Почетна / Блог / Popular cir / 8 разлога да посетите Јагодину

8 разлога да посетите Јагодину

Цели свет обиђох, као Јагодину нигде не нађох”, каже чувени пустолов Јованча Мицић у филму Пут око света снимљеном по комедији Бранислава Нушића. Ни Србију јоште не обиђосмо, па је тешко судити праведно. Али, копка нас да испитамо крије ли се имало збиље у сада већ најпоноситијој реченици становника града на реци Белици, у средњем Поморављу.

Predeo Jagodine

ЈЕР ЈЕ ЈАГОДИНА САДРЖАЈАН ГРАД

Да ли су се прве људске заједнице на овом подручју појавиле у старијем или млађем каменом добу, не зна се поуздано, али први сачувани писани податак о Јагодини потиче с краја XIV века, у допису кнегиње Милице. Кроз историју се још звала Јагодна и неколико деценија после II светског рата, током комунистичког периода, Светозарево, по социјалисти Светозару Марковићу. А своје данашње име добила је или по црвеној слаткој воћкици, или, како романтичари воле да казују, по крчмарици Јагоди која је имала хан на оближњем брегу. Дању би служила госте, а по месечини, са својих 40 разбојника нападала би и пљачкала богате караване крај друма. Па сад, ко је био страшнији – Али-баба или јагодинска крчмарица?

Данас Јагодина није велика, али нуди прилично разноврстан садржај. Нема пешачку зону, а главна улица се лети у вечерњим сатима затвара за променаду. Иначе је ужурбана, пуна радњица, кафића, ресторана, а да се угледати и понеко здање лепе, уређене фасаде. Води до главног трга са спомеником Ослободиоцу. Монументални обелиск од белог мермера посвећен је Јагодинцима палим за слободу. Одата је почаст и борцима Црвене армије који су погинули за ослобођење неколико српских градова у оквиру комплекса познатог као Руско гробље. Једна од најзанимљивијих културних установа је Музеј наивне и маргиналне уметности. Смештен у велелепном здању, баштини збирку неконвенционалне уметности која садржи више од 3.000 дела 400 аутора из тридесетак земаља света. Сјајна прилика да завирите у мало другачији свет уметности. Ваља одшетати и до Старе цркве, посвећене Светом архангелу Михаилу, задужбине кнеза Милоша из 1818. године, и око пола столећа млађе цркве Светих Петра и Павла.

А кад ужари велика звезда, најпримамљивији је, наравно, Аква-парк. Прилично велики, са много базена, тобогана и разних водених атракција за малишане и одрасле, спортским теренима и угоститељским објектима. А током целе године, походи се излетиште Поток или Ђурђево брдо. Дика града и искрено, један од најлепших и најсређенијих које видесмо. Оаза зеленила, дрвећа, разнобојног цвећа, фонтанице, клупице за одмор, стазе за шетњу, летња позорница и трибине, и вештачки водопад, први у Србији. Укусно и одмерено урађен. Направљено је и савремено опремљено игралиште за дечицу. Тик до Зоолошког врта за целодневну разоноду најмлађих.

Нови симбол града је метални глобус на коме седи Јованча Мицић окружен коферима и исписаном већ наведеном изјавом. Постављен је на кружном току на улазу у град из правца Ћуприје. Симпатична најава путешествија које вас очекују у Јагодини. А за мало ратничке историје, иде се до Кочиног храста на обали Велике Мораве. Управо поред овог вишестолетног стабла капетан Коча Анђелковић је повео овдашњи народ у ослобођење од Османлија.

Spomenik u Jagodini

ЈЕР ЈЕ МУЗЕЈ ВОШТАНИХ ФИГУРА ЈЕДИНСТВЕН У СРБИЈИ

Налази се поред Аква-парка. Споља не изгледа као музеј, а изнутра би се дало штогод дорадити. Подељен је у две просторије. У једној су фигуре славних српских спортиста – Дивца, Салета Ђорђевића и Новака. У другој су политичари домаћи и страни, историјске и црквене личности, уметници и две фигуре Николе Тесле, из млађих и старијих дана. Представљене су само три даме – Десанка Максимовић, прва српска песникиња, монахиња Јефимија, и хероина Милунка Савић. Приметне су огромне разлике у приказу личности – од солидних, преко оних препознатљивих по њиховим карактеристичним одевним предметима, до оних где се слобода уметничког изражавања толико разиграла да је потребно прочитати име на таблици. Међу успешнијим изведбама, а можда и највернији приказ је Вука Бојовића, дугогодишњег директора београдског Зоо врта, који је зачетник идеје о оснивању музеја. У средишњем делу је фигура Краља Петра I Карађорђевића на дан крунисања са великим плаштом и затвореним кочијама из XIX века за које се верује да су биле на двору краља Милана Обреновића. Свакако није огранак чувеног музеја Мадам Тисо, али је једини у Србији, па га ваља посетити што из знатижеље, што ради забаве.

Свакако није огранак чувеног музеја Мадам Тисо, али је једини у Србији, па га ваља посетити што из знатижеље, што ради забаве.

Muzej voštanih figura u Jagodini

ЈЕР ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ БАШТИНИ ВАЖНУ НЕОЛИТСКУ ЗБИРКУ

Смештен је у лепом здању, згради бивше Соколане изграђене 1935. године у главној градској улици. Званично има пет одељења, али су сва представљена у истој просторији. Највреднија је неолитска збирка, Старчевачке и Винчанске културе. Изложени су и фосили сисара, збирка минерала, нумизматика, средњевековно оружје, метални филигрански појасеви и накит, народна уметност, ношње и рукотворине, духовни предмети, и збирка Рађање стакларства у Србији. Биће да има много занимљивих експоната, али их је тешко све потанко проучити и прочитати објашњења у скученом простору и пуним витринама. Штета. Нажалост, дели судбину многих музеја у мањим срединама у Србији, који из разноразних разлога немају могућност да прикажу своје благо на начин који би привукао пажњу посетилаца, а коју засигурно завређују.

Zavičajni muzej u Jagodini

ВИДЕО

8 разлога да посетите Јагодину

ЈЕР НА КАРТИНГ СТАЗИ ВОЗЕ НАЈБОЉИ УЗ ПОДРШКУ G-DRIVE ГОРИВА 

Мали болиди су изгледа све популарнији, па у Јагодини постоје две картинг стазе. Нова, дужине 745 метара, пројектована је тако да омогућава комбиновање три врсте различитих стаза. Осветљена савременом расветом и опремљена системом  за мерење времена MyLaps испуњава све услове за одличну и безбедну забаву рекреативаца, али и „вожњу на нож” професионалаца. Јагодина је један од домаћина трка Отвореног првенства Српског спортског картинг савеза. Своје умеће, вештине и храброст одмеравају најбољи српски картингаши и такмичари из неколико земаља. Како победника некада зна да одлучи тек стотинка, све мора да буде савршено, па и гориво. Картинг јесте машина, али и на њу се да применити она стара народна: „Снага на уста улази”. А да буде врхунска, мотори се поје премијум горивом G-Drive. Чиста, моћна енергија за убрзање до нових рекорда.

Јагодина ће угостити надметање последњег викенда јуна, али и коначни окршај најбољих последњег викенда септембра, када ће се прогласити победници у генералном пласману и појединачним категоријама, које очекују вредне G-Drive награде и признања. И не заборавите да је и највећим шампионима подршка потребна, па посета некој од планираних трка, уз обавезно истраживање околине, може да буде сјајна викенд забава. Узбуђење је свакако зајамчено.

КАЛЕНДАР ТРКА

  • 2. јун 2024. – Аутокомерц картинг центар
  • 30. јун 2024. – Картинг центар Јагодина (десни круг)
  • 1. септембар 2024. – Мотодром Кула
  • 29. септембар 2024. – Картинг центар Јагодина (леви круг)

Karting u Jagodini

ЈЕР ЈЕ ЗОО ВРТ БЕКСТВО У ДИВЉЕ СРЦЕ ГРАДА

То је крилатица првог зоолошког врта јужно од Београда. Није много велики, али је удомио око 250 јединки педесетак врста. Од егзотичних рибица и змија, преко вазда забавних мајмуна, симпатичних лемура и алпаки, прелепих белих вукова, до озбиљних зверки попут афричког лава, тигра и азијског црног и европског мрког меде. Но, најпопуларнији становник је жирафа, која се зове… па, наравно Јованча. Сусрет са највишом копненом животињом необичне грађе, грациозног корака и умиљатог погледа прави је ужитак. Још да има дружбеника своје врсте.

Чисто, сређено, оплемењено цвећем и дрвећем, понеким ретким примерком, па се да штогод научити и о биљном свету. Када се подружите са дивљим зверчицама, може се освежити и нешто презалогајити у ресторану и пазарити сувенир за успомену.

Zoološki vrt u Jagodini

ЈЕР ЈЕ ЦРНИ ВРХ ЗЕЛЕНА ОАЗА

Око 20-ак минута вожње од Јагодине, мало добрим, мало закрпљеним асфалтним, а делом и макадамским путем стиже се на зараван са које се пружа прелеп поглед на околне обронке обрасле густом шумом. По њима је и назван Црни врх.  Мало више је планинарски дом. Причљиви домаћин нам све потанко објашњава у летњиковцу у дворишту где могу да се одморе и окрепе сви заљубљеници у природу. На врху, висине 707 метара, је ТВ релеј, а мало ниже је војни објекат, те се у том правцу не иде, упозорава. Али има много других обележених пешачких стаза којима се истражује ово прилично нетакнуто подручје. Једна води до најиздашнијег извора у Шумадији, врела у Горњем Штипљу, а другом се стиже се до манастира Јошанице, који потиче из доба кнеза Лазара. Осим планинара, Црни врх походи све више посетилаца, поносно каже домаћин. Поред чистог ваздуха и бујног зеленила, има радости и за најмлађе. Осим дружељубивих куца које вас прате у стопу чим вас спазе, на великом имању се башкаре магарци и малени коњи. Права сеоско-планинска идила.

Crni Vrh

ЈЕР ЈЕ БОРА ЛАВИРИНТ НАЈДУЖИ У ЕВРОПИ

Мало смо скренули са пута и упутили се ка Баточини, да се окушамо у најдужем природном лавиринту у Европи. На улазу нас дочекује огромни трансформерс. На површини од неколико хектара све врви од забаве. Џиновски замкови на надувавање са тобоганима, мини голф терен, игралишта за малишане, огромни трамбулина парк подељен по узрастима ради безбедности, дрвени бродић…У затвореном делу је кућица Хобита кроз коју могу да се провуку и одрасли, играоница и столови са безброј делића најчувенијих коцкица на свету. Но, дођосмо због лавиринта. Стаза дуга 3,5 километра, оивичена високом живом оградом, води преко или испод шест мостова различитих боја који служе као осматрачнице, и грана се у безброј могућности, али и ћорсокака. Иако на улазу постоји мапа са обележеним могућим путањама, коју обавезно треба усликати, многи се загубе, па „спасиоци“, који надгледају са високе куле, имају пуне руке посла. Одличан испит сналажљивости, али и стрпљивости.

Мада је називом наглашен само лавиринт, ово је заправо велики забавни парк за све узрасте, чији садржај се стално допуњује. Отворен је петком, понедељком и викендом, па бирајте дан за разоноду са друштвом или раздрагано породично целодневно дружење.

Bora Lavirint u Jagodini

ЈЕР СЕ У МОРАВСКИМ КОНАЦИМА ОБЕДУЈЕ ДОМАЋИНСКИ

Има у Јагодини много места где је добар залогај зајамчен, али смо већ солидно поодмакли. Мораћемо негде уз ауто-пут. Етно-село Моравске конаке бије добар глас. Уистину прави сеоски амбијент. На улазу дрвена капелица, па део са домаћим животињама, брвнарице за смештај гостију, котобања, воћкице и цвеће, и коначно ресторан на вештачком језерцету. Све од дрвета, понеки старински предмет и етно-детаљ да употпуне доживљај. А храна? Јунећа чорба, плата сирева, ражњићи, буткица запечена у кајмаку са кромпиром, и тортиља зачињена белим луком…као недељни ручак који бака спреми за највољеније.

Restoran Moravski Konaci

Share:

Можда те додатно интересује:

Природно добра изворска вода Јазак

Приближи се природи и окуси најчистије капи са њених извора уз Јазак воду. Право са дивне Фрушке горе на наше бензинске станице, ова вода долази да те хидрира на сваком кораку или километру који пређеш.

Saznaj više:

G-Drive – гориво за врхунски осећај вожње

G-Drive гориво инсипирано је чистом енергијом. Коришћење премијум горива може резултирати повећаном снагом и ефикасношћу, посебно код мотора високих перформанси који су дизајнирани за рад са таквим горивом. Осети супериорност у тренуцима вожње, уз коришћење G-Drive горива.

G-Drive