Почетна / Блог / Са нама на путу #крозсрбију / 6 разлога да посетите Таково и Рајац

6 разлога да посетите Таково и Рајац

Присећамо се славних предака и њихове дуготрајне, истрајне и јуначке борбе за ослобођење од Османлија. У овој години обележава се 220 лета од почетка Првог српског устанка и скоро 190 година од доношења Сретењског устава. Идемо у походе падинама долине Дичине и Клатичевске реке, у крај стамених устаника и знаменитих храстова.

Rajac

ЈЕР ЈЕ ТАКОВСКА ЦРКВА-БРВНАРА УСТАНИЧКА

„Све на нашу душу, и врат, и образ…”, одговорише углас окупљени на народном сабору пошто Милош Обреновић обзнани почетак нове буне, Другог српског устанка, на празник Цвети 1815. године. На таковском брдашцету, испред цркве-брвнаре, после јутарњег богослужења. Присутни се потом причестише, заклеше на међусобну верност и упутише ка столетним храстовима у оближњој долини, где их чекаше повелики скуп устаника спремних за бој.

Црква посвећена Светом Ђорђу подигнута је 1795. године на месту грађевине седамдесетак година млађе. На темељу од тесаног камена, од храстових талпи. Типичан примерак брвнаре које су градили Осаћани, неимари из Босне. Двери дрвене, украшене богатим дуборезом. Ониже су. Да се при уласку сагне и да Турци не би коње у њу утеривали. Иконостас, чије делове је даровао Јеремија, Милошев брат, је очуван. Обновљена је 1935. године. У порти је и даље камен са кога је Милош одржао устанички говор, и старо сеоско гробље са надгробници, од којих су поједини украшени необичним шарама и повезаним крстовима, а на некима су уклесане сабља или пушка. Недалеко од брвнаре је и таковска црква Светог Саве на Савинцу, прва задужбина Милоша Обреновића у ослобођеној Србији.

Takovo crkva

ЈЕР ЈЕ МУЗЕЈ ДРУГОГ УСТАНКА ПРИКАЗ СРПСКЕ РЕВОЛУЦИЈЕ

Отворен је 1994. године у некадашњој таковској основној школи, задужбини краља Александра Обреновића. Даје приказ борбе против Турака, од Првог српског устанка 1804. до краја прве Милошеве владавине 1839. такозване Српске револуције. Најзначајнији експонати су остаци чувеног старог Таковског грма, и ремек-дело Паје Јовановића Таковски устанак, из 1895. године. То је прва верзија слике и већег је формата од друге, која је власништво Народног музеја у Београду. Од значаја су и Милошева долама, свечано одело, додуше копија, јер је оригинал у Београду, и аша, покривач за његовог коња. Изложена су и многа друга уметничка дела, изворна и копије докумената, објава и преписки, предмети за свакодневну употребу, најранија нововековна одликовања, државна обележја, и наоружање. Шетња кроз малу, али лепо осмишљену поставку даје прилично занимљив приказ устаничке Србије.

Који километар даље је конак кнеза Милоша у Горњој Црњући. Иако је уприличена стална поставка, тешко је у њу завирити. Нама, нажалост, није пошло за руком. Конак се налази на приватном имању, окружен кућама и помоћним зградама и нема сталног домаћина. Обновљен је пре десетак година и културно је добро од изузетног значаја. Иначе, здање се сматра првим двором модерне Србије, место је заседања устаничке скупштине, и престоница Кнежевине до пресељења у Крагујевац 1818. године. У овај конак се после објаве народне буне у цркви-брвнари, Милош упути, обуче најсвечаније одело, разви устанички барјак и пред окупљеним народом узвикну: „Ево мене, а ето вам рата с Турицима”!

Muzej u Takovu

ЈЕР “ТАКОВСКИ ГРМ” ГРАНА СЛОБОДУ НАД СРБИЈОМ

Који километар од Музеја је историјски знаменито место, уређено у сећање на Други српски устанак, ослобођење од Турака и стварање модерне српске државе. Простором са падине доминира монументални бронзани споменик Таковски устанак, дело Петра Убавкића, које представља тренутак проглашења устанка. Надгледа широку пољану на пар хектара, коју краси неколико споменика. Камена стазица води до обелиска Под Таковским грмом, који је подигао захвални народ рудничког краја крајем XIX века. Од мермера, са уклесаним устаничким и државаним обележјима, и стиховима Алексе Ненадовића: „Овај грм ће време да осуши и камени стуб ће да поруши, ал’ Србија вечито стајаће и Милоша име спомињаће”. Иза је ливада на којој би требало да се поново изгради летњиковац Александра Обреновића, некада троспратно здање са 36 одаја, споља налик вилама аустријске аристократије, и српске, шумадијске унутрашњости. Таковски дворац је страдао у пожару 1917. године под неразјашњеним околностима. Обележено је и место старог грма, како народ зове храст лужњак, под којим је почела битка за слободу. Био је права грдосија. Висок 23 и стабла обима девет метара. Но, временом је почео да пропада, па је народ судбину храста везао за усуд династије Обреновћа. Наиме, већа грана му се одломила 1860. наговештавајући смрт Милоша, мања осам година касније када је убијен Михаило, а 1901. га је олуја ишчупала најавивши слом Обреновића. Но, кнез Михаило је за живота зановио свето српско дрво. Наследник је засађен 1865. Листао је до деведесетих, и сада је осушена природна скулптура. Столеће касније, преко пута је посађена младица трећег Таковског грма. У част и незаборав речи кнеза Михаила да „док је год српске државе и народа, у Такову листа један храст као симбол слободе и независности”.

Takovski grm

ВИДЕО

6 разлога да посетите Таково и Рајац

ЈЕР ЈЕ РАЈАЦ МАЛИ РАЈ НА ЗЕМЉИ

После узбудљиве шетње кроз историју, ваља удахнути свеж ваздух и допустити мислима да се слегну. У природи, наравно. У близини, смо петнаестак километара од знаменитих храстова налази се Рајац, многима омиљено излетиште. Предео на планини Сувобору, простире се на надморској висини од 600 до 850 метара. Име му, како предање вели, наденуше стари путописци, који га доживеше као рај на земљи. Многи би се сагласили. Најбоље се упознаје пешачењем. Уређено је неколико стаза, па бирајте сами. Дужина и називи стаза истакнути су на дрвеној табли поред планинарског дома, у центру. А да ли се успут рачвају и да ли на раскршћима има путоказа, открићете сами. Али, не мари и ако малко залутате. Преко питомих, пространих ливада и пропланака протканих бистрим потоцима и речицама, кроз шуме букве, храста, брезе, јеле, и бора стићићете засигурно до неочекиване природне лепоте, вероватно и пећинице, тврде познаваоци Рајца. Можда се сусретнете и са зеком, лијому, срндаћем, па и дивљом свињом. Или са домаћинима планинских домова који ће вам сигурно пут указати, а могуће и какво освежење понудити.

Природне лепоте су зачињене и историјом. У центру, код планинарског дома је споменик храбрим борцима Колубарске битке. Одмах до њега је и скулптура косе, у част чувене манифестације Косидбе на Рајцу, која се одржава сваке године. Постављена је и обавештајна табла са назначеним угоститељским и смештајним објектима и природним лепотама, па је ваља проучити пре поласка у пустоловину. За адреналинце, Рајац је познат и по параглајдингу. Можда је то и најлепши начин да се доживи овај мали сувоборски природни рај.

Rajac

ЈЕР РЕСТОРАН ТИП-ТОП ДРЖИ ДО СВОГ ИМЕНА

На Ибарској магистрали, близу излаза за ауто-пут Милош Велики, свраћамо на окрепак. У пријатној унутрашњости дочекује нас гостољубива госпођа. После планинске шетње, чорбица телећа је увек одличан избор, уз тек испечене, вруће лепињице. Како су кафане покрај пута знане по укусном роштиљу, не размишљамо много. Наручујемо суви врат и ћевапе, уз љуте папричице и освежавајуће салате, уз који комад козјег сира. Храна и услуга скоро па потпуно у складу са називом – Тип-топ. А и цене, више него пристојне. Топла препорука за предах и домаћински залогај.

Restoran Tip-Top Takovo

ЈЕР КАФА ТРЕБА УВЕК ДА ЈЕ ВРХУНСКА

Ужитак у црном напитку увек оставимо за наше омиљено место – НИС Петрол и Гаcпром. Разлог је једноставан – увек је свежа и врхунска. А можемо да бирамо и врсту и величину шоље. Сваком по укусу и мери. Некад предахнемо у ресторану Дриве Цафе, а некад кафу понесемо и густирамо је на повратку кући, да нам цео пут мирише.

NIS Petrol Ljig

Share:

Можда те додатно интересује:

Drive Cafe значи квалитетан предах

Када си у потрази за местом на ком ћеш направити квалитетан предах испуњен дивним укусима и топлином, посети један од преко 300 Drive Cafe објеката широм земље. Уживај у врхунској кафи и направи свој избор од богате гастро понуде – само на НИС Петрол и Гаспром бензинским станицама!

Drive Cafe

Плати гориво без одласка на касу уз Drive.Go

Drive.Go апликација је прва апликација у Србији уз коју можеш да платиш гориво на точионом месту без одласка на касу. Брзо, једноставно и сигурно плаћај гориво директнно са мобилног телефона и штеди ефикасно време на свим НИС Петрол и Гаспром бензинским станицама.

Drive.Go