Početna / Blog / Sa nama na putu #krozsrbiju / Sa nama na putu do Oplenca

Sa nama na putu do Oplenca

Kad se istorija isprepliće sa prirodnim lepotama, nastaje nestvarna avantura. Krenite sa nama u turističku posetu okolini Topole i Oplenca – Zadužbine dinastije Karađorđević. U srcu Šumadije ovaj gradić okružen brdima i brežuljcima je ponosno mesto odakle je srpski narod krenuo u oslobađanje od turske okupacije.

Dinastija Karađorđevića

Osnivač dinastije Karađorđević, Đorđe Petrović, kroz istoriju poznat i opevan u mnogim narodnim pesmama kao Karađorđe, poveo je srpski narod u oslobođenje od Otomanske imperije, tako što je podigao Prvi srpski ustanak (1804. godine). Upravo je Topola, kao sedište vožda postala prva prestonica oslobođene Srbije, a turisti danas mogu posetiti Karađorđevu crkvu, voždov konak, kao i kasarnu iz doba srpske revolucije. Ovo ,,istorijsko jezgro” predstavlja mali sačuvani deo nekadašnje Topole, koja je stradala i bila više puta razrušena od strane Turaka, kao i u međudinastijskim sukobima Karađorđevića i Obrenovića.

Video

Sa nama na putu do Oplenca

Oplenac i crkva svetog Đorđa

Velelepna crkva Svetog Đorđa na oplenačkom brdu, jedinstvena je u ovom delu Evrope. Zadužbina je Kralja Petra I. Usled balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, on nije dočekao da do krova bude podignuta, pa je zadužbina završena u vreme Kralja Aleksandra. Ona je ujedno i mauzolej kraljevske porodice i u njoj je sahranjena većina pripadnika dinastije. Prelepa raznolikost motiva i boja koja vam odmah upada u oči kada uđete u crkvu potiče od mozaika sa više od 40 miliona staklenih kockica.

Pored crkve posetioci mogu obići i muzejsku postavku u Petrovoj kući, kao i kraljev vinski podrum. Ponosni na istoriju ovog kraja, nekada se u narodu pevalo ,,Oplenac je sveto mesto, na Balkanu biće presto”. Upravo nam i naš sagovornik, upravnik zadužbine Dragan Reljić potvrđuje važnost ovog kompleksa:

Sama Topola i zadužbina Kralja Petra je jedno od najposećenijih mesta u Centralnoj Srbiji i godišnje je poseti više od 100.000 turista.

Oplenačko vinogorje

Oplenačko, ali i sva druga brda u okolini su mahom prekrivena čokotima vinove loze, koja se na ovim prostorima gaji još iz doba srednjeg veka. Nekada prestonica Karađorđeve Srbije, danas je Topola upisana kao vinska prestonica Srbije.

Oplenačko vinogorje se smatra za jedno od najperspektivnijih u Evropi, pa zato i ne čudi veliki broj sve više privatnih vinarija. Svoj vinograd u ovom kraju je podigao i naš najpoznatiji sportista Novak Đoković.

Mi smo posetili jednu od najuspešnijih, Vinariju Aleksandrović, koja je otišla korak dalje, pa se pored proizvodnje vina, vrlo uspešno bavi i vinskim turizmom. Kroz njihove podrume godišnje prođe preko 250 organizovanih grupa turista, od čega više od polovine su inostrani gosti. Naravno na kraju svakog obilaska neizostavna je degustacija ovog vrhunskog napitka.

Da li ste znali?

  • Karađorđe je bio visok 1.90 metara i tada je bio jedan od najviših ljudi u Srbiji, kako se pričalo.
  • Ljutio se kada su ga zvali ,,Crni Đorđe", a kažu da je često plakao nesrećan zbog Srbije.
  • Ubijen je sekirom, jer se mislilo da će se metak odbiti od njega koliko je bio snažan.
  • Njegovo telo je čak četiri puta premeštano, a legenda kaže da se svaki put na dan njegovog ubistva na Srbiju spuštalo jako nevreme.

Lepa je ova naša Srbija, bogata istorijskim nasleđem i predivnom prirodom koja kao da nam poručuje da imamo šta da čuvamo, da imamo u čemu istinski uživamo i čime se ponosimo.

Zato putujte sa nama i posle nas, obiđite Srbiju i njene dragocenosti. A već za dve nedelje vodimo vas u novu avanturu.

Korisni saveti za put

  • Pripremite se za stotinak metara dobrog uspona od parkinga u kompleksu zadužbine Karađorđevića do crkve Svetog Đorđa na Oplencu.
  • Ponesite sa sobom flašu vode ili slično, jer na samom vrhu Oplenca gde je crkva, sem suvenirnice, ne postoje druge vrste prodavnica, posebno ako krenete i u šetnju parkom.
  • Naravno, bez fotoaparata ili mobilnog telefona ne polazite na put, veoma je mnogo prelepih predela koje možete fotografisati i snimiti.
Share: