Početna / Blog / Sa nama na putu #krozsrbiju / 6 razloga da posetite Takovo i Rajac

6 razloga da posetite Takovo i Rajac

Prisećamo se slavnih predaka i njihove dugotrajne, istrajne i junačke borbe za oslobođenje od Osmanlija. U ovoj godini obeležava se 220 leta od početka Prvog srpskog ustanka i skoro 190 godina od donošenja Sretenjskog ustava. Idemo u pohode padinama doline Dičine i Klatičevske reke, u kraj stamenih ustanika i znamenitih hrastova.

Rajac

JER JE TAKOVSKA CRKVA-BRVNARA USTANIČKA

„Sve na našu dušu, i vrat, i obraz…”, odgovoriše uglas okupljeni na narodnom saboru pošto Miloš Obrenović obznani početak nove bune, Drugog srpskog ustanka, na praznik Cveti 1815. godine. Na takovskom brdašcetu, ispred crkve-brvnare, posle jutarnjeg bogosluženja. Prisutni se potom pričestiše, zakleše na međusobnu vernost i uputiše ka stoletnim hrastovima u obližnjoj dolini, gde ih čekaše poveliki skup ustanika spremnih za boj.

Crkva posvećena Svetom Đorđu podignuta je 1795. godine na mestu građevine sedamdesetak godina mlađe. Na temelju od tesanog kamena, od hrastovih talpi. Tipičan primerak brvnare koje su gradili Osaćani, neimari iz Bosne. Dveri drvene, ukrašene bogatim duborezom. Oniže su. Da se pri ulasku sagne i da Turci ne bi konje u nju uterivali. Ikonostas, čije delove je darovao Jeremija, Milošev brat, je očuvan. Obnovljena je 1935. godine. U porti je i dalje kamen sa koga je Miloš održao ustanički govor, i staro seosko groblje sa nadgrobnici, od kojih su pojedini ukrašeni neobičnim šarama i povezanim krstovima, a na nekima su uklesane sablja ili puška. Nedaleko od brvnare je i takovska crkva Svetog Save na Savincu, prva zadužbina Miloša Obrenovića u oslobođenoj Srbiji.

Takovo crkva

JER JE MUZEJ DRUGOG USTANKA PRIKAZ SRPSKE REVOLUCIJE

Otvoren je 1994. godine u nekadašnjoj takovskoj osnovnoj školi, zadužbini kralja Aleksandra Obrenovića. Daje prikaz borbe protiv Turaka, od Prvog srpskog ustanka 1804. do kraja prve Miloševe vladavine 1839. takozvane Srpske revolucije. Najznačajniji eksponati su ostaci čuvenog starog Takovskog grma, i remek-delo Paje Jovanovića Takovski ustanak, iz 1895. godine. To je prva verzija slike i većeg je formata od druge, koja je vlasništvo Narodnog muzeja u Beogradu. Od značaja su i Miloševa dolama, svečano odelo, doduše kopija, jer je original u Beogradu, i aša, pokrivač za njegovog konja. Izložena su i mnoga druga umetnička dela, izvorna i kopije dokumenata, objava i prepiski, predmeti za svakodnevnu upotrebu, najranija novovekovna odlikovanja, državna obeležja, i naoružanje. Šetnja kroz malu, ali lepo osmišljenu postavku daje prilično zanimljiv prikaz ustaničke Srbije.

Koji kilometar dalje je konak kneza Miloša u Gornjoj Crnjući. Iako je upriličena stalna postavka, teško je u nju zaviriti. Nama, nažalost, nije pošlo za rukom. Konak se nalazi na privatnom imanju, okružen kućama i pomoćnim zgradama i nema stalnog domaćina. Obnovljen je pre desetak godina i kulturno je dobro od izuzetnog značaja. Inače, zdanje se smatra prvim dvorom moderne Srbije, mesto je zasedanja ustaničke skupštine, i prestonica Kneževine do preseljenja u Kragujevac 1818. godine. U ovaj konak se posle objave narodne bune u crkvi-brvnari, Miloš uputi, obuče najsvečanije odelo, razvi ustanički barjak i pred okupljenim narodom uzviknu: „Evo mene, a eto vam rata s Turicima”!

Muzej u Takovu

JER “TAKOVSKI GRM” GRANA SLOBODU NAD SRBIJOM

Koji kilometar od Muzeja je istorijski znamenito mesto, uređeno u sećanje na Drugi srpski ustanak, oslobođenje od Turaka i stvaranje moderne srpske države. Prostorom sa padine dominira monumentalni bronzani spomenik Takovski ustanak, delo Petra Ubavkića, koje predstavlja trenutak proglašenja ustanka. Nadgleda široku poljanu na par hektara, koju krasi nekoliko spomenika. Kamena stazica vodi do obeliska Pod Takovskim grmom, koji je podigao zahvalni narod rudničkog kraja krajem XIX veka. Od mermera, sa uklesanim ustaničkim i državanim obeležjima, i stihovima Alekse Nenadovića: „Ovaj grm će vreme da osuši i kameni stub će da poruši, al’ Srbija večito stajaće i Miloša ime spominjaće”. Iza je livada na kojoj bi trebalo da se ponovo izgradi letnjikovac Aleksandra Obrenovića, nekada trospratno zdanje sa 36 odaja, spolja nalik vilama austrijske aristokratije, i srpske, šumadijske unutrašnjosti. Takovski dvorac je stradao u požaru 1917. godine pod nerazjašnjenim okolnostima. Obeleženo je i mesto starog grma, kako narod zove hrast lužnjak, pod kojim je počela bitka za slobodu. Bio je prava grdosija. Visok 23 i stabla obima devet metara. No, vremenom je počeo da propada, pa je narod sudbinu hrasta vezao za usud dinastije Obrenovća. Naime, veća grana mu se odlomila 1860. nagoveštavajući smrt Miloša, manja osam godina kasnije kada je ubijen Mihailo, a 1901. ga je oluja iščupala najavivši slom Obrenovića. No, knez Mihailo je za života zanovio sveto srpsko drvo. Naslednik je zasađen 1865. Listao je do devedesetih, i sada je osušena prirodna skulptura. Stoleće kasnije, preko puta je posađena mladica trećeg Takovskog grma. U čast i nezaborav reči kneza Mihaila da „dok je god srpske države i naroda, u Takovu lista jedan hrast kao simbol slobode i nezavisnosti”.

Takovski grm

VIDEO

6 razloga da posetite Takovo i Rajac

JER JE RAJAC MALI RAJ NA ZEMLJI

Posle uzbudljive šetnje kroz istoriju, valja udahnuti svež vazduh i dopustiti mislima da se slegnu. U prirodi, naravno. U blizini, smo petnaestak kilometara od znamenitih hrastova nalazi se Rajac, mnogima omiljeno izletište. Predeo na planini Suvoboru, prostire se na nadmorskoj visini od 600 do 850 metara. Ime mu, kako predanje veli, nadenuše stari putopisci, koji ga doživeše kao raj na zemlji. Mnogi bi se saglasili. Najbolje se upoznaje pešačenjem. Uređeno je nekoliko staza, pa birajte sami. Dužina i nazivi staza istaknuti su na drvenoj tabli pored planinarskog doma, u centru. A da li se usput račvaju i da li na raskršćima ima putokaza, otkrićete sami. Ali, ne mari i ako malko zalutate. Preko pitomih, prostranih livada i proplanaka protkanih bistrim potocima i rečicama, kroz šume bukve, hrasta, breze, jele, i bora stićićete zasigurno do neočekivane prirodne lepote, verovatno i pećinice, tvrde poznavaoci Rajca. Možda se susretnete i sa zekom, lijomu, srndaćem, pa i divljom svinjom. Ili sa domaćinima planinskih domova koji će vam sigurno put ukazati, a moguće i kakvo osveženje ponuditi.

Prirodne lepote su začinjene i istorijom. U centru, kod planinarskog doma je spomenik hrabrim borcima Kolubarske bitke. Odmah do njega je i skulptura kose, u čast čuvene manifestacije Kosidbe na Rajcu, koja se održava svake godine. Postavljena je i obaveštajna tabla sa naznačenim ugostiteljskim i smeštajnim objektima i prirodnim lepotama, pa je valja proučiti pre polaska u pustolovinu. Za adrenalince, Rajac je poznat i po paraglajdingu. Možda je to i najlepši način da se doživi ovaj mali suvoborski prirodni raj.

Rajac

JER RESTORAN TIP-TOP DRŽI DO SVOG IMENA

Na Ibarskoj magistrali, blizu izlaza za auto-put Miloš Veliki, svraćamo na okrepak. U prijatnoj unutrašnjosti dočekuje nas gostoljubiva gospođa. Posle planinske šetnje, čorbica teleća je uvek odličan izbor, uz tek ispečene, vruće lepinjice. Kako su kafane pokraj puta znane po ukusnom roštilju, ne razmišljamo mnogo. Naručujemo suvi vrat i ćevape, uz ljute papričice i osvežavajuće salate, uz koji komad kozjeg sira. Hrana i usluga skoro pa potpuno u skladu sa nazivom – Tip-top. A i cene, više nego pristojne. Topla preporuka za predah i domaćinski zalogaj.

Restoran Tip-Top Takovo

JER KAFA TREBA UVEK DA JE VRHUNSKA

Užitak u crnom napitku uvek ostavimo za naše omiljeno mesto – NIS Petrol i Gazprom. Razlog je jednostavan – uvek je sveža i vrhunska. A možemo da biramo i vrstu i veličinu šolje. Svakom po ukusu i meri. Nekad predahnemo u restoranu Drive Cafe, a nekad kafu ponesemo i gustiramo je na povratku kući, da nam ceo put miriše.

NIS Petrol Ljig

Share:

Možda te dodatno interesuje:

Drive Cafe znači kvalitetan predah

Kada si u potrazi za mestom na kom ćeš napraviti kvalitetan predah ispunjen divnim ukusima i toplinom, poseti jedan od preko 300 Drive Cafe objekata širom zemlje. Uživaj u vrhunskoj kafi i napravi svoj izbor od bogate gastro ponude – samo na NIS Petrol i Gazprom benzinskim stanicama!

SAZNAJ VIŠE

Plati gorivo bez odlaska na kasu uz Drive.Go

Drive.Go aplikacija je prva aplikacija u Srbiji uz koju možeš da platiš gorivo na točionom mestu bez odlaska na kasu. Brzo, jednostavno i sigurno plaćaj gorivo direktnno sa mobilnog telefona i štedi efikasno vreme na svim NIS Petrol i Gazprom benzinskim stanicama.

SAZNAJ VIŠE