Početna / Blog / Sa nama na putu #krozsrbiju / Sa nama na putu do seoskog gazdinstva kod Mionice

Sa nama na putu do seoskog gazdinstva kod Mionice

Svakodnevna gradska vreva i stil života u kome nemamo vremena da nađemo svoj mir, makar i na kratko, teraju nas da vikendom ,,potražimo spas” u prirodi. Odlazak na selo međutim nije samo povratak prirodi, već tradiciji i korenima.

Na novom proputovanju kroz Srbiju naši domaćini su bili Predrag, Dana i Ivana, vlasnici seoskog domaćinstva Petrović u selu Paštrić, na obroncima Divčibara. Oni se već više od deset godina uspešno bave seoskim turizmom, pokušavajući da održe tradicionalni način života, kako su nekad živeli njihovi preci.

Život na selu

Ovo seosko gazdinstvo se prostire na imanju od 4 hektara i u svom sastavu pored kuće za stanovanje i pomoćnih zgrada, poseduje i ,,Muzej kamena” i ,,Kuću domaćeg čaja”. Domaćin Predrag Petrović je po struci biolog, ali i poljoprivrednik i istraživač, svestran čovek koji je odlučio da život u gradu zameni životom na selu, vrati se u rodno mesto i nastavi, ne samo da održava domaćinstvo, već i da ga unapređuje. Kod Petrovića je sve prirodno i skoro sve što im je potrebno za život i za bavljenje turizmom proizvode sami ili prikupljaju iz prirodnih resursa okoline. Ovde možete samo jesti domaći hleb pečen u furuni, domaći sir i kajmak, slaninu, kavurmu, popiti domaći sok… U zavisnosti od doba godine kada boravite u ovoj oazi prirode, možete kroz organizovane radionice i naučiti kako se neki od proizvoda prave, pa ćete tako poneti kući ajvar koji ste sami napravili ili flašu rakije koju ste ispekli zajedno sa domaćinom.

Video

Sa nama na putu do seoskog gazdinstva kod Mionice

Domaća kuhinja

Ono što je nas zateklo za stolom teško je opisati rečima, a glavni ,,krivac” je naša domaćica domaćinstva Dana Petrović, koja je pravi umetnik da domaće proizvedeno voće i povrće svojim kulinarskim umećem po receptima naših baka prinese za sto u obliku najukusnijih jela.

Posle dobrodošlice u vidu slatkog od šljiva i kafe popijene sa Pecom i Danom, prosto smo prinuđeni da sednemo za sto i probamo domaću pitu od krompira i praziluka, koja se još uvek ,,pušila”, upravo izvađena iz furune. Nezahvalno je pričati o kombinaciji pite sa domaćim kiselim mlekom, to jednostavno mora da se doživi i proba. Pitamo Danu šta najčešće sprema turistima:

To su uglavnom domaća jela koja se tradicionalno spremaju na selu, domaće supe i čorbe sa mesom ili povrćem, pasulj, sarma, podvarak, kao predjelo služimo domaću slaninu, kajmak, sir...

Skoro ovim istim redom nam je bio poslužen i ručak. Ljubitelji slatkiša sigurno još dugo godina nakon posete neće moći da izbrišu iz sećanja salčiće koje gazdarica sprema čitava dva dana, i rado će sa vama podeliti recept.

Muzej kamena i kuća domaćeg čaja

Kako nam kaže i sam domaćin Predrag:

Ovaj kraj je poznat po kamenu, a ljudi koji dolaze vole da nauče nešto novo, deca naročito, zato i imamo dosta školskih ekskurzija koje nas posećuju i Muzej kamena je prava učionica za njih.

Okolina prebogata lekovitim biljem, travama i plodovima od kojih se pripremaju čajevi, u kombinaciji sa Ivanom, ćerkom Predraga i Dane, koja je inače biolog po struci, neminovno je izrodilo kao turističku ponudu muzej – Kuću čaja. Ivana će vam u ovom predivnom muzeju vrlo stručno pokazati koje su to biljke od kojih se spremaju čajevi, ali i načini kako da to uradite. Naravno po želji možete na licu mesta svaki od njih i da probate.

Lala je ipak glavna atrakcija

Pored svih zanimljivih sadržaja koji se nameću boravkom na ovom domaćinstvu, najčešće pominjano ime po turističkim sajtovima i forumima je Lala, magarica koja je postala glavna atrakcija. Ne propustite priliku da se sa njom poigrate i napravite po neku zajedničku fotografiju 🙂 . Toliko je pitoma da će vam bez problema jesti iz ruke, pratiti vas po dvorištu, njuškati i umiljavati vam se.


Obaveze ,,zovu” i sama pomisao da čovek treba da ode odavde i vrati se u grad teško pada, ali ostavlja sećanje i potrebu da se ovde vrati svaki put kada dođe vreme za potpuni reset tela i uma.

Rodna kuća Živojina Mišića

Dosta je turističkih atrakcija koje se mogu posetiti u ovom kraju Srbije, ali svakako najznačajnija koja se ne sme propustiti je rodna kuća Živojina Mišića.

Na svega kilometar i po od seoskog gazdinstva porodice Petrović nalazi se ovaj muzej velikog srpskog vojskovođe sa pregršt eksponata, oružja i predmeta iz perioda u kome je on živeo. Čak će vas i Živojin Mišić ,,lično” dočekati pokraj stola u vidu voštane figure.

Lepa je ova naša Srbija, bogata istorijskim nasleđem i predivnom prirodom koja kao da nam poručuje da imamo šta da čuvamo, da imamo u čemu istinski uživamo i čime se ponosimo.

Zato putujte sa nama i posle nas, obiđite Srbiju i njene dragocenosti. A već za dve nedelje vodimo vas u novu avanturu.

Korisni saveti za put

  • Pre samog odlaska dobro se raspitajte kod domaćina za rutu kojom treba da dođete, jer nema baš dovoljno dobro postavljenih putokaza.
  • Preporuka je da zaboravite na internet. Dostupan je preko mobilnog telefona, ali signal je slabiji. Ne očekujte veliku brzinu interneta, a iskreno se nadamo da ćete, kada se nađete u ovakvom okruženju, od istog i pobeći.
  • Ponesite sa sobom obavezno obuću i odeću u kojoj možete da šetate po okolnim livadama i šumama.
  • Naravno, bez fotoaparata ne krećite na ovu destinaciju. Pregršt lepih fotografija prirode ćete vratiti sa sobom.
Share: