богородици Одигитрији и Светом Николи. Заједница четири храма један је од најзначајнијих споменика српске духовности, културе и уметности.

Целокупна историја стилова средњовековног живописа сагледава се на зидовима пећких цркава. Посебно значајне су композиције Христоса, Богородице и Јована Претече и престола Светог Саве, као и фреске арханђела Гаврила и Светог Меркурија, и лозе Немањића у припрати. Година је кратка за у сваки кутак завирити, сваки саркофаг изучити, златним иконостасима се надахнути, и фрескама се понаособ подивити. Величанственост која се не да у речи преточити. Многи неверујући сведоче о моћном осећају који их је прожимао унутар пећких древнина.

Pećka patrijaršiaj

Прва аутокефална архиепископија, коју је Свети Сава у српским земљама установио 1219. године, звала се Жичко-пећка. У време стварања Српског царства уздигнута је у степен патријаршије 1346. године. Пећки манастир одређен је за трон. Има бурну и страдалну историју. Укидан је и обнављан, паљен и пљачкан. Али је опстао и традицијом својом очувао веру у свим српским земљама.

Уједињењем Српске цркве после Великог рата обновљена је и патријаршија 1920. године. Од тада се патријарси српски устоличавају у Пећком манастиру. Сведоку српског постојања и трајања. Чувару сутрашњице за „далеко неко поколење”.

ВИСОКИ ДЕЧАНИ СУ СВЕТИЛО МЕЂ’ ЈАВОМ И СНОМ

Прилаз и улаз у манастир посве је несвакидашњи. Неколико километара од насеља Дечана наилазимо на препреке на путу за успоравање возила и контролни пункт КФОР-а. Пропуштају нас без речи.

Пут се рачва, десно ка шуми и кампу за обуку међународних снага предвођених НАТО-ом, а право ка храму. Пред улазом, стражарска кућица и возило КФОР-а. Дечани су један од најугроженијих хришћанских споменика културе у Европи и једина српска светиња на Космету под заштитом КФОР-а. Контингенти земаља које обезбеђују улаз се смењују, а унутрашњост чувају углавном Италијани. Стражар плавкасте косе, светлих очију и румених образа угледавши опрему за снимање, одмах се усплахири. Правила су строга. Није дозвољено уносити веће торбе, ранчеве, а камоли нешто друго. Обавља разговор телефоном, потом нам тражи личне исправе и пропушта уз благи осмех. Пролазимо кроз гвоздену капију.

У средишњем делу здање од камена беличастог. Заслепљује. Белином чистоте и невиности. „Помаже Бог”, добродошлицу нам жели отац Петар. Просвећеног лица и благодарних очију. Свака реч и покрет одишу истинском духовношћу. Врхунски је познавалац несагледивог блага Дечана.

Visoki Dečani

Место где треба уздигнути храм Божји одредио је Свети Сава, али га је упокојење претекло. У дивљини плодне метохијске равнице обрасле шумарцима кестена и боровима. Подно горостасних Проклетија, чији су горопадни сури врхови вечно обавијени облацима, који прете да загрме над сваким ко зло науми њиховом чеду. У удолини, на обали жуборне Дечанске Бистрице.

Сан првог српског архиепископа остварио је краљ Стефан Дечански. Своју задужбину градио је 1326/27. године, а довршио је син му, цар Душан 1335. Мајстори са приморја и главни неимар фра Вито Которанин зидали су цркву у којој се чудесно прожимају елементи западне романике и готике, и источног византијског стила са тековинама српске уметности. Радове је лично надгледао архиепископ Данило II.

Црква свечана, отмена, скупоцена. Израђена од двобојних квадара мермерног камена брушеног до сјаја. Смењују се светложути пећки оникс и црвенкастољубичаста дечанска бреча. „Изглед цркве вид свих и очи које гледају умара од силине светлости мраморја као нека звезда Даница која изнутра сја”, забележио је у XV веку непознати путописац. Дуга је више од 36 метара, широка 24, а купола досеже до 29 метара. Отуд Дечани посташе Високи. Највиши.

Отац нас води до масовних дрвених двери са бочне стране цркве. Портал украшен богатим, разиграним рељефом. Сваки око врата и прозора, као и венци и фризови слепих аркадица је јединствен, различитих мотива и фигурина.

Уводи нас у цркву посвећену Вазнесењу Господњем, Спасовдану. Камени праг улубљен. Само старина зна колико га је душа нагазило током скоро седам столећа.

Уметност свеприсутна, проткана златом и васколиким богатством. Иконопис је завршен око 1350. године. Више од 1.000 фресака на 4.000 хиљаде квадрата живописали су највештији уметници Душановог царства. А бејаше оно големо.

Највећа су и најуочуванија галерија српског средњевековног сликарства и права ризница православне иконографије. По броју ликова и сцена и вештини фрескописања спадају у врхунску уметност средњег века, познату и под посебним именом – дечанско сликарство. Упечатљиве су фреске лозе Немањића, ктиторски прикази Стефана Дечанског и цара Душана и портрети Силног са женом и сином. Посебно се дичи фреском Исуса Сведржитеља, или Исуса са мачем. Јединствена је у свету.

Отац Петар нам показује трон Стефана Дечанског, моћни, велелепни иконостас из средине XIV века, и поред њега кивот са моштима светог краља, чије тело је потпуно и чини благодатна дела, казује нам. Последњи пут су мошти пресвучене 1964. године у одежду коју је својеручно израдио тадашњи епископ, каснији патријарх српски Павле. Све је изворно, очувано. Однето је једино злато са пода, говори отац показујући на трагове племенитог метала на правоугаоно клесаном мермерном поду најфинијих шара.

Под туђином је тескобно преживљавао, харан је и пљачкан. Неколико пута су га заштитили Арнаути и Турци, а више пута га је спасило само чудо. Једном када су га хтели потурчити, а други пут када мошти Дечанског покушаше преместити, али кола не хтедоше кренути. Гњечиле су га чизме Бугара, Аустроугара, Немаца, а у скоријој историји је више пута нападан ватреним и артиљеријским оружјем.

Mošti Stefana Dečanskog

Отац Петар позива на окрепљење на тераси конака која гледа на цркву. За софром седи младић, изразито беле пути, светлих очију и тршаве риђе косе. Биће да није наше горе лист, нагађамо, али нас разуверава отац Петар. „Ово је наш Холанђанин, примио је православну веру”. Наша љубопитљивост га није разговорила. Сазнасмо тек да је на интернету видео слике Србије, мало путовао, дошао у Дечане, и постао православац. Омамљујућа је природа Србије, још снажнија духовност Дечана.

Уто млади искушеник приноси домаћи сок и вруће пециво са сиром, топи се у устима. Много шта је домаће, са повеликог дечанског метоха – имања манастирског. Тако је и читава област названа Метохија, некада сва црквена земља.

Све време нетремице посматрамо Дечане. Раскошне, а ненаметљиве, величанствене, а опет скромне. Попут топлине недара завичаја и светости завета праотаца. Ванвременске. Високе једнако колико овоземаљко може да се вазнесе у небеско.

Напуштамо зидине храма који је уврштен на Листу светске баштине 2004. године, две године пре остале три светиње на Космету. Узимамо личне исправе од стражара и захваљујемо, како већ иначе чинимо на растанку. „То ми је посао”, хитро одговара уз призвук правдања. Биће да смо очима казивали много више од уљудног „thank you”.

На паркиралишту повећа група излази из аутобуса. „Долази народ из разних крајева и земаља”, присећамо се речи оца Петра. Шта је и како човечанству чинити, давно је промислио и пут указао умни Достојевски: „Лепота ће спасити свет”. А Дечани су те Фјодорове лепоте изнедрили за спас васколике васељене.

ВИДЕО

Посета православним храмовима Косова и Метохије под заштитом УНЕСКО-а

ГРАЧАНИЦА ЈЕ ЛУЧОНОША ПРАВОСЛАВЉА

Век на век је заноснија, поноситија. Но, и као млађана бејаше недодирљива. Суверена господарица мирисних поља божура Косова равног. Неприкосновена краљица грациозности и уметничке велеумешности. Милутинова красотица.

Један од најмоћнијих српских средњевековних владара био је и велики задужбинар, али је печат његове богате заоставштине управо манастир на двадесетак километара од Газиместана. Као да је предосетио где ће се седамдесетак година касније одиграти судбоносни бој за царство небеско, па је витезовима унапред даровао незаборав. Да их под земљом зари и сведочи да нису узалуд крвцу дали.

Gračanica

Возимо обилазницом око Приштине. Српске тробојке на стубовима знак су да смо пристигли у Грачаницу. Мало даље је манастир, на главном тргу. Поред споменика Милошу Обилићу на коњу, уздигнутог мача у десној руци, погледа упртог ка Косову пољу.

Испред улаза нема стражарске кућице. У Грачаници живе Срби. Но, на појединим деловима зидина је развучена бодљикава жица.

Црква посвећена Успењу Пресвете Богородице грађена је од 1315. до 1321. године. Током XIV и XV века била је значајно духовно и уметничко средиште, а средином XVI века основане су штампарија и библиотека. Касније је, услед великих турских зулума, опустошила. Обновљена је пред Други светски рат, а по његовом окончању служи као женски манастир.

Једно је од прворазредних средњевековних архитектонских остварења. Изведена је у српско-византијском стилу, изузетно складних сразмера, од тесаног камена положеног у двојне и тројне редове опеке бледо црвенкастих тонова.

Спољна припрата саграђена је крајем XIV века у време владавине цара Лазара. На предњој и бочним странама припрате су дугуљасти повисоки отвори у стаклу. Посве неуобичајено за српска средњевековна сакрална здања. На наше видно чуђење, млађани кустос одговара да је то (не)дело комуниста шездесетих година прошлог века. Изгледала им је превише мрачна, па су делове зидова избили и отворе застаклили да је учине светлијом.

Мучена Грачаница. Ни данас, шездесетак година касније, није враћена у изворно стање. Чак ни овакав „просветитељски” подухват не може јој нашкодити, дивоти.

Цркву су осликали познати солунски мајстори, а припрата је живописана у XVI веку. Најчувенија је фреска краљице Симониде, пете Милутинове жене, несвакидшње лепоте, ал’ судбе убоге.

Надалеком чувењу једне од највреднијих средњевековних фресака придодале су риме песника и родољуба Милана Ракића:

„Тако на мене, са мрачнога зида,
На ишчађалој и старинској плочи,
Сијају сада, тужна Симонида,
Твоје већ давно ископане очи”!

Pravoslavni hramovi Kosova i Metohije

Значајне су и ктиторски портрет краља Милутина са моделом цркве, монументални лик Христа Пантократора, стојеће фигуре светих ратника, и родослов Немањића који је први пут осликан у Грачаници.

Можда има лепших, засигурно раскошнијих српских храмова. Али, Грачаница је „толико дубоко укопана у ту земљу и нас саме”, стиховала је о бесмртности своје цркве мезимице Десанка Максимовић:

„Грачанице, да си нам бар јабука,
да те можемо ставити у недра
и загрејати тако студену од старости,
да нам бар пољима око тебе нису
предака дивних расејане кости”.

Лучоноша православља, уточиште и искра вере и наде српског живља на Косову, уткала се у душе и мисли свију. Од рођења блистава и нежна, свагда пркосна и горда. Грачаница. Милутинова. И наша.

Share:

Можда те додатно интересује:

Јазак вода – Природан извор свежине!

Са својим богатим минералним саставом, Јазак вода је идеалан избор за хидратацију током свакодневних обавеза. Посети НИС Петрол и Газпром бензинске станице и пронађи своју природну изворску Јазак воду.

Сазнај више:

Посета Косовској Митровици

Наше истраживање нас је одвело у град на северу Косова и Метохије - Косовску Митровицу. Сазнај више о овом граду богате историје, величанствених правослвних храмова и храбрих људи.

Сазнај више: