Početna / Blog / Sa nama na putu #krozsrbiju / Sa nama na putu do najlepšeg vojvođanskog zamka Fantast

Sa nama na putu do najlepšeg vojvođanskog zamka Fantast

Nastavljamo naše proputovanje kroz Srbiju i nakon Golubačke tvrđave selimo se na sever zemlje – u potrazi za novom atraktivnom destinacijom. Malo je mesta na planeti Zemlji koja mogu da u čoveku probude u tolikoj meri osećaj sreće, spokojnosti i ljubavi, kao što je romantični vikend u zamsku Fantast.

Bajka dvorca Fantast

Kao i svaka bajka i ova počinje sa – Bio jednom jedan gospodin, obrazovan, moćan, otmen, veleposednik, i imao je predivnu ‘sestričinu’ Lenku. Sa druge strane, bio je veliki boem, ljubitelj vina, konja i naravno žena  – najpoznatiji u Bačkoj. Zvao se Bogdan Dunđerski i sagradio je najlepši vojvođanski zamak FANTAST. Ne tako daleko, na oko 140 km od Beograda (koji minut više od 2 sata vožnje) ili 60-tak km od Novog Sada na putu Bečej – Bačka Topola – u srcu vojvođanske ravnice, iza visokih topola skriva se dvorac u kome bajka i dalje živi.

Prelepo okruženje uz „apsolutnu tišinu“ koju remeti samo cvrkut ptica, druženje sa konjima ili pripovedanje o istoriji porodici Dunđerski su tri svari u kojima  posetilac može da uživa u ovom velelepnom zdanju, i oni koji uspeju da ih objedine u jednodnevnu ili dvodevnu posetu su “na konju“…

Ergela

Kad smo već kod konja, zavirimo prvo u istoriju, a zatim i ergelu “Bečej”, koja se nalazi u sklopu zamka. Samo ime dvorac – „Fantast“, je dobio po najlepšem i najboljem konju na imanju, koji je 1932. godine na beogradskom hipodromu, kao trogodišnje grlo pobedilo u sve tri trke i osvojilo sve titule. Po završetku gradnje, zamak dobija njegovo ime. Kada je uginuo sahranjen je u sklopu kompleksa, a lobanja i isečci iz novina tog doba u kojima pišu o njegovim velikim pobedama i danas stoje u vitrini pored recepcije. Bogdan je bio veliki zaljubljenik u konje, i polovinu od celokupnog imanja je „poklonio“ ovim plemenitim životinjama. Danas na imanju živi oko 30 grla, ima šest konjušnica i staza za trening galopera, i slove za najbolju ergelu u Srbiji sa priplodnim rasnim konjima, od kojih su najpoznatiji Trinidad, Honer Gest, Soarin Falcon, Synge Street… Oni manje upućeni svakako ne treba da propuste obilazak ergele i mogućnost da uz pomoć konjušara jašu duž staze.

Kada ste se po dolasku malo odmorili i napunili baterije, naša je topla preporuka da krenete u obilazak dvorca uz stručnu pomoć vodiča, od koga ćete čuti sve o istoriji Fantasta, a ona je itekako bogata i zanimljiva.

video

Sa nama na putu do zamka Fantast

Istorija dvorca

Posed na kome se nalazi prelepi dvorac, pripadao je porodici Dunđerski, koja je početkom 19. veka iz Hercegovine došla u Vojvodinu, tada sastavni deo Austrougarske. Kako je ova porodica važila za najimućniju na ovim prostorima, Bogdanu Dunđerskom, najintrigantnijem pripadniku ove porodice, nisu se sviđale priče da je ostao bez novca, pa je sagradio dvorac iz mašte u sred nepregledne Vojvođanske ravnice, onako iz inata. Dvorac je oslikavao svog tvorca, bio je raskošan, bogat i moćan. Čitav kompleks se prostire na 65 hektara, a sastoji se od dvorca, kapele, ergele, parka i malog kastela.

Arhitektura je veoma zanimljiva, na njemu se prepliće barokni, romantični i neoklasični stil. Dvorac čine četiri ugaone kule, dve kružne i dve kupaste kule kao i toranj – stil neogotike. Unutrašnjost je takođe bila impresivna sa mnoštvom stilskog nameštaja, kristalnih lustera…, ali je nakon drugog svetskog rata misteriozno sve odnešeno i dvorac je opustošen.

Zamak Danas

Danas, zamak je kulturno dobro Srbije, i pod zaštitom je države, ali je i pod patronatom firme PIK Bečej, i o tome kako uspevaju da ga „održe u životu“ smo pričali sa upravnikom Lazarom Greberom: „Ogromni su troškovi održavanja ovako jednog velikog kompleksa, evo na primer samo za krečenje zamka potrebno je izdvojiti oko 30.000 EUR, ali mi se trudimo već godinama da ovo prelepo zdanje pretvorimo u samodrživu jedinicu, tako što unapređujemo turističku ponudu. Renovirali smo pojedine delove zamka, restoran u podrumu i letnju baštu ispred, i osposobili pet dvokrevetnih soba i dva apartmana. Napredak u poslovanju upravo vidimo u povećanju smeštajnih kapaciteta, koji je moguć u pomoćnim zgradama koje se nalaze u sklopu zamka. Pored toga bavimo se i organizacijom događaja za firme, kao i privatne svečanosti, venčanja i slično, bez toga održivost bi bila nemoguća“.

Za organizovane posete obezbeđeni su turistički vodiči koji vas vode u obilazak, pa je uz cenu od 150 dinara po osobi, to još jedan od načina na koji zamak prihoduje.

Bajkovito mesto puno raskoši, zelenila i mira sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim i svakako ćete poželeti da dođete ponovo, i bar još jednom doživite romantični zalazak sunca sa vrha najviše kule dvorca.

Arača

Na dvadeset i pet kilometra od Fantasta u ataru između Novog Bečeja i Novog Miloševa nalazi se jedan od najstarijih spomenika kulture u ovom kraju, ruševine monumentalne crkve Arače. Svakako, ukoliko vam je ostalo malo vremena pre povratka kući obiđite ovo mesto, jer izgleda potpuno nestvarno da se u sred njiva nalaze ruševine crkve i to iz 13 veka. Pošto nećete imati koga da pitate o ovom zdanju, evo nekoliko istorijskih činjenica koje će vam pomoći da je doživite još lepše.

Arača se prvi put spominje u XIII veku, a kao godina izgradnje se uzima 1230. Građena je na ostacima crkve iz XI veka. Već 1280. godine biva opljačkana i uništena, da bi bila obnovljena tek 1370. po nalogu kraljice Jelisavete Kotromanić Anžujske. Tokom te obnove crkvi je dodat gotski toranj sa zvonikom. Godine 1417. kralj Žigmund poklanja despotu Stefanu Lazareviću imanje sa crkvom, a posle je pripala Đurđu Brankoviću. Sa nadiranjem Turaka piše se i malo tužnija istorija manastira, jer je 1551. godine Turci ruše i od tada pa do danas nije obnavljana.

Lepa je ova naša Srbija, bogata istorijskim nasleđem i predivnom prirodom koja kao da nam poručuje da imamo šta da čuvamo, da imamo u čemu istinski uživamo i čime da se ponosimo

Zato putujte sa nama i posle nas, obiđite Srbiju i njene dragocenosti. A već za dve nedelje vodimo vas u novu avanturu.

Korisni saveti za put

  • U dvorcu se nalazi restoran, ali je najbliža prodavnica udaljena 10km od Fantasta, pa se obezbedite na vreme ako su vam potrebne određene stvari.
  • Za posetioce je dozvoljeno penjanje na vrh kockaste kule, ključ možete dobiti na recepciji zamka.
  • Naravno, ne zaboravite fotoaparat, mnogo je mesta gde se mogu napraviti prelepe fotografije.
  • Ako se odlučite da posetite Araču, nema tačnog putokaza za skretanje, pa morate pitati nekoga u Novom Bečeju da vam objasni putanju ili ukucati sledeće GPS kordinate 45.6440, 20.2727
  • U slučaju da je vreme kišno ne preporučujemo da se ide u Araču, jer ima da se vozi par kilometara zemljanim putem.
Share: