Početna / Blog / Sa nama na putu #krozsrbiju / 5 razloga da posetite Lazarev kanjon i Bor

5 razloga da posetite Lazarev kanjon i Bor

Miholjsko leto podarilo nam je još koji dan uživanja u blagodetima prirode. Umesto na potvrđeno zavodljivi zapad, kompas okrećemo ka istoku. Uvek mističnom i očaravajućem, prepunim iznenađenja. Idemo u rudarski kraj domovine i predele gde se priroda još uspešno odupire čoveku.

Lazarev kanjon i Bor

JER JE LAZAREV KANJON TAJANSTVENO MESTO

Vau! Oteo nam se uzvik kad nam se oči susretoše sa čudesno isklesanim liticama prekrivenim zelenim sagom. Sa uređene platforme blizu kraja Lazarevog kanjona… Skoro okomite divovske zidine obrasle raznolikim rastinjem pružaju svoje stenovite ruke ka drugoj strani obale. Ne bi li vodu premostile. Na pojedinim mestima kao da se dodiruju. Ponegde se, čini se, čvrsto grle. Negde su se gromade odista i ukleštile i dve obale povezale. Šta je u podnožju, ne da se videti. Ograda je postavljena na bezbednoj udaljenosti od ivice. Nikako je ne preskačite, odviše je strmo, klizavo i opasno. Sedite i uživajte. Ovde reči zaćute, a mašta se razigrava.

Kroz krečnjački masiv istočnog oboda Kučajskih planina usekle su klanac Lazareva reka i njene sastavnice – Demižlok, Mikulj i Vejska reka. Nаjduži je i nаjdublji u istočnoj Srbiji.

Sа pregršt procepа, jaruga i pećinа. Litice se uzdižu i iznad 350 metara, a u nаjužem delu širina je manja od sedam metara. Prizori iz bajke ili pak filma naučne fantastike. Da li su ga za utočište odabrali vilenjaci i čarobnjaci, ne zna se. Nije dovoljno istražen. Ali je zasigurno stanište raznolikom svetu biljčica i životinjki. Jedan je od nаjznаčаjnijih središta biodiverzitetа nа Bаlkаnu. Ovde raste krimski bor i reliktne vrste – tisovo drvo i srpska ramonda, nežni ljubičasti cvetić.

„Bilo je na desetine parova orlova, hiljade lasta, a divokoze bi se predveče posvuda šetkale”, otkriva nam ovdašnji istraživač koga sretosmo na vidikovcu. „A onda su pohrlili turisti i doneli savremene tehnologije, ugrozili ih i mnoge rasterali”, tužno i srdito se zaštitar prirode priseća vremena kada je ljudska noga ovde retko hodila. Ali, ima i dobrih vesti. Pre nekoliko godina, doveden je par medveda, i sada se pet jedinki baškari u klancu. Izgleda da se gorostasnim brundavcima svidelo novo stanište.

Lazarev kanjon

Zbog svoje divljine i nepristupačnosti bio je utočište hajducima u doba Turaka, koji se nisu usuđivali u njega zalaziti. A o samom nazivu, više je predanja. Prema jednom, nazvan je po hajduku Lazaru koji u njemu našao spas, a po drugom, po caru Lazaru koji je sa svojim konjanicima ovde boravio. Svakako po duši nepokorivoj. Pristaje mu, nesumnjivo.

Prolaz kroz jedan od najneprohodnijih kanjona veliki je izazov čak i za istinske pustolove. Ište mnogo veština, dobru kondiciju, ali i hrabrosti. Pohodi se tokom dužih suvih perioda, u grupama i preporučljivo sa vodičem, uz obaveznu zaštitnu opremu.

Do vidikovca koji smo posetili vodi makadamski put, ponegde strm, sa povećim kamenim gromadama, te treba pažljivo voziti. Može se i peške uređenom stazom od Lazareve pećine, najduže u Srbiji. Još je nekoliko vidikovaca, i svaki pruža potpuno novi i drugačiji doživljaj domovine. Lazarev kanjon je spomenik prirode. Lepote nesvakidašnje i netaknute, za sada.

Grad Bor

JER JE BOR RUDARSKO SRCE SRBIJE

Prvi put se spominje u XVIII veku. Počinje da se razvija otvaranjem rudnika bakra 1903. godine, a status grada dobija posle Drugog svetskog rata. Na ulasku u grad je trgić sa spomenikom rudaru, koji se okreće. Neobična dobrodošlica kojom se odmah na znanje daje gde se pristiže. Ka centru vodi bulevar omeđen drvećem. Ujedno je i park-muzej. Na travnatom ostrvcetu između dva smera izloženi su industrijsko-rudarski eksponati. Iz automobila se ne daju pažljivo promotriti, te prošetajte. Najupečatljiviji je damper. Bez fotke sa žutom grdosijom teško da će vam iko poverovati da ste Bor posetili. Samo oprezno pri prelasku ulice, prilično je prometna. Jedna je od najlepših koje videsmo, svakako najneobičnija.

Muzej rudarstva i metalurgije

Stižemo do Muzeja rudarstva i metalurgije. Obnova, preko potrebna, je u toku, pa je inače skučen prostor, dodatno smanjen. No, ima se šta zanimljivo videti. Stalna postavka prikazuje razvoj rudarstva i metalurgije od praistorije do danas, istorijat borskog rudnika i najznačajnijih ličnosti. Osim starinskih rudarskih alatki, najzanimljiviji su bronzani pojas iz V veka stare ere i komplet zlatnog ženskog nakita iz II veka nove ere, prilično sofisticirane izrade. Simpatičan je i Vlaški kutak u kojem je predstavljena materijalna i duhovna kultura Vlaha Bora i okoline. Pred ulazom su izložena vajarska dela poznatih akademskih umetnika.

U blizini je centralni trg i spomenik Đorđu Vajfertu, osnivaču Borskog rudnika. Prolutajte gradom i otkrijte zdanja francuske arhitekture, a ako imate dovoljno vremena, svratite i do Zoološkog vrta. Nedaleko je i Brestovačka banja, ušuškana u bajkovitoj prirodi sa termomineralnim vodama kojima su se lečili još stari Rimljani. I znamenitim istorijskim zdanjima.

Malen, ali neočekivano zelen, dopadljiv i prilično raznolike ponude. I okoline još raznovrsnije.

VIDEO

5 razloga da posetite Lazarev kanjon i Bor

Stol planina

JER NA STOLU STOLUJE PRIRODA

Put ka planini Stolu nudi nesvakidašnje prizore. Vodi pored kopova Borskog rudnika. Teško je dočarati njegovu veličinu. Planine iskopa. Protežu se u nedogled. I ogromne mašine koje kao da nikada ne gase motore. Nekada je za posetioce bio otvoren kafić Jama, 400 metara pod zemljom. Mora da je bio poseban doživljaj čavrljati uz kaficu ili pićence u utrobi zemlje.

I dok se sa jedne strane rudari neumorno, sa druge priroda prkosi. Divljinom i bujnošću i stenovitim vrhovima Velikog i Mаlog krša. Poslednja deonica puta ka Stolu je prilično uzana, a potom sledi makadam do planinarskog doma. Ispred je poljana sa golovima za fudbalska nadmetanja, a koji korak dalje je jezerce sa uređenom platformom za sedenje. Ovde se opušta i udiše priroda. I uživa u pogledu na najviši vrh, Goli krš na 1.156 metara nadmorske visine. I na šume, cvetne livade i krečnjačke forme. Zаrаvnjeni vrhovi i strme litice pravi su raj za planinare i izviđače, a šumskim stazama se pentraju i biciklisti i svi zaljubljenici u prirodu. Ona i vi. Sami. U savršenom skladu.

Šume stola

JER JE BORSKO JEZERO VODENO ZLATO ISTOČNE SRBIJE

Nа skoro planinskoj nаdmorskoj visini, u podnožju Crnog Vrha, sredinom prošlog stoleća čovek je ukrotio vodotokove. Nastadoše tako desetine hektara vodene oaze. Poput ogledala na kojem se odslikava krajolik. Sedamo na obalu kod hotela Jezera, u parkić sa drvenim klupama sa nadstrešnicama. Valjalo bi ga doterati, ponajpre očistiti. Ako se zanemari čovekova bahatost i nemar, prizori su bajkoviti. Čarobni jesenji ples sunčevih zraka i mirne vode. Potpuni spokoj i tišina. Remeti je tek sredovečni gospodin koji smelo pliva sve do druge obale. Uto pristiže i mladić na SUP-dasci i pridružuje mu se. Svaka čast za istinske vodoljupce. Ne straši ih ni  prohladna oktobarska voda. A nama na suvom posta hladnjikavo posmatrajući ih samo. Pa da se malko zagrejemo. Drive Cafe kafom. Još je topla. Uvek punog, savršenog ukusa. I pomalo zasladimo. Drive Cafe kroasanima. Svežim i mekanim. U ovakvoj divoti, još su slađi.

Bistro, okruženo listopadnom i četinarskom šumom, zelenim proplancima i livadama, Borsko jezero privlači sve više posetilaca. Uglavnom leti, kada hiljade kupača osveženje traži na nekoliko uređenih i mnogim divljim plažama. Tada je živo, veselo i bučno. No, sunčana jesen mu posebno prija. Tada se umiri, utiša, osami i postaje istinska pitomina.

Borsko jezero

JER SE U RESTORANU BRAVO HRANI APLAUDIRA  

Vozimo ka auto-putu za Beograd, verujući čvrsto da usput mora biti koje zgodno mesto za glad utoliti. Jer gde to u Srbiji ima dvadesetak kilometara puta bez kafane. Biće da ima. Te, tako stigosmo u Boljevac. Meštani nas uputiše u kafe-restoran Bravo. U samom srcu varoši, velika bašta i unutrašnjost sređena prefinjeno. Da l’ se ovde dobro jede, upitasmo se sumnjičavo. Ljubazni mladi konobar preporučuje zapečene njoke sa piletinom. Savršeno i obilno. I rebarca na kajmaku. Za prste se lepe. Spravljao ih je zasigurno umešni kafandžija. Na kraju, jednoglasno bravisimo za Bravo. Eto, ima i otmenih zdanja gde se obeduje domaćinski. Navratismo slučajno, a vratićemo se prvom prilikom, ciljano.

Restoran Bravo

Share:

Možda te dodatno interesuje:

Drive Cafe – najbolji razlog za pauzu

Svako putovanje zaslužuje savršenu pauzu i zato poseti Drive Cafe na više od 300 benzinskih stanica širom Srbije. Uživaj u vrhunskoj kafi i napravi svoj izbor od bogate gastro ponude – samo na NIS Petrol i Gazprom benzinskim stanicama!

Saznaj više:

Učlani se u Sa nama na putu program i uštedi

Postani član Sa nama na putu programa broj 1 za vozače u Srbiji online i besplatno. U nekoliko brzih i jednostavnih koraka koristi sve benefite programa – ostvari popust do 6 din/l goriva, 20% popusta na vrhunsku Drive Cafe kafu, i još mnogo drugih pogodnosti koje nudimo u saradnji sa našim partnerima. Sve bonus poene koje sakupiš možeš da iskoristiš za umanjenje računa na svim NIS Petrol i Gazprom benzinskim stanicama.

Saznaj više: