Početna / Blog / Sa nama na putu #krozsrbiju / Sa nama na putu do Kopaonika

Sa nama na putu do Kopaonika

Glavni zimski turistički adut Srbije je Kopaonik. Planinska lepotica pruža razne ,,zimske radosti”, od skijanja, sankanja, čistog vazduha ili kako kaže stih pesme grupe ,,Galija” – ,,Kopaonik, Kopaonik, na sve strane kiseonik”, preko hrane do dobre zabave.

Na Kopaonik se godinama, decenijama unazad dolazi pre svega zbog skijanja (poslednjih godina sve je popularniji bord). Sve više je stranaca, pogotovo onih iz Rumunije, Bugarske, ali ima i Engleza, Francuza… Od ski-openinga, Kopaonik, jednostavno, živne!

Na stazu čim prorade živci

Ono što Kopaonik izdvaja od ostalih planina, ne samo u Srbiji, već i u okruženju, jesu moderne žičare i dobro pripremljene staze, koje se održavaju svake večeri.

Na skijalištu Ski centra Kopaonik postoji 25 žičara i dve pokretne trake. Ukupna dužina staza je 62 kilometra, a najviše takozvanih ,,plavih” staza (19), čija je ukupna dužina 8,5 kilometara. U kategoriji ,,crvenih” je 10 staza ukupne dužine 10,5 kilometara, a u kategoriji ,,crnih” staza je 6 (ukupno 5,2 kilometara).

Ako imate želju da se oprobate na stazama, a nikada do sada niste stali na skije ili na bord – rešenje za vas jesu instruktori. Ima ih mnogo, od onih licenciranih do priučenih, osrednjih skijaša, pa zato budite obazrivi kada birate svog ski učitelja. Ali, važna je želja i ne odustajte posle prvog, drugog… pada. Biće toga, dešava se i iskusnim skijašima!

Za decu postoji posebna ski-školica, odnosno prostor sa blagom padinom, a ako vaše dete ne želi da skija, priuštite mu dobru zabavu na sankama.

Video

Sa nama na putu do Kopaonika

Gorska služba spasavanja – kad su oni tu, nema zime

Za bezbednost skijaša i bordera i svih posetilaca brine Gorska služba spasavanja (GSS), koja okuplja iskusne alpiniste, speleologe, ronioce, skijaše, lekare… U slučaju povreda na stazama, ako neko zaluta (a Kopaonik zna da bude surov), ovi momci uskaču u pomoć i bez njih ovakav ski-centar ne bi mogao da funkcioniše.

Jedan od momaka koji brine o bezbednosti ljubitelja skijanja i snouborda je i Luka, po zanimanju lekar. Spojio je, kaže, lepo i korisno. Voli skijanje, ali pre svega pomaže ljudima. Nakon završenog kursa tokom kojeg je učio osnove tehničkog spasavanja, osnove prve pomoći, boravak u planini, orijentaciju…postao je član GSS 2015. godine.

Naš dan počinje pre početka rada skijališta, ustajemo sat vremena ranije, doručkujemo i kada se otvara staza, od 08.30h smo na stazi i ostajemo do kraja rada skijališta, pa nekad i duže, ako se radni dan produži i ako ima povreda i posle radnog vremena.

Idealnih dana je, srećom, mnogo više, nego onih drugih, lošijih. Dešavalo se, međutim, da zbog raznih povreda ostanu po ceo dan na stazi, da zbrinjavaju povređene, ima i onih koji se izgube, ali samo zato što se ne pridržavaju uputstava.

Evo i njegovih saveta za sve koji dolaze na planinu, a treba uvek znati da planina nije za igru, jer ume brzo da promeni ćud.

Svi koji dolaze na skijanje treba, pre svega, da dođu pripremljeni na planinu. Fizička sprema je jako bitna za ovu vrstu sporta. A druga stvar je da poštuju ta neka osnovna pravila na skijaškim stazama - da ne voze prebrzo, da se drže svog dela staze, da procene ostale skijaše, da ne ugrožavaju ni sebe, ni druge ljude.

kaže Luka.

Kopaonik ima dosta staza, kako za početnike, tako i za one veštije. Luka napominje da je od ove godine otvorena nova staza – na Karaman grebenu 7B i ona je prilično dobra za početnike.

Ima dužinu, ima lep nagib i širinu na kojoj početnici mogu odlično da uče da skijaju, a od prošle godine staza Gvozdac, koja je iza nas, takođe je proširena na stazu 19B i 19A koje imaju izuzetno lep nagib za napredne skijaše i naravno dužinu.

rekao nam je Luka.

Ne bismo da prizivamo lošu sreću, ali za svaki slučaj nije zgoreg imati telefon GSS – 064/ 466 466.

Pita sa borovnicama – „Najjača na svetu“

Mnogi ljubitelji ski-sportova vole da naprave pauzu, da se odmore, okrepe. Na kopaoničkim stazama ima dovoljan broj kafića za to.

Mi smo posetili čuveni ,,Skituljak”. Naravno, zbog čuvene pite sa borovnicama.

To je posan kolač, koji svi vole, zato što je bogat borovnicama i mi smo ga prvi uveli na Kopaoniku. Pravi se od pravih borovnica, koje ovde rastu, dakle, divljih borovnica, ne od onih američkih koje rastu na drvetu, što im daje poseban ukus i poseban šmek. Naravno, mi imamo svoju tajnu kako pravimo pitu.

rekao nam je Aleksandar Čajić, kojeg inače svi zovu ,,Skituljko”.

Za ljubitelje adrenalina – vožnja sankama

Ako želite da napravite pauzu od vožnje skija ili borda, ili da, ako niste skijaš (border), vidite kako izgleda voziti se po snegu – naša preporuka je vožnja sankama!

U centru Kopaonika, kod spomenika Medvedu, nalazi se ,,jet ski Kop” (telefon: 069/656 300), gde će vas iskusni vodiči provesti kroz nezaboravnu avanturu.

Tamo kuda ne možete skijama, provešće vas ovi momci i kroz jednosatnu vožnju pokazati vam Kopaonik iz sasvim drugog ugla. Ne zaboravite da ponesete aparat ili GoPro kameru!

CENE SKI PAS-a (variraju u zavisnosti od perioda boravka):

Jednodnevni ski-pas je 3.300 dinara za odrasle, a za decu je 2.360 dinara;

Dvodnevni ski-pas je 6.110 dinara za odrasle, a za decu je 4.300 dinara;

Trodnevni ski-pas je 8.860 dinara za odrasle, a za decu je 6.180 dinara;

Četvorodnevni ski-pas košta 11.310 dinara za odrasle, a za decu je 7.510 dinara;

Petodnevni ski-pas je 13.150 dinara za odrasle, a za decu je 8.470 dinara;

Šestodnevni ski-pas je 15.070 dinara za odrasle, a za decu je 9.850 dinara;

Sedmodnevni ski-pas košta 16.830 dinara za odrasle, a za decu je 10.870 dinara.

***sve informacije o ski-pasu pronađite na sajtu Skijališta Srbije

ČAS SKIJANJA/ BORDA je 25-30 evra.

IZNAJMLJIVANJE OPREME:

Cene variraju od mesta do mesta, ali uglavnom je dan iznajmljivanja kompletne opreme (skije, pancerice) oko 13 evra, a za decu je nešto povoljnije – oko 8 evra. Ako iznajmljujete opremu na više dana, proći ćete jeftinije.

PARKIRANJE:

Od centra do vikend naselja sve je načičkano i gust je saobraćaj, pogotovo u vreme školskih raspusta. Doduše, nedavno je otvorena moderna garaža koja ima 312 parking mesta, dnevna cena parkiranja u garaži je 1.900 dinara, a svaki započeti sat tarifira se sa 150 dinara. Postoji i mesečna karta koja košta 45.000 dinara. Na ostalim parkiralištima u centru Kopaonika dan će vas koštati oko 500 dinara.

Lepa je ova naša Srbija, bogata istorijskim nasleđem i predivnom prirodom koja kao da nam poručuje da imamo šta da čuvamo, da imamo u čemu istinski uživamo i čime da se ponosimo.

Zato putujte sa nama i posle nas, obiđite Srbiju i njene dragocenosti. A već za dve nedelje vodimo vas u novu avanturu.

Korisni saveti za put

  • Na Kopaoniku za tili čas može doći do promene vremenskih prilika, zato obavezno nosite zimsku opremu za automobil (lance, lopaticu...).
  • Zbog čestih gužvi i manjka prostora na putu, vodite računa gde parkirate automobil, jer zbog velike frekvencije saobraćaja (autobusa i dostavnih kamiona), mimoilaženje često zna da predstavlja pravu noćnu moru.
  • Bez instruktora ili vodiča ,ne „istražujte" planinu sami. Posebno u uslovima slabe vidljivosti lako se može desiti da se izgubite.
  • Ako ste u mogućnosti, pored klasičnog fotoaparata, ponesite sa sobom i neku kameru za snimanje u ekstremnim uslovima (GoPro ili slično), imaćete nezaboravne snimke sa zimovanja.
Share: