Почетна / Блог / Са нама на путу #крозсрбију / Са нама на путу до Копаоника

Са нама на путу до Копаоника

На Копаоник се годинама, деценијама уназад долази пре свега због скијања (последњих година све је популарнији борд). Све више је странаца, поготово оних из Румуније, Бугарске, али има и Енглеза, Француза… Од ски-опенинга, Копаоник, једноставно, живне!

На стазу чим прораде живци

Оно што Копаоник издваја од осталих планина, не само у Србији, већ и у окружењу, јесу модерне жичаре и добро припремљене стазе, које се одржавају сваке вечери.

На скијалишту Ски центра Копаоник постоји 25 жичара и две покретне траке. Укупна дужина стаза је 62 километра, а највише такозваних ,,плавих” стаза (19), чија је укупна дужина 8,5 километара. У категорији ,,црвених” је 10 стаза укупне дужине 10,5 километара, а у категорији ,,црних” стаза је 6 (укупно 5,2 километара).

Ако имате жељу да се опробате на стазама, а никада до сада нисте стали на скије или на борд – решење за вас јесу инструктори. Има их много, од оних лиценцираних до приучених, осредњих скијаша, па зато будите обазриви када бирате свог ски учитеља. Али, важна је жеља и не одустајте после првог, другог… пада. Биће тога, дешава се и искусним скијашима!

За децу постоји посебна ски-школица, односно простор са благом падином, а ако ваше дете не жели да скија, приуштите му добру забаву на санкама.

Видео

Са нама на путу до Копаоника

Горска служба спасавања – кас су они ту, нема зиме

За безбедност скијаша и бордера и свих посетилаца брине Горска служба спасавања (ГСС), која окупља искусне алпинисте, спелеологе, рониоце, скијаше, лекаре… У случају повреда на стазама, ако неко залута (а Копаоник зна да буде суров), ови момци ускачу у помоћ и без њих овакав ски-центар не би могао да функционише.
Један од момака који брине о безбедности љубитеља скијања и сноуборда је и Лука, по занимању лекар. Спојио је, каже, лепо и корисно. Воли скијање, али пре свега помаже људима. Након завршеног курса током којег је учио основе техничког спасавања, основе прве помоћи, боравак у планини, оријентацију…постао је члан ГСС 2015. године.

Наш дан почиње пре почетка рада скијалишта, устајемо сат времена раније, доручкујемо и када се отвара стаза, од 08.30х смо на стази и остајемо до краја рада скијалишта, па некад и дуже, ако се радни дан продужи, ако има повреда и после радног времена

Идеалних дана је, срећом, много више, него оних других, лошијих. Дешавало се, међутим, да због разних повреда остану по цео дан на стази, да збрињавају повређене, има и оних који се изгубе, али само зато што се не придржавају упутстава.
Ево и његових савета за све који долазе на планину, а треба увек знати да планина није за игру, јер уме брзо да промени ћуд.

Сви који долазе на скијање треба, пре свега, да дођу припремљени на планину. Физичка спрема је јако битна за ову врсту спорта. А друга ствар је да поштују та нека основна правила на скијашким стазама - да не возе пребрзо, да се држе свог дела стазе, да процене остале скијаше, да не угрожавају ни себе, ни друге људе

каже Лука.

Копаоник има доста стаза, како за почетнике, тако и за оне вештије. Лука напомиње да је од ове године отворена нова стаза – на Караман гребену 7Б и она је прилично добра за почетнике.

,,Има дужину, има леп нагиб и ширину на којој почетници могу одлично да уче да скијају, а од прошле године стаза Гвоздац, која је иза нас, такође је проширена на стазу 19Б и 19А које имају изузетно леп нагиб за напредне скијаше и наравно дужину

рекао нам је Лука.

Не бисмо да призивамо лошу срећу, али за сваки случај није згорег имати телефон ГСС – 064/ 466 466.

Пита са боровницама – „Најјача на свету!“

Многи љубитељи ски-спортова воле да направе паузу, да се одморе, окрепе. На копаоничким стазама има довољан број кафића за то.
Ми смо посетили чувени ,,Скитуљак”. Наравно, због чувене пите са боровницама.

То је посан колач, који сви воле, зато што је богат са боровницама, и ми смо га први увели на Копаонику. Прави се од правих боровница, које овде расту, дакле, дивљих боровница, не од оних америчких које расту на дрвету, што јој даје посебан укус и посебан шмек. Наравно, ми имамо своју тајну како правимо питу

рекао нам је Александар Чајић, којег иначе сви зову ,,Скитуљко”.

За љубитеље адреналина – вожња санкама

Ако желите да направите паузу од вожње скија или борда, или да, ако нисте скијаш (бордер), видите како изгледа возити се по снегу – наша препорука је вожња санкама!

У центру Копаоника, код споменика Медведу, налази се ,,лет ски Коп” (телефон: 069/656 300), где ће вас искусни водичи провести кроз незаборавну авантуру.

Тамо куда не можете скијама, провешће вас ови момци и кроз једносатну вожњу показати вам Копаоник из сасвим другог угла. Не заборавите да понесете апарат или ГоПро камеру!

Цене

ЦЕНЕ СКИ ПАС-а (варирају у зависности од периода боравка):

Једнодневни ски-пас је 3.300 динара за одрасле, а за децу је 2.360 динара;

Дводневни ски-пас је 6.110 динара за одрасле, а за децу је 4.300 динара;

Тродневни ски-пас је 8.860 динара за одрасле, а за децу је 6.180 динара;

Четвородневни ски-пас кошта 11.310 динара за одрасле, а за децу је 7.510 динара;

Петодневни ски-пас је 13.150 динара за одрасле, а за децу је 8.470 динара;

Шестодневни ски-пас је 15.070 динара за одрасле, а за децу је 9.850 динара;

Седмодневни ски-пас кошта 16.830 динара за одрасле, а за децу је 10.870 динара.

***све информације о ски-пасу пронађите на сајту Скијалишта Србије

ЧАС СКИЈАЊА/ БОРДА је 25-30 евра.

ИЗНАЈМЉИВАЊЕ ОПРЕМЕ:

Цене варирају од места до места, али углавном је дан изнајмљивања комплетне опреме (скије, панцерице) око 13 евра, а за децу је нешто повољније – око 8 евра. Ако изнајмљујете опрему на више дана, проћи ћете јефтиније.

ПАРКИРАЊЕ

Од центра до викенд насеља све је начичкано и густ је саобраћај, поготово у време школских распуста. Додуше, недавно је отворена модерна гаража која има 312 паркинг места, дневна цена паркирања у гаражи је 1.900 динара, а сваки започети сат тарифира се са 150 динара. Постоји и месечна карта која кошта 45.000 динара. На осталим паркиралиштима у центру Копаоника дан ће вас коштати око 500 динара.

Лепа је ова наша Србија, богата историјским наслеђем и предивном природом која као да нам поручује да имамо шта да чувамо, да имамо у чему истински уживамо и чиме се поносимо.

Зато путујте са нама и после нас, обиђите Србију и њене драгоцености. А већ за две недеље водимо вас у нову авантуру.

Корисни савети за пут

  • На Копаонику за тили час може доћи до промене временских прилика, зато обавезно носите зимску опрему за аутомобил (ланце, лопатицу...)
  • Због честих гужви и мањка простора на путу, водите рачуна где паркирате аутомобил, јер због велике фреквенције саобраћаја (аутобуса и доставник камиона), мимоилажење често зна да представља праву ноћну мору.
  • Без инструктора или водича ,,не истражујте" планину сами. Посебно у условима слабе видљивости лако се може десити да се изгубите.
  • Ако сте у могућности поред класичног фотоапарата понесите са собом и неку камеру за снимање у екстремним условима (ГоПро или слично), имаћете незаборавне снимке са зимовања.
Share: