Početna / Blog / Sa nama na putu #krozsrbiju / 6 razloga da posetite Vrnjačku Banju i Ljubostinju

6 razloga da posetite Vrnjačku Banju i Ljubostinju

Odavno i nadaleko je Srbija čuvena po svojim blagotvornim izvorima i banjskim lečilištima. Leti ih već mnogi pohode umesto mora, a kako pojedini meteorolozi predviđaju, u dogledno vreme mogla bi da zamene i mnoge ski centre, jer snega će biti sve manje. Od mračne prognoze Srbija bi mogla da ima koristi. A da li je neprikosnovena kraljica banjskog turizma već spremna da ponudi celogodišnji sadržajni boravak? Istražili smo Vrnjačku Banju u kasnu jesen.

Vrnjačka Banja

JER JE VRNJAČKA BANJA PRAVI IZBOR ZA SVA GODIŠNJA DOBA  

Na oko 220 metara nadmorske visine, od mraznih vetrova zaštićena Gočom i Gledićkim planinama, šumovita, oduvek je bila blagotvorna. Ko je i kada prvi otkrio i upotrebio vrnjačke mineralne vode ne zna se pouzdano. No, Rimljani sigurno jesu. O tome svedoči rimski izvor u kojem je pronađeno mnoštvo novčića sa likovima rimskih careva. Za vreme vladavine Osmanlija, narod je zatrpavao lekovita izvorišta da se okupator ne bi mnogo banjao. Oslobođenjem od Turaka počinje razvoj modernog lečilišta.

Danas je Vrnjačka Banja najpoznatija i najposećenija u Srbiji. Osim sedam poznatih izvora mineralnih voda, dobro raspoređenih tako da se tokom šetnje i istraživanja može osvežiti i okrepiti, krasi je i priličan broj gospodskih starinskih vila, raskošne arhitekture. Posebno se ističe Zamak Belimarković, danas dom Zavičajnom muzeju. Naročito se diči svojim mostićima preko Vrnjačke reke. Najčuveniji je Most ljubavi. Krcat katancima kojima zaljubljeni zaključavaju svoja srca u jedno. Čuva sećanje na dvoje mladih koje je vihor Velikog rata razdvojio. Srpski vojnik se sa ratišta u Grčkoj nije vratio zbog nove ljubavi, a draga mu je od tuge uvenula.

Poetski duh banje izražen je na Mostu spomenaru gde su postavljene table sa stihovima poznatih srpskih pesnika, dok Most daljinar označava udaljenost do pojedinih svetskih metropola. Zlatni most je u čast matematike, možda i jedini u svetu posvećen ovoj bauk nauci, koji čuva sećanje na velemajstora Svetozara Gligorića koji je odigrao simultanku na nekoliko desetina šahovskih tabli pored reke. A mostić nazvan Ko to tamo peva je svojevrsni omaž filmskim umetnicima koji su bili rado viđeni gosti banje, posebno Danilu Bati Stojkoviću i njegovoj nezaboravnoj replici: „Ja bih autobus proterao ovuda“. Teško da bi i neuništivi gospodin Brka to uspeo preko sićušne građevine, ali sve pohvale za ideju. Svaki most ima svoju priču i da se svašta saznati.

Zabavnih i sportskih sadržaja je pregršt za sve uzraste. Uređena igrališta za mališane, veštačka stena za penjanje, zoo vrt, vožnja vozićem, bioskop… Među najnovijim atrakcijama je panoramski točak, koji omogućava promatranje okoliša sa 50 metara visine, i poveliki vodeni park Raj. Stalnim obogaćivanjem sadržaja, uspeli su Vrnjčani da od svoje lekovite banje načine turističko mesto koje živi zdravo i zabavno tokom cele godine.

Japanski vrt u Vrnjačkoj Banji

JER U JAPANSKOM VRTU PROVEJAVA DUH DALEKOG ISTOKA

Kako najbolje spojiti dve različite kulture i dva daleka naroda, do prirodom. Vrt unutar glavnog banjskog parka uređen je po japanskom konceptu – veštačko jezerce, kaskadni vodopad, drveni mostić, uske popločane staze, čajna drvena kućica, i neobične svetiljke koje ga noću obasjavaju. Umetnost jednostavnih, asimetričnih linija koje odražavaju sklad prirode. Odiše mirisima i bojama daleke ostrvske zemlje. I naravno, sve je pod konac, onako već japanski. Eto, ne znaju Japanci samo da rade, već i da sačine savršenu prirodnu oazu za odmor i opuštanje. Uz beogradski, jedini je japanski vrt u Srbiji.

Odmah do njega je Vrnjački lavirint. Stazicom dugom kilometаr, luta se zelenim hodnikom sačinjenim od 440 četinara u potrazi za izlazom. Slobodno uđite, nema ala niti zamki. Vrlo simpatičan dodatak celokupnom prirodnom ugođaju.

Promenada Vrnjačka Banja

JER JE VRNJAČKA PROMENADA NEZABORAVNO ISKUSTVO

Šetalište se proteže duž obala Vrnjačke reke. Plitka tokom većeg dela godine, mirna i tiha, zažubori ponekad tek podno gustih krošnji lipa čije grane se nad njom grle. A kad na proleće zamirišu! Moramo se vratiti u vreme kada lipe cvatu. Brojnim mostićima je lako prekoračiti rečicu. S jedne strane je park sa stoletnim stablima, raznolikim bujnim rastinjem i šarolikim cvetnim aranžmanima. Umetnički šmek daju vajarska dela postavljena posvuda. Nesumnjivo je jedan od najlepših i najuređenijih parkova koje posetismo. Na drugoj obali su drvene tezge sa raznoraznim džidžabidžama, slikama i suvenirima, mnoštvo kafića, restorana i hotela, pojedini smešteni u starim, raskošnim zdanjima. U središnjem delu su fontana i Gočak, vrabac odeven u narodnu nošnju centralne Srbije, simbol banje. Sa druge obale uzdiže se crkva posvećena Presvetoj Bogorodici, novije zdanje neobične boje fasade narandžastog tona. Živo, prijemčivo, razdragano, i opušteno. Čisto i sređeno. Bravo za meštane, ali i posetioce.

VIDEO

6 razloga da posetite Vrnjačku Banju i Ljubostinju

JER JE CRKVENO BRDO SPOJ PRIRODE I KULTURE

Na Trgu kulture, gde se nalazi Muzej banjskog turizma, iznad veštačkog vodopada, uzdiže se Crkveno, znano i kao Čajkino brdo. Nekada se zvalo Aleksandrovo brdo i Krš romantičke lepote, s razlogom. Kulturno-istorijska je celina zaštićena zakonom. Neguje više od 150 vrsta biljaka i desetine objekata, mahom prelepih vila, od kojih su pojedine spomenici kulture. Stepenice vode do amfiteatra koji nosi ime Bate Stojkovića. Na letnjoj pozornici upriličena je i spomen-soba velikana srpskog glumišta, puna knjiga i njegovih ličnih stvari. Na vrhu su česma kralja Petra II, parohijski dom i Hram rođenja Presvete Bogorodice, građene tridesetih godina XIX vekа. U blizini počinje i tri kilometara duga pešačka staza patrijarha Pavla. Na najvišoj tački je vidikovac sa statuom devojke sa pticom odakle se pruža možda i najlepši pogled na Vrnjačku Banju i okolinu.

Manastir Ljubostinja

JER JE LJUBOSTINJA MESTO VEČNE LJUBAVI

Koji kilometаr od Trstenika, u bujnoj prirodi, podno Gledićkih planina, udomio se prvi ženski manastir u Srbiji. Gradila ga je carica Milica u osvit Kosovskog boja, krajem 1388. godine. O nazivu, uistinu neobičajenom za pravoslavnu svetinju, tumačenja je više. Prema najstarijem, potiče od reči ljubvestin/ljubvostin/ljubostinja – mesto ljubavi. Naime, nekada je ovde postojala crkvica u kojoj se početkom avgusta održavao sabor. Jedne godine na njemu se pojaviše Milica, kćer Vratka Nemanjića, poznatog kao Jug Bogdan, i knez Lazar. Tu se prvi put ugledaše i zavoleše. Želeći da ovekoveči prvi susret sa budućim suprugom, Milica je na mestu male crkve sazidala velelepni hram posvećen Uspenju Presvete Bogorodice. Prema drugom tumačenju, naziv potiče od reči ljubo-pustinja, ljubav prema pustinjačkom, podvižničkom životu, jer je u ranom srednjem veku neobično veliki broj pustinjaka živeo u obližnjim uvalama i skitima. A treće kazivanje veli da je crkva nazvana po toponimu ljupka stena, budući da se nalazi podno Samara, najvišeg vrha Gledićkih planina. Koje je istinito, teško je utvrditi, ali prednost ima ljubav, oduvek i zauvek.

Veličanstveno kameno zdanje, u moravskom stilu, delo su ruku Radeta Borovića, u narodu znanom kao Rade neimar. Posebno su upečatljivi kameni prepleti koji uokviruju vrata, prozore i arkadice i rozete nejednakih veličina sa geometrijskim i cvetnim ukrasima ispunjene čipkastim šarama. Neobičnu lepotu Ljubostinje, koja se smatra savršenstvom moravske škole, možda je najbolje dočarao vladika Nikolaj Velimirović u poemi Zidanje Ljubostinje.

„Zida Rade crkvu Ljubostinju,

Muški zida, ženski ukrašuje,

Đevojački po mermeru veze,

Po mermeru kano po đerđefu”.

Manastir Ljubostinja kapija

Živopis manastira rađen je u dva navrata, posle Kosovske bitke i početkom XV veka. Kako su ga Turci spalili, veći deo živopisa je uništen. Vidljive freske su novijeg datuma. Unutrašnjošću dominira prelep ikonostas iz prve polovine XIX veka.

Posle Kosovskog boja, kneginja se zamonašila i ostatak života provela u Ljubostinji sa brojnim sestrinstvom i monahinjom Jefimijom, ženom Uglješe Mrnjavčevića i prvom srpskom pesnikinjom. Upravo ovde je izvezla čuvenu Pohvalu knezu Lazaru, remek-delo veziljske umetnosti i jedno od najznačajnijih pesničkih tvorevina srpske srednjevekovne književnosti. Obema, kao i mnogim udovicama kosovskih junaka, Ljubostinja je večni dom. Dostojanstven, velelepan, pritajen. Pomalo skrajnut, čini se, nažalost. Ako vas put nanese u okolinu, obavezno posetite Miličinu krasoticu.

JER SE U STOPANJI PEČENJE TOPI  

Između Trstenika i Kruševca udenulo se naselje poznato po Pečenjijadi. Ne čudi što se manifestacija baš ovde udomila. Naime, Stopanja ima najviše pečenjara po glavi stanovnika u Srbiji. Ovde se ražanj vrti skoro na svakom koraku.

Pečenjara Stopanja

Put nas odvede u pečenjaru, imenjakinju sela, Stopanju. Skrоmno, ali čisto, gostoljubivo i uslužno. Obično je u ponudi i jagnjeće pečenje, ali smo ovaj put okasnili, te se na trpezi našlo samo pečeno prasence. Sveže, nemasno, vruće, hrskavih korica. Jede se bez hleba i salate. Toliko je slasno. Koju god pečenjaru u Stopanji da odaberete, nećete pogrešiti. Omastićete brke, zajamčeno.

Emisija je snimljena pre početka Božićnog posta. Svima koji poste, želimo da istrajnošću pobede sva iskušenja.

I ne zaboravite, na svako odredište brže se stiže uz Drive.Go aplikaciju, uz pomoć koje plaćate gorivo na točionom mestu, bez napuštanja vozila i odlaska do kase.

Share:

Možda te dodatno interesuje:

Drive Cafe – najbolji razlog za pauzu

Svako putovanje zaslužuje savršenu pauzu i zato poseti Drive Cafe na više od 300 benzinskih stanica širom Srbije. Uživaj u vrhunskoj kafi i napravi svoj izbor na osnovu bogate gastro ponude – samo na NIS Petrol i Gazprom benzinskim stanicama!

Saznaj više:

Plati gorivo bez odlaska na kasu uz Drive.Go

Drive.Go aplikacija je prva aplikacija u Srbiji uz koju možeš da platiš gorivo na točionom mestu bez odlaska na kasu. Brzo, jednostavno i sigurno plaćaj gorivo direktno sa mobilnog telefona i štedi efikasno vreme na svim NIS Petrol i Gazprom benzinskim stanicama.

Saznaj više: